ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ενστάσεις συνταξιούχων…
Το αδιαχώρητο επικρατεί στα γραφεία του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Ιωαννίνων, κατά τις ημέρες που δίνει έντυπα ενστάσεων, τις οποίες θα υποβάλλουν οι συνταξιούχοι ζητώντας αναδρομικά από την κυβέρνηση! Κατά εκατοντάδες ετοιμάζουν τις προσφυγές τους στα Γιάννενα. Όσο για το αποτέλεσμα, αυτό θα είναι καλό, σίγουρο για το Δημόσιο, αφού κάθε ενδιαφερόμενος πληρώνει παράβολο 20 ευρώ, για την ένστασή του. Αν κάνει κάποιος έναν πολλαπλασιασμό, θα διαπιστώσει ότι στα δημόσια ταμεία εισρέει αυτές τις μέρες μπόλικο χρήμα! Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, από την άλλη, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στο ταμείο κάποια δις ευρώ ώστε να είναι σε θέση να τα δώσει! Τα οποία σήμερα δεν διαθέτει…
Κ.Α.

Διπλή στάση…
Υπέρ της συμφωνίας των Σκοπίων, τάχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου! Κατά τη συμφωνίας ο αδελφός του Νίκος, που ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ! Κι εμείς τι να υποθέσουμε; Ότι οι αποφάσεις τους είναι ανάλογα με τα συμφέροντά τους; Τι περιμένει ο Γιώργος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που είναι υπέρ της συμφωνίας, όπου να ‘ναι θα το μάθουμε… Όσο για το Νίκο, πώς θα μπορούσε να είναι υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ που είναι εναντίον της συμφωνίας; Πάλι οι Παπανδρέου στο προσκήνιο και πάντα με το... αζημίωτο!
ΜΑΤ

Ξεπαγιάζουν!..
 Ξεπαγιάζουν ασθενείς και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας. Την καταγγελία κάνουν οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό όργανο της ΠΟΕΔΗΝ και κανένας διοικητής δεν μπορεί να την διαψεύσει, όσο φιλότιμη προσπάθεια και να κάνει με ανακοινώσεις. Δεν υπάρχουν λεφτά, δεν αγοράζουν πετρέλαιο, τα πρατήρια, δεν πιστώνουν τα Νοσοκομεία, οπότε λύση στο πρόβλημα εν μέσω παγετού δεν υπάρχει. Θυμάστε ποιός ήταν εκείνος ο χειροκροτητής στη ζεϊμπεκιά της Όλγας, που γι’ αυτή του την πράξη ανταμείφτηκε με διορισμό σε Νοσοκομείο της Ηπείρου ως διοικητής και που τώρα αφήνει τον κόσμο χωρίς θέρμανση!
Γ.Γ.

Τα ανταλλάγματα…
 Κατάφεραν να σώσουν τις παλιές συντάξεις από τις περικοπές, για την εξίσωσή τους με τις νέες του νόμου Κατρούγκαλου! Τι έδωσαν ως αντάλλαγμα, εκείνοι το γνωρίζουν. Εκείνοι που αποδέχθηκαν αρχικά τις περικοπές των συντάξεων, φέρνοντας και νόμο στη βουλή που τον ψήφισαν και οι 153 πρόθυμοι. Εκείνοι αγωνίστηκαν και για να μη γίνουν οι περικοπές! Και τώρα, πάλι περί ανταλλαγμάτων γίνεται λόγος… Θα ψηφίσουν εσπευσμένα τη συμφωνία με τα Σκόπια, ώστε να τα στείλουν στις αγκάλες του ΝΑΤΟ για να έχει το πάνω χέρι στα Βαλκάνια ο Τράμπ και αντ’ αυτής της συμφωνίας θα πάρουν 5ετές ομόλογο από τις αγορές! Αν το σκεπτικό είναι σωστό, σε λίγο θα το μάθουμε!
Θ.

Περί λυματολάσπης…

 Τελικά η παράταξη «Γιάννενα Τώρα», με χθεσινή συνέντευξη των δημοτικών της συμβούλων, το… ανέβασε το θέμα της λυματολάσπης, που, όπως έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα η στήλη, αποτελεί μία υγειονομική «βόμβα» για την περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού και όχι μόνο. Οι κ.κ. Άρης Μπαρτζώκας και Δημήτρης Πάνου, κατέθεσαν μάλιστα μερικά καίρια ερωτήματα επί του θέματος, όπως τι γινόταν η λυματολάσπη την περασμένη χρονιά που δεν υπήρχε ανάδοχος για την απομάκρυνσή της από τον Βιολογικό. Απάντηση φυσικά δεν πρόκειται να πάρουν, για αυτονόητους λόγους!..
Κ.Α.

Απούσα η τοπική Εκκλησία!
Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος» η πολύ σημαντική έκθεση φωτογραφίας του Χριστόδουλου Ευτυχιάδη, με θέμα «Η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου (1971)».
Όσοι βρέθηκαν στο Μουσείο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό, συγχαίροντας τον κ. Ευτυχιάδη για την πράγματι εξαιρετική δουλειά του. Αν και το θέμα της έκθεσης ήταν θρησκευτικό – και μάλιστα τοπικό – δικαιολογημένα πολλοί σχολίασαν αρνητικά την απουσία της τοπικής Εκκλησίας από τα εγκαίνια.
Αυτό βέβαια δεν μειώνει σε καμία περίπτωση το σπουδαίο έργο του συμπολίτη φωτογράφου, ο οποίος απέσπασε απ’ όλους τα πιο επαινετικά σχόλια.
(Η έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, λειτουργεί: Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. – 1 μ.μ. και Δευτέρα – Τετάρτη και το απόγευμα 5.30 μ.μ. – 8 μ.μ.).
Ε.

O μόνος δρόμος…
Μεγάλα τα προβλήματα που χρονίζουν και συσσωρεύονται στο σύστημα από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, μπλοκάροντας κάθε εξέλιξη! Για να καταφέρουμε κάποτε να γίνουμε ένα κανονικό κράτος, θα πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις και από αυτούς που επιλέγουμε για να οργανώσουν τη δομή και λειτουργία όλων των υπηρεσιών, αλλά και με τη συμμετοχή των πολιτών, που είναι καιρός να σηκωθούν από τον καναπέ και να συμβάλουν ενεργά στην όλη προσπάθεια. Αλλιώς οι κυβερνήσεις θα αλλάζουν και όχι μόνο δεν θα βελτιώνεται η κατάσταση, αλλά θα γίνονται όλα χειρότερα. Θα μου πείτε υπάρχουν και χειρότερα; Πάντα υπάρχει και το χειρότερο και το καλύτερο. Απλά δεν έμαθαν να δουλεύουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και καμία δεν αποφάσισε να «σπάσει αυγά»…

Δεν ζήσαμε!..
 Δεν ζήσαμε μέχρι σήμερα αυτή την εμπειρία. Δηλαδή να μην υπολογίσει η όποια κυβέρνηση το πολιτικό κόστος, ώστε να κάνει το καλύτερο για τον τόπο και το λαό. Εδώ πάντα προσπαθούσαν να κουκουλώσουν τα προβλήματα και με τις κατά καιρούς παροχές εξασφάλιζαν την επανεκλογή τους. Όλα στο βωμό του κομματικού συμφέροντος. Και το ξέρουν όλοι και ιδιαίτερα όσοι αναλαμβάνουν κυβερνητικές ευθύνες, ότι το όλο σύστημα πάσχει. Και αντί να ανασκουμπωθούν να το βελτιώσουν, για να μην πούμε να το επανιδρύσουν, συνεχίζουν τις πρακτικές του βολέματος, με σκοπό να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Ιδιαίτερα εκείνοι που για πρώτη φορά δοκίμασαν τα προνόμια και τα οφέλη που τους παρέχει η εξουσία, φροντίζουν να μη θίξουν τίποτε από τα κακώς κείμενα!

Το πρώτο βήμα…
 Η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, είτε κομματικών είτε κρατικών, είναι το πρώτο βήμα για την επανίδρυση του όλου συστήματος. Όταν ακούγονται πολλές και διαφορετικές απόψεις και όταν γίνεται σεβαστή η άποψη της πλειοψηφίας – χωρίς υστερόβουλες σκέψεις- κάτι καλύτερο θα προκύψει. Οι αποφάσεις του ενός οδηγούν, στον αυταρχισμό και στη διαιώνιση των κατεστημένων καταστάσεων που ωφελούν τους ολίγους και προνομιούχους. Στην Ελλάδα τρέμουν τη λέξη αξιολόγηση! Κι όμως, χωρίς αξιολόγηση βαλτώνουμε! Δεν το βλέπουμε ότι τίποτε δεν αλλάζει προς το καλύτερο στον τόπο μας; Είμαστε ευχαριστημένοι από τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης; Πότε δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την αξιολόγηση της δράσης ατομικής και συλλογικής;

Πώς ξέρουν;
 Χωρίς την αξιολόγηση, πώς είναι σίγουροι ότι κάνουν το καλύτερο στην κάθε περίπτωση; Βαλτώσαμε αλλά δεν κάνουν τίποτε να απεμπλακούμε από τις συνήθεις πρακτικές. Παντού επικρατούν τα παρακμιακά φαινόμενα, οι ομαδοποιήσεις γύρω από την εξουσία προσφέρουν σιγουριά στο σύστημα, ιδιοποιούνται την εξουσία και απολαμβάνουν τα οφέλη της, όταν τους δίνουμε την ευκαιρία! Γίνονται αλαζόνες και η διαφθορά εκτρέφεται και γιγαντώνεται, αφού δεν υπάρχει ο έλεγχος! Τελικά στην ελληνική δημοκρατία παραβλέπονται τα θέματα ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας και νομίζουμε, ότι επειδή ψηφίζουμε τις κυβερνήσεις, έχουμε και δημοκρατία….
Θεανώ Βλάχου