ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Είναι άδικο…
 Κάτι γίνεται και στα Γιάννενα με τον αντικαπνιστικό νόμο. Μακάρι να αποφάσιζαν οι καπνιστές να κόψουν ή τουλάχιστον να ελέγξουν το τσιγάρο. Δική τους ωφέλεια θα είναι και οικονομική και για την υγεία τους. Είναι όμως άδικο να βάζουν πρόστιμο 500 ευρώ στους καταστηματάρχες όταν ένας πελάτης ανάψει τσιγάρο. Τι να πει στον πελάτη που τον ψάχνει με το... λυχνάρι για να μπορέσει να κρατήσει το μαγαζί του; Ας βάλουν τα 50 ευρώ πρόστιμο στον παραβάτη καπνιστή και να το επαναλαμβάνουν κάθε φορά που αυτός υποτροπιάζει. Κάποτε θα συνετιστεί. Αλλά η τιμωρία του καταστηματάρχη είναι υπερβολική. Ας ξαναδούν το νόμο…
Θ.

Ο ενιαίος ΦΟΔΣΑ θα βρει χάος!
 Η ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ Ηπείρου (Αναγκαστικοί Σύνδεσμοι Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) αποφασίστηκε πριν από λίγες ημέρες σε σύσκεψη στην Αθήνα. Σωστή απόφαση, που όμως προϋποθέτει σοβαρή οργάνωση και στιβαρή διοίκηση. Διότι αυτό το χάλι που παρατηρείται στους τρεις Συνδέσμους της Ηπείρου (Ελληνικού, Βλαχέρνας, Καρβουναρίου), πρέπει να εκλείψει το συντομότερο δυνατόν. Οι σκανδαλώδεις αποφάσεις έχουν αναχθεί σε... επιστήμη, οι αναθέσεις σε συγγενείς, φίλους και ημετέρους έγιναν καθεστώς, μαζί και οι χαριστικές συμβάσεις, που συνεπάγονται διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Η νέα διοίκηση που θα εκλεγεί, ας προσέξει καλά τι θα παραλάβει, από τους σημερινούς ΦΟΔΣΑ!
Κ.ΚΑΛ.
Σε μαύρο χάλι…
Η έρμη η πέτρινη πύλη - απομεινάρι του επιβλητικού αρχοντικού Ιωαννίδη στη διασταύρωση των οδών Χαρ. Τρικούπη και Μιχ. Αγγέλου δεν πρόκειται να μείνει ποτέ χωρίς τα συνθήματα που γράφουν πάνω της με σπρέι ορισμένοι «καλλιτέχνες» (φωτό)! Χάλια είναι σήμερα, δυστυχώς κι ας είναι ένα μνημείο πολύ κεντρικό αυτής εδώ της πόλης. Κάποτε την καθάρισαν οι «Paguristas» με αμμοβολή, όμως δεν άργησαν να τη διακοσμήσουν και πάλι. Κρίμα…
Κ.Α.

Οι φιλόζωοι ευθύνονται!
 Tο πρόβλημα των αδέσποτων οξύνεται! Όσο πληθαίνουν οι φιλόζωοι τόσο αυξάνονται και τα αδέσποτα. Γιατί όταν βαριούνται να τα φροντίζουν τα εγκαταλείπουν στην τύχη τους. Από εκεί και πέρα οι φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν τους Δήμους που δεν τα φροντίζουν. Κάθε φορά που τα βγάζουν βόλτα, τα πεζοδρόμια , οι δρόμοι και τα πάρκα γεμίζουν ακαθαρσίες. Λέγονται φιλόζωοι αλλά έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά! Αρνούνται να κάνουν το χρέος τους ώστε να παραμείνουν καθαρές οι πόλεις. Συμπολίτες μας που δεν προσέχουν ή δεν έχουν καλή όραση πατάνε τις ακαθαρσίες ενώ τα παιδιά που παίζουν στο πράσινο έχουν κακή εμπειρία! Το πρόβλημα χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση. Κάθε ζώο να έχει ένα τσιπάκι ώστε να ξέρουν ποιος το εγκατέλειψε αφήνοντάς το και αστείρωτο και αυτός να διώκεται. Αλλιώς λύση δεν θα βρεθεί.
ΜΑΤ

«Μάστορας» ο πιλότος!
Δεν είχε πολλή δουλειά το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων μέσα στο περασμένο τετραήμερο! Λόγω των δυνατών ανέμων αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν. Κάποιες άλλες έγιναν όπως, για παράδειγμα, χθες που το αεροπλάνο της «Sky Express» κατέβηκε κανονικά στο Αεροδρόμιο με τον πιλότο να κάνει… τα μαγικά του και να το προσγειώνει με εντυπωσιακή πλάγια μανούβρα! Στο μέρος όπου ζούμε και στο σημείο όπου βρίσκεται το Αεροδρόμιό μας, πρέπει να είναι ο πιλότος «μάστορας» για να κάνει τη δουλειά του!
Κ.Α.

Καλή υποψηφιότητα…

Χαίρεσαι να ακούς ότι νέοι άνθρωποι, επιτυχημένοι επαγγελματίες, με αποδεδειγμένο ενδιαφέρον για την πόλη κατεβαίνουν υποψήφιοι στoν αυτοδιοικητικό στίβο. Ένας τέτοιος είναι ο ξενοδόχος Στάθης Σιούτης, υποψ. σύμβουλος με την Τατιάνα Καλογιάννη. Δραστήριο μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων, στην οποία είναι σήμερα γενικός γραμματέας, έχει ασχοληθεί πολύ με το κομμάτι του τουρισμού. Μιλώντας χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, είπε ότι όλες οι Δημοτικές Αρχές παρήγαγαν έργο, μπορούσαν όμως να κάνουν πολύ περισσότερα. Χαρακτήρισε δε αδιανόητο το ότι δεν συστάθηκε Λιμναίο Ταμείο για να γίνει εφικτή η έλευση υδροπλάνων στα Γιάννενα ή δεν έχει γίνει ακόμα χώρος στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων. Δίκιο δεν έχει;
K.A.

Αυταρχική εμμονή…
 Αρνείται εμμονικά ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το περιβόητο άρθρο 16 του Συντάγματος! Δεν θέλει να δεχθεί, λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων, ότι η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει. Κλείνουν τα μάτια και κάνουν ότι αντιστέκονται. Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια λειτουργούν στην Ελλάδα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά δεν παραδέχονται ότι ταυτόχρονα με τη λειτουργία των δημοσίων ΑΕΙ οφείλουν να δεχθούν την επίσημη λειτουργία και ιδιωτικών ΑΕΙ υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής που θα βάζει τους κανόνες και θα εποπτεύει την τήρησή τους. Είμαστε ίσως η μόνη χώρα που δεν δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την επίσημη λειτουργία και ιδιωτικών ΑΕΙ. Ακόμη και η Κορέα ξεπέρασε τις επιφυλάξεις της και οργάνωσε ανώτατα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια!

Δεν καταλαβαίνουν;
 Το κοινοτικό ευρωπαϊκό δίκαιο το οποίο είναι υποχρεωμένη και η Ελλάδα να αποδεχθεί μας επέβαλε να λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα μας τμήματα ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων που χαρακτηρίζονται παραρτήματα και τα οποία κατάφεραν να χορηγούν τίτλους που αναγνωρίζονται από το κράτος μας και μάλιστα οι πτυχιούχοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα των δημοσίων ελληνικών ΑΕΙ! Αν αυτό δεν είναι συριζαϊκή υποκρισία τότε τι είναι; Και το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει όλα τα πτυχία των αποφοίτων ιδιωτικών πανεπιστημίων από όλες τις άλλες χώρες ακόμη και τις Βαλκανικές. Τα πτυχία τα δέχεται και τα αναγνωρίζει αλλά δεν αποδέχεται την ίδρυση ιδιωτικών σχολών στην Ελλάδα.

Aς προστατέψουν…
 Λένε ότι θέλουν να προστατεύσουν τα δημόσια ΑΕΙ! Και ποιος τους είπε να μη τα προστατεύσουν; Πόσο τα βοήθησαν να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης των νέων μας τα χρόνια που κυβερνάνε; Εκτός κι αν νομίζουν ότι επαναφέροντας το κατάπτυστο πανεπιστημιακό άσυλο πέτυχαν να αναβαθμίσουν και τις σπουδές. Όλες οι χώρες έχουν δημόσια ΑΕΙ αλλά αυτό δεν τις εμποδίζει να έχουν και ιδιωτικά αφού τα οφέλη είναι πολλαπλά. Πρώτα δίνουν το δικαίωμα στους νέους να έχουν περισσότερες επιλογές, σπουδάζουν στη χώρα τους και δεν τρέχουν σε ξένες χώρες για να βρουν αυτό που τους ταιριάζει και που το πληρώνουν ακριβά. Η Κύπρος, που βρίσκεται σε όλα μπροστά από εμάς, πέτυχε να λειτουργούν εκεί υψηλού επιπέδου και ιδιωτικά ΑΕΙ …

Πολλαπλά τα οφέλη!
 Με την ίδρυση και ιδιωτικών ΑΕΙ οι νέοι έχουν περισσότερες επιλογές μέσα στη χώρα τους. Δεν ξενιτεύονται όπως συμβαίνει σήμερα ούτε πληρώνουν τα δίδακτρα στις ξένες χώρες. Η Αγγλία ακόμη και η Τσεχία ξέρουν τι είναι για την οικονομία τους η φοίτηση ξένων φοιτητών. Και αυτή τη συνδράμουν και χιλιάδες Έλληνες που σπουδάζουν εκεί. Στα νέα εκπαιδευτήρια θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό προσφέροντας τις υπηρεσίες σε ξένα ιδιωτικά ή δημόσια εκπαιδευτήρια αλλά και ένας μεγάλος αριθμός διοικητικών και λοιπών υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τα νέα εκπαιδευτήρια. Ξέρουν πόσοι ξένοι φοιτητές μπορούν να έρθουν εδώ για σπουδές;
Θεανώ Βλάχου