ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Το… κοινωνικό πρόσωπο της ΔΕΥΑΙ
 Στο επίκεντρο βρίσκεται ξανά αυτές τις μέρες η ΔΕΥΑΙ, μετά και το «όχι» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας στην έκπτωση 15% έως 20% στους συνεπείς καταναλωτές, που είχε αποφασίσει η Δημοτική Επιχείρηση. Μια απόφαση, όπως αποδείχθηκε καθόλου… αθώα, καθώς πρωταγωνίστησε προεκλογικά, ώστε να εμφανιστεί η Δημοτική Αρχή με το κοινωνικό πρόσωπο της ΔΕΥΑΙ.
Έρχεται όμως η ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης (μετεκλογικά), σύμφωνα με την οποία «οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης δεν διαθέτουν εκ του νόμου τη δυνατότητα παροχής εκπτώσεων σε συνεπείς καταναλωτές…» και τώρα η ΔΕΥΑΙ τρέχει να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα!
Το ερώτημα είναι θα προχωρήσει σε προσφυγή (εντός 30 ημερών) ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής ή θ’ αφήσει την επόμενη Δημοτική Αρχή να... βγάλει το φίδι από την τρύπα;
Με την ευκαιρία, γιατί χθες είχαν βάλει λουκέτο στα γραφεία τους και πολλοί δημότες που ήθελαν να πληρώσουν, έμειναν με τους λογαριασμούς στο χέρι; Για ποιο κοινωνικό πρόσωπο της ΔΕΥΑΙ μιλούν;
Α.

Έστω και τα βασικά…
Οι Γιαννιώτες, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έδειξαν τον δρόμο της εξόδου στην Δημοτική Αρχή Μπέγκα, κυρίως γιατί δεν τα κατάφερε με τα απλά καθημερινά προβλήματα της πόλης, όπως για παράδειγμα με την καθαριότητα ή τις λακκούβες (σημειωτέον σε πολλά κεντρικά, αλλά και περιφερειακά σημεία η κατάσταση των δρόμων είναι απαράδεκτη). Για να μην αναφερθούμε στα άκοπα χορτάρια, που αποτελούν μέγα κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών και τόπο εμφάνισης φιδιών.
Καλό θα ήταν λοιπόν ο Θ. Μπέγκας στον λίγο καιρό που απέμεινε, πριν παραδώσει τα κλειδιά του Δημαρχείου στον διάδοχό του Μ. Ελισάφ, να μην αφήσει την πόλη στον «αυτόματο πιλότο», ειδικά σε μια περίοδο που το τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή μας έχει αυξηθεί σημαντικά.
(Η φωτό από τους «Σκεπτόμενους Πολίτες»)
Ε.

Τόση εμπιστοσύνη…
 Ζήτησε συγγνώμη ο Τσίπρας για τις μετατάξεις των δικών τους παιδιών που μεθόδευσαν οι δικοί του! Δεν ήξερε είπε! Δηλαδή; Δεν ήξερε τι του γίνονταν; Σύζυγοι, τέως σύζυγοι γιοί και θυγατέρες υψηλόβαθμων στελεχών ταχτοποιήθηκαν στο προστατευμένο περιβάλλον της Βουλής. Μέχρι και ο Πρόεδρος της Βουλής έβαλε το χεράκι του. Αυτός δεν πήρε χαμπάρι; Αλλά και ο δικός του συνεπώνυμος εξάδελφος κατέλαβε μια καλή θεσούλα. Ποιοι τον επέλεξαν για τη θέση που απολάμβανε τα δίσεκτα χρόνια που κυβερνούσε ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ- μετά την αποχώρηση των συνεπών αριστερών- που κυβερνούσε μαζί με τα μαζέματα από όλους τους πολιτικούς χώρους. Και ο Τσίπρας δεν έπαιρνε χαμπάρι για όσα έγιναν και γίνονται μέχρι την τελευταία ώρα; Αυτός τι έκανε; Απλώς προήδρευε;
Θ.
Τον έβαλαν στον ύπνο;
 «Δεν περίμενα τέτοια διαφορά στις ευρωεκλογές δήλωσε ο Τσίπρας»! Στις περιφερειακές το περίμενε; Δεν κατάλαβε ότι οι πρακτικές του, οδήγησαν τον λαό που τον εμπιστεύθηκε το 2015 να τον αποκηρύξει σήμερα; Τόσα ψέματα, τόσες υπαναχωρήσεις, τέτοια συνεργασία με τους δανειστές, δεν την περίμεναν οι πολίτες. Ό,τι του ζητούσαν τους το έδινε στο πιάτο. Μέχρι και τη δημόσια περιουσία υποθήκευσε για έναν αιώνα! Και οι καταδικοί του τι έκαναν; Τον Κοτζιά που του πρόσφερε, την υπογραφή του για τη συμφωνία με τα Σκόπια τον πέταξε στα αζήτητα. Τον Τζανακόπουλο που τόσα του προσέφερε τον έστειλε να βρει σταυρούς και αναβάθμισε την Αχτσιόγλου! Τον Καμμένο του διέλυσε την κοινοβουλευτική ομάδα. Και ο λαός; Πήγε στην κάλπη και είπε τη γνώμη του…. Πώς τα βλέπει ο Αλαβάνος;
ΜΑΤ

Αξίζουν τον έπαινο!..
 Μια άξια επαίνου καινοτόμα προσπάθεια, πρωτόγνωρη για τα Γιάννενα, υλοποιείται αυτές τις μέρες με την συνεργασία της ιστορικής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας (Αρσάκεια Σχολεία) και της «Φρόντζου Πολιτείας».
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ – γέφυρα των γενεών που έφυγαν κι αυτών που έρχονται, με στόχο την προαγωγή της γνώσης για το Περιβάλλον, την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Παράδοση!
Η έναρξη της κοινωφελούς αυτής προσπάθειας έγινε την Τετάρτη και τον συντονισμό της, όπως και την όλη παρουσίασή της έκανε ο πολύ έμπειρος δημοσιογράφος, από τους παλιούς συνεργάτες του «Π.Λ.» Γιάννης Κεϊσογλου. Εύγε σε όλους!..
Ε.

Ζήτω ο Δήμαρχος!

 Μετά την ανάδειξη του κ. Μωυσή Ελισάφ, ως δημάρχου των Ιωαννιτών, ανεύρον εις την αθηναϊκή εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ του 19ου αιώνα την ψήφιση ενός ομογενούς του, ως δημοτικού συμβούλου του Δήμου Κέρκυρας, την οποίαν και παραθέτω:
ΑΛΗΘΕΙΑ, 30-3-1870. Εις των δημοτικών συμβούλων Κερκύρας, ο Ισραηλίτης Ρ. Ιεσουάς ευχαρίστησε διά της εξής αξίας λόγου προσλαλιάς του προς τους εκλογείς. -«Συνδημόται! Σας ευχαριστώ διά την υψηλήν τιμήν την οποίαν μοι εκάματε. Εστέ βέβαιοι, ότι δεν θέλω παραλείψει τι, εξ ημών εξαρτωμένου και δυνάμενον να ωφελήση την φιλτάτην πατρίδα. Ζήτω το Έθνος μας! Ζήτω ο Δήμαρχος μας».
• Αν και δεν τυγχάνω Δημότης της πόλης, παρά ταύτα αναφωνώ και εγώ: Ζήτω ο νέος Δήμαρχος Ιωαννιτών!
Αντώνης Ν. Βενέτης
Μοναστηράκι Δωρίδος

Η μία μετά την άλλη
Θα καταρρεύσουν οι ΔΕΚΟ και όλα τα κρατικά μονοπώλια! Θα τους πνίξουν τα χρέη. Όλα αυτά τα χρέη, καθώς και αυτά της αυτοδιοίκησης είναι έξω από τα γνωστά χρέη που αυξάνονται πάλι με γεωμετρική πρόοδο, λόγω των γνωστών δόσεων. Εξακολουθούν όσοι κατέχουν την εξουσία να ισοπεδώνουν με την υπερφορολόγηση τον ιδιωτικό τομέα για να συντηρούν το κράτος και τα προνόμια των κομματαρχών. Με μεγάλη ευκολία προσλαμβάνουν συμβούλους και διορίζουν ψηφοφόρους τους σε όποια καρέκλα δεν γίνονται αντιληπτοί από τους θεσμούς. Προετοίμασαν τις επόμενες εκλογές… Αλλά όπως φαίνεται, δεν τους βγήκε σε καλό. Οι πολίτες ξύπνησαν, αξιολόγησαν την κατάσταση και απέρριψαν τις πολιτικές του βολέματος… Εκείνοι που θα χάσουν προνόμια, θα αντισταθούν.

Από πού τους μετέφεραν;
 Για τις ευρωεκλογές οι κυβερνητικοί έστηναν και μεγάλες συγκεντρώσεις για να δείξουν ότι τα μέτρα Τσίπρα έχουν αποδοχή από το λαό! Αλλά αυτές οι τακτικές πόσο τους ωφέλησαν; Έχασαν με 10 μονάδες διαφορά, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στο λαό. Αξιολογεί αυτά που βίωσε την τελευταία πενταετία, βάζει στο τραπέζι αυτά που του υποσχέθηκαν και αυτά που του επέβαλαν και προβληματίζεται. Έχει να επιλέξει ανάμεσα σε αυτά που βίωσε την τελευταία πενταετία, δηλαδή αυτά που άκουσε και αυτά που πραγματικά συνέβαιναν στη ζωή του και αυτά που ακούει σήμερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έχουν διαψευστεί τόσες φορές οι ελπίδες του, που τώρα είναι πολύ επιφυλακτικός και καλά κάνει, αφού δεν κατάφερε να επιβάλει τη συνέπεια…

Μεγάλη απογοήτευση!
 Είναι τόσο απογοητευμένος ο ψηφοφόρος από τις πρακτικές των κομμάτων που επιλέγει για να οργανώσουν και να διαχειριστούν την κατάσταση στη χώρα του. Οργάνωση σωστή του διαλυμένου κράτους του δεν βλέπει, πραγματικό ενδιαφέρον από εκείνους που επιλέγει για να πάρουν αποφάσεις δεν κατάλαβε να υπάρχει, στα λόγια χτίζουν ανώγια και κατώγια και στην πράξη υστερούν. Η ανάπτυξη βρίσκεται στα αζήτητα, οι δουλειές είναι δυσεύρετες, οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών που δούλεψαν σκληρά για να έχουν περισσότερα προσόντα μεταναστεύουν, εκείνοι που χάνουν τη δουλειά τους και έχουν κάποια ηλικία βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν βρίσκουν εργασία! Όσοι καταφέρνουν να βρουν απασχόληση είναι τόσο ανεπαρκείς οι αποδοχές τους, που βιώνουν το άγχος….

Υπάρχει ελπίδα;
 Θέλει να ελπίσει ο πολίτης αυτής της χώρας αλλά διστάζει. Έπαθε και έμαθε! Είναι πολύ διστακτικός για να πιστέψει αυτά που του λένε. Θυμάστε εσείς κάποια κυβερνητική θητεία που τα λόγια με τα έργα ταυτίστηκαν; Τι συμβαίνει με την Ελλάδα; Επιλέγουμε ακατάλληλους πολιτικούς ή συνεργούμε και εμείς στη συνέχιση αυτής της αρρωστημένης κατάστασης; Βλέπεις όταν βολεύουμε το προσωπικό μας συμφέρον όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία. Δείτε τώρα ποιοι τρέχουν πίσω από τους κυβερνητικούς. Εκείνοι που βολεύτηκαν και δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Όμως ως πότε όλα θα ανατρέπονται μετά την ανάθεση της εξουσίας στα όποια κόμματα και τους επικεφαλής τους; Δουλειά ποιοι θα κάνουν;
Θεανώ Βλάχου