ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Στα Επείγοντα…
 Το τι γίνεται στα Επείγοντα των Νοσοκομείων στα Γιάννενα όπως, ας πούμε, του Πανεπιστημιακού όταν αυτά εφημερεύουν δε λέγεται. Κόσμος και ντουνιάς προσέρχεται για κάποιο λόγο, είτε σοβαρό, είτε όχι και τόσο. Το προσωπικό όμως, εκεί, ακαταπόνητο, γιατροί, νοσηλευτές, υπάλληλοι γραμματείας, δίνουν μάχη προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσο καλύτερα μπορούν τους πολίτες. Και το καταφέρνουν αυτό, παρά τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται! Ειδικά οι γιατροί, νέοι σε ηλικία οι πιο πολλοί, κερδίζουν τις εντυπώσεις με την αμεσότητα που αντιμετωπίζουν τους ασθενείς και τις γνώσεις τους. Να τα λέμε κι αυτά…
Κ.Α.
Η σκούφια…
Άνοιγε κρασιά και πέταγε τη σκούφια του από τη χαρά του ο νέος δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, που ένας συγχωριανός του ανέλαβε την ευθύνη της τήρησης της τάξης στην Ήπειρο. Η χαρά λοιπόν του δημάρχου ήταν τέτοια που γελούσαν και τα μουστάκια του αφού ο Τσεπελοβίτης Ταξίαρχος Κ. Δούβαλης ορίστηκε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ως νέος Αστυνομικός Επιθεωρητής Ηπείρου και πραγματοποίησε και τις πρώτες εθιμοτυπικές επισκέψεις στις αρχές, με πρώτη και καλύτερη αυτή στον Περιφερειάρχη Ηπείρου!
Γ.Γ.
Δεν έκανε φάουλ…
 Έβαλε γκόλ! Βιαστήκαμε να αμφισβητήσουμε τις επιλογές και τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Μετά τα σχόλια για την επιλογή της Γιάννας ως υπευθύνου για τις εορταστικές εκδηλώσεις του 2021, ο Κυριάκος έκανε σαφές προς όλους ότι η κ. Αγγελοπούλου θα είναι πρόεδρος της επιτροπής η οποία θα στεγαστεί σε δημόσια υπηρεσία για να μη πληρωθούν ενοίκια και κανένα μέλος, ούτε η πρόεδρος, δεν θα έχουν την οποιαδήποτε αμοιβή. Ο ρόλος της επιτροπής θα είναι εισηγητικός και τις αποφάσεις θα τις παίρνει η κυβέρνηση και η Βουλή. Η όλη υπόθεση δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για το κράτος…
ΜΑΤ
Ποιος έχει την ευθύνη;
Μια βόλτα στον περίγυρο του νησιού είναι ανακούφιση για κάθε κουρασμένο άνθρωπο. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει μεγαλύτερη φροντίδα στον περιβάλλοντα χώρο. Ιδιαίτερα σε μέρη όπου υπάρχουν «χωματερές» τις οποίες κοσμούν κάθε είδους υλικά, ακόμη και κομμάτια ελενίτ τότε αναρωτιέσαι: «Δεν τα βλέπει κανένας»; Οι κάτοικοι πώς ανέχονται αυτή την κατάσταση; Πόση είναι η δική τους ευθύνη; Και μπορεί να γκρεμίστηκαν οι παλιές παράγκες που λειτουργούσαν ως αποθήκες όμως ένα σωρό αντικείμενα είναι συσσωρευμένα και πρόχειρα καλυμμένα με μουσαμάδες. Ένας τόσο όμορφος τόπος χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα… Όσο για τα περισσότερα μοναστήρια αυτά είναι κλειστά… Αν υπήρχε εκεί οργανωμένη μοναστική ζωή σκεφθείτε τι θα σήμαινε για το νησί μας!
Θ.

Οι ναοί, πασαρέλα;
Παράγινε το κακό με τις φωτογραφήσεις των μητροπολιτών κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Το φαινόμενο έχει πάρει ανεξελέγκτες διαστάσεις και οφείλουν οι ίδιοι οι μητροπολίτες να βάλουν κανόνες και να μη μετατρέπουν ακόμη και το ιερό σε... πασαρέλα. Μια - δύο φωτογραφίες, το αντιλαμβανόμαστε είναι χρήσιμη και θα πρέπει να δημοσιεύεται. Αλλά μέχρις εκεί και ας καταλάβουν και οι "σεβασμιότατοι", ότι εκτός από τον κατ’ απονομή τίτλο, μεγαλύτερη αξία έχει να εκπέμπουν και οι ίδιοι σεβασμό προς το λειτούργημα αλλά και προς το εκκλησίασμά τους.
Α.

Μία διαπλάτυνση…

 Μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο δέχεται τα καλοκαίρια ο δρόμος που συνδέει τον Λούρο με την Πρέβεζα και πολλές από τις παραλίες του γειτονικού Νομού. Θα μπορούσε λοιπόν να διαπλατυνθεί, ανεξάρτητα με το αν η Πρέβεζα συνδεθεί κάποτε με την Ιόνια ή όχι, αποκτώντας δύο λωρίδες σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας και νησίδα στη μέση. Έτσι, η διάσχισή του θα ήταν πιο ασφαλής για όλους, χωρίς επικίνδυνες προσπεράσεις, ουρές αυτοκινήτων πίσω από τρακτέρ και φορτηγά κ.λ.π.. Μιλάμε για ένα κομμάτι 25 χιλιομέτρων περίπου. Μόνο αν ασχοληθεί η Περιφέρεια Ηπείρου θα γίνει το συγκεκριμένο έργο. Ας το δει λοιπόν σοβαρά! (Η φωτογραφία από τους «Σκεπτόμενους Πολίτες»).
Κ.Α.

Χωρίς παρεμβάσεις!
 Να το δούμε και να μη το πιστέψουμε… Είναι δυνατό να οργανωθεί και στην Ελλάδα η συνέχεια του κράτους μέσω της συντονισμένης οργάνωσης και λειτουργίας των υπουργείων; Επανήλθε ο ρόλος του Γενικού Διευθυντή που κάποτε ασυλλόγιστα κατήργησαν αντικαθιστώντας τον με τον κομματικό Γενικό Γραμματέα που μέχρι να αναλάβει καθήκοντα, μέχρι να ενημερωθεί και μέχρι να αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί περνούσαν μήνες. Και επειδή ήταν κομματικό στέλεχος δεν ήταν σίγουρο ότι είχε και τα προσόντα για τα καθήκοντα που του ανέθεταν. Έτσι φθάσαμε στο αλά ελληνικά μοντέλο που όλοι καταδίκαζαν είτε δούλευαν στα υπουργεία, είτε ήταν πολίτες που χρειάστηκαν τις υπηρεσίες του κράτους για τη διεκπεραίωση μιας υπόθεσής τους που χρόνιζε…

Το ιταλικό μοντέλο…
 Στην Ιταλία είτε βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, είτε δεν καταφέρνουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση η δημόσια διοίκηση λειτουργεί κανονικά. Πώς τα κατάφεραν εκεί; Η ελληνική πρακτική της κομματικοποίησης ολόκληρης της διοικητικής ιεραρχίας μας έφερνε όλο και πιο πίσω. Και τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα μετά την ψήφιση του νόμου για την οργάνωση επιτελικού κράτους. Φαίνεται να έχει πρωθυπουργικοκεντρική ανάμιξη. Και καλά ο Κυριάκος που δείχνει να κατέχει το αντικείμενο. Αν έχουμε πρωθυπουργό τύπου Τσίπρα τότε τι κάνουμε; Γιατί είναι άλλο να βγάζεις δεκαρίσιους λόγους κάθε μέρα και άλλο να παρακολουθείς από κοντά το κυβερνητικό έργο, να δίνεις οδηγίες, να προλαβαίνεις καταστάσεις. Αυτά θέλουν προσόντα! Θέλουν κότσια που λέμε…

Μακριά τα κόμματα!
 Η πλήρης οργάνωση και λειτουργία της διοικητικής ιεραρχίας, σε κάθε υπουργείο, ώστε να μπορεί να σηκώσει το βάρος της εκπόνησης και της υλοποίησης στην πράξη συγκεκριμένου έργου που θα έχει τα χαρακτηριστικά της πλήρους απολιτικοποίησης αλλά και του περιορισμού της γραφειοκρατίας που σπάζει κόκαλα στην Ελλάδα, μπορεί να κάνει τη διαφορά που όλοι περιμένουμε. Η υπάρχουσα κατάσταση δεν πάει άλλο. Αυτό το αλαλούμ που γίνεται στα υπουργεία κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση ή αλλάζει ο υπουργός ή και ο γενικός γραμματέας θα πρέπει να τελειώσει. Αυτή την πρακτική τη ζήσαμε στην πράξη, υπεστήκαμε τις συνέπειές της, ταλαιπωρηθήκαμε αν έτυχε να διεκπεραιώσουμε μία υπόθεσή μας και τώρα περιμένουμε επιτέλους να αλλάξει…

Οι πρασινοφρουροί…
= Πότε κυκλοφόρησε αυτός ο όρος; Τι λέει η Φώφη; Οι «κλαδικές» πότε δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα και ποιος ήταν ο ρόλος τους; Πότε κομματικοποιήθηκε ολόκληρη η δημόσια διοίκηση; Ας λέει ό,τι θέλει για τις σημερινές της επιλογές αλλά να μην καταγγέλλει το παρελθόν επειδή για τη διαμόρφωσή του έπαιξαν κεντρικό ρόλο τα στελέχη του κόμματός της με τις ευλογίες του Ανδρέα. Δεν θυμάμαι να είχε αντιρρήσεις τότε ο μέγας αρχηγός. Όσο για το πόσο καλοδέχθηκαν την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» ήταν ολοδικό τους άλλο αν τα υπηρέτησαν με ζήλο και τα δύο… Για να προχωρήσεις στο μέλλον πρέπει να αποκηρύξεις το δικό σου παρελθόν.
Θεανώ Βλάχου