ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Για το νέο Δήμαρχο…
Δύο επισημάνσεις - προτάσεις προς το νέο Δήμαρχο, ώστε να τις εντάξει στο σχεδιασμό του: Η πρώτη αφορά τον φωτισμό των τετρακοσίων περίπου μέτρων από το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Κέντρο Ιωαννίνων μέχρι την γέφυρα του πεζόδρομου, με παράλληλη κατασκευή πεζοδρομίου. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο κομμάτι, στο οποίο καθημερινά, αλλά και τις νυχτερινές ώρες κυκλοφορούν εκατοντάδες οχήματα, αλλά και πεζοί. Η δεύτερη είναι και η πιο δύσκολη: Αφορά την εξάλειψη των συνθημάτων και των πάσης φύσεως «ζωγραφιών» στους δρόμους της πόλης. Η κατάσταση δεν πάει άλλο και πολλοί συμπολίτες δεν έχουν χρήματα για να καθαρίζουν και να βάφουν τα κτίριά της.
Ν.
Δεν προλαβαίνουν…
 «Αγαπημένο» θέμα της στήλης τα σκουπίδια, αφού συνδέεται τόσο στενά με την καθημερινότητά μας και την ποιότητα ζωής των Γιαννιωτών. Το τι παρατούν καθημερινά οι συμπολίτες μας από ογκώδη απορρίμματα στους δρόμους, δίπλα σε κάδους, κοντά σε παρκάκια και χώρους πρασίνου δε λέγεται. Βαριά αντικείμενα, παλιά έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα, μπάζα… δεν προλαβαίνουν τα φορτηγά του Δήμου να τα μαζεύουν! Και μόλις καθαρίσουν ένα σημείο, αυτό γεμίζει ξανά μέσα στη νύχτα με σκουπίδια. Δυστυχώς, δύσκολα θ’ αλλάξει η νοοτροπία μας. Και θα συνεχίσουμε να αντικρίζουμε εικόνες όπως αυτή της φωτογραφίας!
Κ.Α.
Kάτι θετικό!..
 Το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε την προσφυγή της σιδηροδρομικής εταιρείας συμφερόντων Ιταλών και Γερμανών, που ζητούσε να ανακληθεί η απόφαση που δικαίωνε του κατοίκους του Διστόμου και τους επέτρεπε να κατάσχουν τις εισπράξεις από τα εισιτήρια των σιδηροδρόμων Ιταλικών και Γερμανικών συμφερόντων, έναντι της θηριωδίας των Γερμανών στην κατοχή. Καλή αρχή. Θέλουμε να δώσουν πίσω και το κατοχικό δάνειο που μας άρπαξαν και τις πολεμικές αποζημιώσεις. Ισοπέδωσαν τα σπίτια μας σε χωριό των Τζουμέρκων, επειδή εκεί ήταν το στρατηγείο του Βελουχιώτη. Πώς ορθοπόδησαν οι κάτοικοι που βρέθηκαν στο δρόμο, η ψυχή τους το γνωρίζει…
ΜΑΤ

Με συμμετοχή όλων
Φαίνεται πως ξέρει πού να πάει το καράβι ο Κυριάκος. Αν θα το πετύχει θα το δούμε στην πράξη. Ξεκίνησε τις διμηνιαίες συναντήσεις με τους περιφερειάρχες. Αν αυτές βοηθήσουν στην αμφίδρομη πληροφόρηση και στο σχεδιασμό του έργου αλλά και στην αποκέντρωση, θα το δούμε στην πράξη. Τέτοιες συναντήσεις εγκαινιάζουν και άλλοι υπουργοί με τους φορείς της δικής τους ευθύνης. Ο υπουργός Τουρισμού πληροφορείται τα της ευθύνης του από πρώτο χέρι. Περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα ακούγοντας και ανταλλάσσοντας απόψεις με τους τοπικούς και τους φορείς του τουρισμού. Λέτε το όνειρο που Ανδρέα Παπανδρέου για αποκέντρωση να γίνει τώρα πράξη; Πέρασαν τριάντα χρόνια!
Θ.

Αρκούδα στη θηλιά!

 Μια αρκούδα πιάστηκε σε θηλιά που κάποιοι έστησαν σε δασώδη περιοχή του Δίστρατου Κόνιτσας (φωτό)! Το ζώο πιάστηκε από το πίσω πόδι, έμεινε ώρες ακίνητο και φυσικά εξαντλήθηκε. Κάτοικοι κάλεσαν τον «Αρκτούρο» για την απελευθέρωσή του, γιατί ποιος να πλησιάσει την αρκούδα! Τώρα, ποιος και γιατί έβαλε τη θηλιά, αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Μπορεί να προορίζονταν για αγριόγιδο, μπορεί για αγριογούρουνο, μπορεί και για την ίδια την αρκούδα αφού είναι αρκετοί εκείνοι που δεν τις… συμπαθούν!
Κ.Α.

Πραγματικός καλλιτέχνης!
 Πρόσφατα, προς τα τέλη του καλοκαιριού, βρέθηκε στην Πλάκα της Βορείου Ηπείρου ο γνωστός Ηπειρώτης τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας, που «ξεσήκωσε» τους χιλιάδες κυριολεκτικά Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι συμμετείχαν στο πανηγύρι του Χωριού. Τους «ξεσήκωσε» όχι μόνο με τη λαγαρή φωνή του, ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια του τόπου με αυθεντικό τρόπο. Αλλά και με το λόγο του, που πάντοτε είναι γνήσια έκφραση των σκέψεών του και υπερασπιστικός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας. Έτσι είχε διπλό θετικό όφελος η παρουσία του στην Πλάκα. Και διασκέδασε τους Έλληνες Μειονοτικούς, αλλά και τους παρότρυνε να είναι ενωμένοι, ώστε να δουν καλύτερες ημέρες. Αυτό σημαίνει καλλιτέχνης πραγματικός. Όχι μόνο ερμηνευτής, αλλά και σκεπτόμενη προσωπικότητα, φορέας αξιών και ιδεών.
Η.Μ.

Έτσι τη χαρακτήρισε!
 Ως προεκλογική ομιλία χαρακτήρισε ο Βίτσας του ΣΥΡΙΖΑ την ομιλία του Μητσοτάκη στο Βελίδειο! Μαθημένος από κουβέντες του αέρα δεν ήξερε πώς να αξιολογήσει τον ετήσιο συγκεκριμένο προγραμματισμό του σημερινού πρωθυπουργού τον οποίο αφού περιέγραψε ζήτησε από το λαό να αξιολογήσει αυτό το έργο το επόμενο Φθινόπωρο στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Και από τις εκπλήξεις που μας επιφύλασσε ο Κυριάκος και την εργατικότητά του μπορούμε να ελπίζουμε πως όχι μόνο θα κάνει αυτά που περιέγραψε, αλλά θα κάνει και περισσότερα και θα συντομέψει το χρόνο υλοποίησης όλων των προεκλογικών υποσχεθέντων. Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιες πρακτικές πολιτικών γι’ αυτό είμαστε και επιφυλακτικοί. Απλά τελούμε εν αναμονή των εξελίξεων…

Συνήθης πρακτική…
 Πόσα δεν έχουμε ακούσει κατά τις προεκλογικές περιόδους και πόσο απογοητευόμαστε όταν οι κυβερνήσεις αναλάμβαναν καθήκοντα και προχωρούσαν στο δια ταύτα! Ουδέποτε ταυτίστηκαν τα λόγια με έργα. Κι ενώ πάντα ελπίζαμε σε κάτι καλύτερο όταν έφθαναν οι κυβερνώντες στο δια ταύτα, απλά μας απογοήτευαν πάλι και πάλι. Ουδέποτε νιώσαμε να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. Ουδέποτε το έργο σε μια κυβερνητική θητεία είχε αρχή μέση και τέλος. Τα ανακάτευαν όλα, τίποτε δεν προχωρούσε, τίποτε δεν άλλαζε από τα κακώς κείμενα και εμείς απογοητευμένοι καταψηφίζαμε την κυβέρνηση που είχαμε, δίνοντας εμπιστοσύνη σε κάποια άλλη που φαίνονταν να τα λέει καλύτερα. Είναι η πρώτη φορά που η έκπληξη που μας επιφύλασσε ο Κυριάκος ήταν ευχάριστη…

Ας μην προτρέχουμε!
 Ας είμαστε, όμως, και πάλι επιφυλακτικοί μήπως και πάθουμε πάλι τα ίδια. Κάτι μου λέει ότι έχουμε μπροστά μας κάτι διαφορετικό αλλά θα κριθεί και αυτός εκ του αποτελέσματος. Δεν είναι πολύ μακρινές οι προεκλογικές υποσχέσεις του Τσίπρα το 2015! Άλλα είπε, άλλα έκανε, άλλα υπόσχονταν, άλλα κατήγγειλε και κόντεψε να μας βγάλει και από την Ε.Ε! Αδιάψευστοι μάρτυρες τα βίντεο όσων έλεγε προεκλογικά και όσων έκανε μετά τις εκλογές. Και το περίεργο είναι ότι δεν ζήτησε ούτε μία φορά συγνώμη για τις τόσες υπαναχωρήσεις του. Εκείνος κατήγγειλε καθημερινά τους δεξιούς αλλά με δεξιό συνεργάστηκε και μάλιστα του έδωσε και την καρέκλα του υπουργού Άμυνας που ήταν το ζητούμενο από τον στενό συνεργάτη με τον οποίο αγκαλιαζόταν περιχαρής μπροστά στο λαό.

Η συνέπεια…
 Δεν είμαστε μαθημένοι από τις συνεπείς στάσεις των πολιτικών που κάθε φορά επιλέγαμε. Αν συγκεντρώσουμε όλες τις υποσχέσεις και τα συνθήματα που ακούγαμε προεκλογικά και τα συγκρίνουμε με το έργο που άφηναν μετεκλογικά δεν θα βρίσκαμε ομοιότητες. Λες και όταν αναλάμβαναν καθήκοντα διακυβέρνησης γινόταν άλλοι άνθρωποι. Λες και βαριόταν να δουλέψουν λες και δεν είχαν τα προσόντα για να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντα που τους αναθέταμε. Κι αυτό το έρημο το κράτος είχε μπλέξει σε τέτοιο βαθμό τις υπηρεσίες που έπρεπε να προσφέρει στους πολίτες του που δεν μπορούσαν να τις ξεμπλέξουν και απλά βασάνιζαν το λαό κάθε φορά που είχε την ανάγκη κρατικής υπηρεσίας.
Θεανώ Βλάχου