ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Όσα δεν φτάνει η αλεπού…
Το είδαμε και αυτό! Ο Τσίπρας να δίνει οδηγίες οικονομικού περιεχομένου στον πρωθυπουργό! Πολλά μπορούσε να του υποδείξει, αλλά σε οικονομικά θέματα  καλό είναι να αποφεύγει τις «οδηγίες»! Να είναι σίγουρος ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την οικονομία της Ελλάδας μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως έκανε και στον Έβρο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας που ολόκληρη η υφήλιος αναφέρεται σε μας με επαινετικά λόγια… Για τον Μητσοτάκη προηγείται ο άνθρωπος και έπεται η οικονομία! Ας μην ανησυχεί  για την πορεία της Ελλάδας. Ό,τι καλύτερο θα μπορεί να γίνει θα γίνει. Πάντως ό,τι και να κάνει ο σημερινός πρωθυπουργός  θα είναι σίγουρα καλύτερο απ’ αυτό που θα έκανε εκείνος…. Η εμπειρία μας αυτό διδάσκει από τη δική του θητεία.
ΜΑΤ

Δίπλα στο ποίμνιο…
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων μόνο απών δεν ήταν αυτό τον καιρό από τα Γιάννενα. Με το φιλανθρωπικό  έργο της εκκλησίας ανακουφίστηκαν πολλοί συμπολίτες μας! Στις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας, που τις μετέδιδε τοπικό κανάλι, ήταν κάθε βράδυ παρών και με τα μηνύματα που έστελνε μετά το πέρας των τελετών, άφηνε ένα ουσιαστικό μήνυμα παρηγοριάς και προβληματισμού… Δεν ξέρω γιατί του αποδόθηκε απουσία. Δίπλα στο ποίμνιό του στάθηκε… Εκείνοι που δέχθηκαν υλική  βοήθεια το ξέρουν πολύ καλά. Όπως και εκείνοι που έλαβαν τα πνευματικά του μηνύματα μέσα από τα ολιγόλογα αλλά μεστά περιεχομένου μηνύματα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων… Ο Χριστός να τον βοηθάει να συνεχίζει το έργο του… Κι εμείς, ας κάνουμε και λίγη αυτοκριτική…
Θ.

Πάσχα στην Αφρική…
Ηπειρώτες, που ζουν στην Αφρική, δεν είναι λίγοι, από γενεά σε γενεά, εόρτασαν το Πάσχα με τον παραδοσιακό τρόπο. Έψαλαν το Χριστός Ανέστη. Έψησαν. Κάθισαν οι οικογένειες στο πασχαλινό τραπέζι. Και από τη μακρινή Αφρική, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετέφεραν τις ευχές τους στους συγγενείς τους στη Θεσπρωτία. Όπου γης και να είναι ο Έλληνας, δεν παύει να είναι Έλληνας και τα ήθη και τα έθιμα να είναι κομμάτι της προσωπικότητάς του, τα οποία μεταφέρονται από τους γονείς στα παιδιά, και από τους παππούδες στα εγγόνια.
H.Μ.

Προνοητικός…

Είναι δεδομένο ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα συνδυαστεί με εκτεταμένη χρήση μασκών και άλλων αναλώσιμων υγειονομικών μέσων κυρίως στους χώρους εργασίας. Για τον λόγο αυτό η Βουλή των Ελλήνων φρόντισε για τον εφοδιασμό με υλικό που καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες τουλάχιστον ενός έτους – αυτό κι αν είναι προγραμματισμός! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου παρέλαβαν ήδη 10.000 μάσκες, δωρεά της πρεσβείας της Κίνας μετά από επικοινωνία του προνοητικού Κώστα Τασούλα με την πρέσβειρα Τσανγκ Τσιγιουέ. Το υλικό τοποθετήθηκε στις αποθήκες του ιατρείου της Βουλής. Να σημειωθεί ότι η Βουλή μέσω του Τμήματος Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης έχει ήδη προμηθευτεί επιπρόσθετο υλικό (γάντια, αντισηπτικά, μάσκες, κ.α.).
Χ.Μπ. (στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»)

* * * 

Ήταν έκπληξη…
Ο τρόπος που οργάνωσε ταχύτατα τον πολιτικό σχεδιασμό ο Νίκος Χαρδαλιάς, ήταν έκπληξη για όλους μας. Ακόμη και για εκείνους που ίσως είχαν λόγους να τον βλέπουν να αποτυγχάνει! Αλλά το ήπιαν με το ζουμί τους. Τι να πουν μπροστά σε τόσο σκληρή δουλειά; Μήπως ήξεραν ποια στοιχεία περιλαμβάνει ένας τέτοιος σχεδιασμός, προκειμένου να γίνει  διαχείριση μιας κρίσης αυτού του μεγέθους; Και είναι ευτύχημα για τους Έλληνες που δεν είχαν την ατυχία αυτή την ώρα  να ανατεθεί η διαχείριση  σε εκείνους που διαχειρίστηκαν την κρίση στο Μάτι!  Η ενημέρωση που έκανε στον πρωθυπουργό για το πώς σχεδίασαν την όλη κατάσταση και οι πληροφορίες που του έδωσε για ολόκληρη τη χώρα δείχνει ότι έκανε την καλύτερη επιλογή στελέχους γι’ αυτό το έργο…

Δεν το φανταζόμαστε ποτέ!
Τα συγκεκριμένα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός για την εξέλιξη της νόσου σε όλη την Ελλάδα  και σε κάθε περιοχή χωριστά, δείχνει ότι η πολιτική προστασία βρίσκεται σε καλά χέρια και οι εμπειρίες τους θα είναι πολύ χρήσιμες για την οργάνωση και λειτουργία της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα πάνω σε συγκεκριμένες πρακτικές. Γιατί μπορεί κάποια στιγμή να γλιτώσουμε από τον κορωνοϊό τι μας λέει, όμως ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πάλι ίδια ή παρόμοια προβλήματα; Η πολιτική προστασία χρειάζεται και στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες και όπως καταφέραμε να παρέμβουμε στη φύση, τα προβλήματα δεν θα λείψουν από τη χώρα μας και η πολιτική προστασία θα χρειάζεται πλήρη οργάνωση για να μπορεί να επεμβαίνει σε κάθε περίπτωση και να σώζει καταστάσεις.

Να μη το ξαναζήσουμε…
Αυτά που βιώσαμε όλοι μας, αλλά ιδιαίτερα αυτοί που βρέθηκαν μέσα στη φωτιά στο Μάτι και έχασαν τους ανθρώπους τους, παρακολουθώντας σήμερα το έργο της πολιτικής προστασίας από τον κορωνοϊό μπορεί και να σκεφτούν ότι ήταν άτυχοι που δεν εφαρμόστηκε τότε ένας καλύτερος σχεδιασμός για να σωθούν οι άνθρωποί τους. Μπορεί και τότε να έκαναν ό,τι καλύτερο μπόρεσαν οι υπηρεσίες, αλλά εκείνο το αλαλούμ που επικράτησε και η ασυνεννοησία δεν ήταν η καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Για να φθάσουμε σε τέτοιες τραγωδίες φταίνε πολλά. Φταίνε και οι πολίτες που χτίζουν όπου νάναι. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάμπολλες δυνατότητες σε όλους τους τομείς. Αρκεί να υπάρξει σχέδιο και να ενεργοποιούνται  οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση… 

Πολλά θα πρέπει να αλλάξουν…
Με αφορμή την επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι ίσως η πιο κατάλληλη ώρα να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα. Τόσο οι νοοτροπίες, όσο και οι διάφορες πρακτικές βρίσκονυται σε λάθος κατεύθυνση. Δεν χωράνε άλλες προχειρότητες, δεν αντέχουμε άλλες παράνομες παρεμβάσεις! Είναι καιρός να μιλήσουμε για σχέδιο, προοπτική και πολλή δουλειά. Πολλά πρέπει να αλλάξουν αρχίζοντας από πάνω προς τα κάτω. Αυτοί που ψηφίζουν τους νόμους, οφείλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα αλλάζοντας και τροποποιώντας τα κακώς έχοντα στο χώρο τους. Αν δεν φυσήξει νέος άνεμος αναδημιουργίας, δεν θα βγούμε από τα μεγάλα αδιέξοδα. Καλή αρχή στη νέα εποχή. 
Θεανώ Βλάχου