ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Στην παραλία με… αποστάσεις!
 Έπιασαν για τα καλά οι ζέστες και αρκετοί Γιαννιώτες δειλά – δειλά εκδράμουν προς τις κοντινές παραλίες για μια δροσιστική βουτιά, με τους περισσότερους βέβαια να αρκούνται σε μονοήμερες αποδράσεις, κυρίως τα Σαββατοκύριακα!
Τίποτε βέβαια φέτος δεν θυμίζει άλλες χρονιές, καθώς εδώ και μερικούς μήνες έχουμε όλοι αναγκαστεί να… συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό. Μάλιστα, όσο τα κρούσματα αυξάνονται τις τελευταίες μέρες, τόσο επείγει η αυστηρή τήρηση των μέτρων (αποστάσεις ασφαλείας, αποφυγή συνωστισμού, καλή υγιεινή). Πάντως, η εικόνα που συναντά κανείς σε παραλίες της Ηπείρου, είναι ενθαρρυντική, αφού σε μεγάλο ποσοστό πολίτες και επαγγελματίες έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τηρούν σχεδόν… ευλαβικά τα μέτρα. Η φωτό την Κυριακή από το Μονολίθι Πρέβεζας, που αποδεικνύει ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η πρόσφατη ανάδειξη της συγκεκριμένης παραλίας από την Ε.Ε. ως μια από τις ασφαλέστερες στην Ευρώπη!
Ε.
Παρανόηση ή εξ επίτηδες;
 «Η κυβέρνηση καταργεί τις διαδηλώσεις…». Έτσι κατάλαβαν κάποιοι; Υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει συγκεκριμένους κανόνες για τις διαδηλώσεις; Όλες οι δημοκρατικές χώρες, μαζί και η Ελλάδα, αποδέχονται την ανάγκη των πολιτών τους να διαδηλώνουν για ό,τι τους θίγει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που κάποιοι κλάδοι θέλουν να διεκδικήσουν, έχουν το δικαίωμα να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία, να δημιουργούν χαώδεις καταστάσεις, να στερούν από τα καταστήματα τον άρτον τον επιούσιο να σπάνε πεζοδρόμια και μαρμάρινα σκαλιά για να βρίσκουν εφόδια για κλεφτοπόλεμο και να προκαλούν ακόμη και το θάνατο πολιτών, όπως έγινε στην Μαρφίν! Δεν καταργεί ούτε η Ελλάδα καμία διαδήλωση. Απλά βάζει κανόνες προς όφελος όλων…
ΜΑΤ
Φθηνή αντιπολίτευση…
 Θέμα μη τοπικού χαρακτήρα, αλλά μας κίνησε το ενδιαφέρον στη στήλη και δεν μπορούσαμε να μην το σχολιάσουμε. Η Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θήβα με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της βρήκε έναν άκομψο τρόπο να εκφράσει την αντίδρασή της για την κατάργηση των πανηγυριών τον Ιούλιο. «Της Ασωπίας; Ακύρωσες το πανηγύρι της Ασωπίας; Αυτό δεν θα περάσει έτσι! Να το θυμάσαι Κούλη…», ήταν η εν λόγω ανάρτηση με τα μέλη της Τοπικής να απευθύνονται με υποτιμητικό τρόπο στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, η οποία και κατέβηκε αργότερα. Το να εκφράζει κανείς τη διαφωνία του με κάτι είναι θεμιτό, το να υπερβαίνει όμως τα όρια είναι έλλειψη πολιτικού πολιτισμού…
Ν.Γ.

Ελληνικός παραλογισμός
 Βγάζουν αναφυλαξία όταν γίνεται λόγος για ιδιωτικά ΑΕΙ υπό τον έλεγχο του κράτους! Δέχονται όμως τη λειτουργία κολλεγίων ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα ισότιμα των δημοσίων ΑΕΙ! Αν αυτό δεν είναι ελληνικός παραλογισμός, τότε τι είναι; Εκτός κι αν στερούμαστε αντιληπτικής ικανότητας και καταλαβαίνουμε άλλα αντί άλλων… Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση ασυνεννοησίας. Λες και κάποιοι επιδιώκουν να μη γίνεται τίποτε καλό και στο δικό μας τόπο… Τι φοβούνται; Τα οφέλη από την ίδρυση και ιδιωτικών ΑΕΙ είναι πάμπολλα… Για σκεφθείτε πόσοι Έλληνες επιστήμονες θα δουλέψουν εδώ; Πόσες θέσεις εργασίας θα καλυφθούν. Πόσο θα αυξηθούν οι πόροι από τα δίδακτρα που τονώνουν άλλες οικονομίες, όπως της Αγγλίας, κλπ…
Θ.

Απολυμαίνονται οι πολυθρόνες;
 Η παρατήρηση από επισκέπτη του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα»: Οι πολυθρόνες που μισθώνονται από ιδιώτες για τη διανυκτέρευση συνοδών ασθενών, δεν πρέπει μετά από κάθε χρήση να απολυμαίνονται; Ναι, λέει η λογική. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται -και μακάρι να ισχύει το αντίθετο- καθώς αυτές τα μεσημέρια συγκεντρώνονται στα σαλόνια των κλινικών, ώστε να είναι έτοιμες για μίσθωση το επόμενο βράδυ. Κι επειδή ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπύρος Δερδεμέζης είναι ιδιαίτερα «λεπτολόγος», ας δει και αυτό το ζήτημα, γιατί με την έξαρση του κορωνοϊού, κανένας δεν ξέρει τι ξημερώνει αύριο...
Ν.

Ο ναός του Αγ. Παϊσίου στην Κόνιτσα

Με αφορμή σχόλιο της στήλης για τον ναό του Αγίου Παϊσίου στα Γιάννενα, αναγνώστες ρωτούν τι έγινε ή αν πρόκειται να γίνει ναός στο τόπο που μεγάλωσε, εργάστηκε και μόνασε, στην ακριτική δηλαδή Κόνιτσα ο Άγιος.

Εκείνο που ήταν γνωστό μέχρι πριν λίγο καιρό, είναι ότι έκταση υπάρχει διαθέσιμη στην Κάτω Κόνιτσα, στη γειτονιά του Αγίου, τη μελέτη -για κατασκευή κανονικού ναού- επιμελούνταν ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, αλλά άλλες πληροφορίες δεν υπάρχουν... Κι επειδή θα πρόκειται για ναό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί και ένα σεβαστό ποσό για την κατασκευή του, οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν και πηγές εσόδων.
Ν.

Οι απαιτήσεις των καιρών…
 Πρώτα η οικονομική κρίση και τώρα η κρίση μιας πανδημίας που έφθασε και εδώ, προκάλεσαν στη χώρα μας και στο λαό της μεγάλα προβλήματα, αλλά ίσως και βοήθησαν να γίνουμε περισσότερο ώριμοι, ώστε να συνεργαστούμε όλοι συμμετέχοντας στον κοινό σχεδιασμό και στην υλοποίηση πρακτικών που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια στη νέα εποχή, αυτή που θα ακολουθήσει τις δύο ακραίες δυσμενείς καταστάσεις… Αποκτήσαμε πολλές νέες εμπειρίες, διδαχθήκαμε πολλά και αν βγούμε από το φόβο και την απόγνωση με νέες αντιλήψεις, μπορεί και να βιώσουμε, ιδιαίτερα οι νέοι, μια καινούργια κατάσταση που για χρόνια την ακούμε, αλλά δεν τη βλέπουμε να υλοποιείται στη χώρα μας και που είναι αυτή που αναγκάζει χιλιάδες επιστήμονες να αναζητούν αλλού πρόσφορο έδαφος…

Ως πότε θα συνεχίζεται;
 Κι ενώ όλοι έκαναν λόγο για τους επιστήμονες που αναγκάζονται να φεύγουν από την Ελλάδα, προσφέροντας αλλού τις γνώσεις τους, κατακτώντας και παγκόσμιες διακρίσεις, δεν κατάφεραν ποτέ οι κυβερνήσεις να τους κρατήσουν εδώ. Ο πολιτικός κόσμος παρακολουθούσε απαθής τις εξελίξεις, λες και είχε κόμπλεξ κατωτερότητας και βολευόταν από την αιμορραγία. Στα πανεπιστήμια δύσκολα αναγνωρίζονταν επιστήμονες με πολλά προσόντα και ο τρόπος που λειτουργούσε η διαδικασία των επιλογών, σπάνια έδινε την ευκαιρία της αναγνώρισης του καλύτερου πλην κάποιων εξαιρέσεων. Λες και ένιωθαν πιο άνετα όταν οι επιστήμονες με τα πολλά προσόντα αποχωρούσαν απογοητευμένοι από τη χώρα που δεν τους επέτρεπε να αναπτύξουν εδώ τις πρωτοβουλίες και τις έρευνές τους…

Λέτε να αλλάξουν όλα;
 Ήταν πράγματι δυστύχημα για την Ελλάδα να βγάζει επιστήμονες κύρους αλλά να μη καταφέρνει να τους κρατήσει εδώ και αυτοί να δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων και να διακρίνονται για την επιστημονικότητά τους, προσφέροντας αλλού τις υπηρεσίες τους. Στις συνεντεύξεις που παρακολουθούσαμε αυτό τον καιρό δεν υπήρχε καμία χώρα που να μην έχει Έλληνες επιστήμονες και μάλιστα με πολλές διακρίσεις. Να ελπίσουμε ότι στη μετακορωνοϊό εποχή θα βγουν πιο έμπειροι οι πολιτικοί μας και πιο συνετοί και ιδιαίτερα πιο συνεργάσιμοι, ώστε να κάνουμε μια νέα αρχή πάνω σε γερές βάσεις; Αν το επιτρέψουν οι κομματικές αγκυλώσεις, μπορεί και να βγούμε από τη μιζέρια μας… Αλλιώς εδώ θάμαστε και θα... απολαμβάνουμε το κακό μας το χάλι και τις αναχρονιστικές πρακτικές μας…

Ανασταλτικοί παράγοντες…
 Τελικά, αντί να βοηθάνε οι ιδεολογίες στη λήψη αποφάσεων στη χώρα μας που να υλοποιούν καλύτερες επιλογές, οι ιδεολογίες δημιούργησαν σύγχυση και αντιμαχόμενα στρατόπεδα ασυνεννοησίας. Κι όταν τα κόμματα κατάφερναν να αναλάβουν κυβερνητικά καθήκοντα, ξεχνιούνταν και οι ιδεολογίες ενώ η διαχείριση της καθημερινότητας δεν εξέπεμπε συγκεκριμένες πρακτικές που να έχουν σχέση με τις ιδεολογίες που προεκλογικά… διαφήμιζαν. Ζήσαμε δεξιές, σοσιαλιστικές, αριστερές ιδεολογίες που απλά διαχειρίστηκαν με τον ίδιο τρόπο τα κυβερνητικά τους καθήκοντα. Θυμάστε το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ; Θυμάστε τις υποσχέσεις περί σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας; Τι έγιναν στην πράξη;
Θεανώ Βλάχου