ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Ψάχνονται» στην Άρτα…
 «Ψάχνονται» στην Άρτα μετά τα συνεχή κρούσματα κορωνοϊού που ξεφυτρώνουν... Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, τρεις είναι οι βασικές ύποπτες εστίες. Οι αφίξεις ορισμένων από Αττική -που δεν θέλησαν να μείνουν εκεί κλεισμένοι στο Lockdown- τα ιδιαίτερα μαθήματα και οι αλλοδαποί εργάτες γης. Το κακό είναι ότι ανάμεσα στα άτομα που έχουν προσβληθεί είναι και επαγγελματίες υγείας. Η εβδομάδα που διανύουμε ίσως δείξει κι εκεί αν τα μέτρα αποδίδουν ή αν θα χρειαστεί και περαιτέρω «συμμάζεμα»...
Ν.

Αβέρτα επιστολές!

 Πρέπει να έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο τελευταία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου. Δεν εξηγείται αλλιώς το μπαράζ επιστολών που έχει στείλει το τελευταίο διάστημα σε πρωθυπουργό, υπουργούς περιφερειάρχη, δημάρχους κλπ. Τελευταία, για παράδειγμα, έστειλε επιστολή σε τρεις υπουργούς ζητώντας ικανοποίηση των αιτημάτων της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες προηγήθηκαν άλλες πέντε – έξι επιστολές! Γιατί όχι; Δεν κοστίζει κάτι το να ζητάς από το Κράτος να δει με θετική διάθεση τα αιτήματα κλάδων, φορέων, σωματείων. Τσάμπα πράμα!

Α.
Διαφορετικά φέτος…
 Της Αγίας Αικατερίνης σήμερα και στην καρδιά της πόλης μας, στην παλιά συνοικία της Καραβατιάς, βρίσκεται το μετόχι της μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Αξίζει να σημειωθεί πώς ο αρχικός ναός κτίστηκε το 1771 και μεταξύ των ετών 1872-1875 ακολούθησε ριζική ανακαίνιση, με χορηγία των εύπορων Ιωαννιτών Αλεξίου και Αγγελικής Παπάζογλου. Κάθε χρόνο, ο εορτασμός γινόταν με λαμπρότητα παρουσία πλήθους κόσμου, όμως φέτος τα δεδομένα άλλαξαν λόγω κορωνοϊού και τελούνται Εσπερινός και Θεία Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών! Ας ελπίσουμε του χρόνου να επιτρέψουν οι συνθήκες να γίνει ο εορτασμός όπως τα προηγούμενα χρόνια!
Ν.Γ.
Τσάρτερ για... κορωνοϊό!
 Στην Τουρκία πηγαίνουν για νοσηλεία πλούσιοι Αλβανοί που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Μέχρι και ειδικές πτήσεις πραγματοποιούνται. Όσο για το κόστος; 1.200 ευρώ το 24ωρο, το υπολογίζουν Αλβανικά μέσα Ενημέρωσης που έφεραν το θέμα στη δημοσιότητα. Από το ρεπορτάζ απουσιάζουν στοιχεία για το πόσοι επιστρέφουν υγιείς, αλλά και πόσοι «έμειναν» για πάντα στην Τουρκία.
Ν.

Επιτέλους…
Μέσα στις τόσες ανούσιες αντιδράσεις εν μέσω πανδημίας, όπως ήταν και οι πορείες εν μέσω απαγορεύσεων για την προστασία της υγείας όλων μας, η απόφαση εθελοντριών νοσηλευτριών από την Κρήτη, τα Γιάννενα και από άλλες πόλεις, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μας αναθάρρησε. Αυτές είναι οι Ελληνίδες που ξέρουμε. Όλοι μαζί για να τα βγάλουμε πέρα… Τώρα θα μετρηθούμε όλοι. Οι ανούσιες κριτικές ούτε βοηθάνε ούτε συγκινούν κανένα… Απλά ενοχλούν! Όποιος θέλει να βοηθήσει υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό. Κι αν χρειάζονται και γιατροί ξέρουν ποιοι οφείλουν πρώτοι να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες… Τα λόγια ξέφτισαν! Δεν τα ακούει κανένας.
ΜΑΤ

Για τα δύσκολα…
 Μπορεί πολλές φορές οι προβολείς να μην πέφτουν πάνω τους και οι ίδιοι να μην επιδιώκουν την προβολή, όμως είναι εκείνοι που στο τέλος της ημέρας κάνουν τον απολογισμό και το πρωί της επομένης θα τους βρει κανείς πάλι στη θέση τους. Ο λόγος για τους δύο στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, Γιώργο Γεραπετρίτη και Γρηγόρη Δημητριάδη, οι οποίοι έχουν επωμιστεί τις πιο δύσκολες αποστολές, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος και μόνο της διαχείρισης μιας πανδημίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Υπουργός Επικρατείας έχει κληθεί να υποστηρίξει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, με τον λόγο του να αποκτά βαρύνουσα σημασία. Ο δε Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθυντής του Πρωθυπουργικού γραφείου, είναι ο άνθρωπος που αποχωρεί τελευταίος κάθε βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου και βρίσκεται πρώτος εκεί το επόμενο πρωί. Πρόκειται για τον πιο στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού στον οποίο και καταλήγουν όλα τα σύνθετα προβλήματα που αναζητούν λύση. Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις, ενώ φροντίζει να παραμένει ενήμερος για κάθε σημαντικό θέμα της περιφέρειας.
Α.

«Άγιο είχαμε…»
 Τσίπρας, Πολάκης, Καρανίκας και στα μετώπισθεν Αντώναρος (παραγκωνισμένος από τη ΝΔ) και μαζί ως θεματοφύλακες της Αριστεράς η Όλγα και ο Τζανακόπουλος που απαρτίζουν την διμελή επιτροπή δεοντολογίας (δεν βρέθηκε τρίτος) και βάζουν τάξη στα …παραστρατήματα των πιο ανυπάκουων, αναφωνούν κάθε τόσο «Κυριάκο παραιτήσου»! Και όσο αυτοί το βροντοφωνάζουν τόσο η συσπείρωση του λαού γύρω από το σημερινό πρωθυπουργό μεγαλώνει… Και η φράση «Άγιο είχαμε» που μας προστάτευσε αυτή την ώρα και δεν διαχειρίζεται την κατάσταση η παραπάνω «ηγετική» ομάδα ακούγεται όλο και συχνότερα ακόμη και από υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι υγιώς σκεπτόμενοι σ αυτό το χώρο ως πότε θα σιωπούν; Είναι καιρός να αντιδράσουν και να πουν δυνατά την άποψή τους.
Με το χέρι στη σκανδάλη…
 Αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης με πρωτοπόρους τους Συριζαίους πυροβολούν καθημερινά την κυβέρνηση εκ του ασφαλούς. Οι ίδιοι δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη, δεν προσφέρουν ούτε καν εθελοντικές υπηρεσίες σε κάποιο τομέα υγείας και μη έχοντας τι άλλο να κάνουν απλά κάνουν αντιπολίτευση αλά ελληνικά! Όλα τα κράτη αντιμετωπίζουν τα ίδια και χειρότερα προβλήματα και κάποια ξεπέρασαν τις αντοχές τους στέλνοντας ασθενείς σε γειτονικές τους χώρες για να νοσηλευτούν αλλά εκεί τα κόμματα συνδράμουν την όποια προσπάθεια και δεν ανταγωνίζονται ποιο θα πει τη μεγαλύτερη κοτσάνα… Το ελληνικό φαινόμενο είναι μάλλον μοναδικό και ό,τι καλό γίνεται στον τόπο κάποιοι κομπλεξικοί προσπαθούν να το απαξιώσουν από φόβο ότι θα χρεωθεί στην κυβέρνηση.

Θα τα δούμε και εδώ;
 Ήδη η Γαλλία και το Λουξεμβούργο στέλνουν ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Γερμανίας! Το σύστημα της Ελβετίας ήδη καταρρέει! Και εμείς πού να τους στείλουμε; Στην Ιταλία, ή στην Αλβανία; Εκεί ξεπέρασαν κάθε δυνατότητα αντιμετώπισης των δικών τους περιστατικών θα δώσουν χέρι και στους γείτονές τους; Και ας σκεφθούμε και τους ασθενείς και τους συγγενείς τους που δεν θα ξέρουν πού βρίσκεται ο άνθρωπός τους… Η όλη κατάσταση σε τρομάζει. Οι ασθενείς γυμνοί στο κρεββάτι του νοσοκομείου, χωρίς κανένα δικό τους στο πλάι να δίνουν τη μάχη της επιβίωσης. Κι αν μεταφερθούν και σε άλλη χώρα που δεν θα καταλαβαίνουν ούτε τη γλώσσα τότε… Εκείνοι που έχουν επαναστατική διάθεση και βγαίνουν στους δρόμους για να κάνουν «αντίσταση» επιδιώκουν τη διασπορά του ιού;

Γιατί δεν τους άλλαξαν;
 Τώρα η αντιπολίτευση διεκδικεί τα πάντα. Όταν είχε την ευθύνη δεν έτυχε να ακούσει ότι οι οργανισμοί των νοσοκομείων χρειάζονται τροποποιήσεις προκειμένου να διευκολύνουν και τους διορισμούς; Γιατί αν πράγματι οι οργανισμοί των νοσοκομείων είναι εμπόδιο για νέους διορισμούς και γενικά για την καλύτερη κατανομή των εργαζομένων απορούμε γιατί επί τεσσεράμισι χρόνια δεν φρόντισε τουλάχιστον γι’ αυτό ο πρώην υπουργός Πολάκης. Δεν γνώριζε το πρόβλημα; Δεν του το υπέδειξαν οι δικοί του; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο και τώρα με την πανδημία φαίνονται τα εμπόδια για περισσότερους διορισμούς; Κι αν αυτό είναι εμπόδιο, μήπως έστω και τώρα μέσα στο χαλασμό είναι άμεση η ανάγκη να αλλάξουν και τους οργανισμούς; Ο Τσίπρας απαιτεί μόνο τώρα τον ουρανό με τ’ άστρα…
Θεανώ Βλάχου