ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Χαβιάρι... Ηπειρώτικο!
 Να και κάτι που δεν το γνωρίζαμε. Το καλύτερο ελληνικό χαβιάρι παράγεται, λέει, στην Άρτα! Πρόκειται για δραστηριότητα της οικογένειας Παπαγιάννη, ιδιοκτήτριας της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ. Η πτώχευσή της το 2019 έκανε τους Νίκο και Μαρία Παπαγιάννη να ρίξουν όλο το επιχειρηματικό τους βάρος στην «Thesauri», την πρώτη εταιρία εκτροφής οξύρρυγχου και παραγωγής χαβιαριού στην Ελλάδα και μία από τις λίγες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια περίπου, εξάγει σήμερα χαβιάρι σε Ευρώπη, ΗΠΑ και χώρες του Αραβικού κόσμου! Η παραγωγή του, όπως τονίζεται σε αφιέρωμα του «newmoney» που ανάρτησε χθες ο Αλ. Καχριμάνης, γίνεται στην Άρτα σε έκταση 330 στρεμμάτων δίπλα στον Αμβρακικό.
Κ.Α.

Δύο γραμμές…

 Σε δύο «γραμμές» εμβολιασμού που έχουν δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» εξυπηρετούνται από την περασμένη Δευτέρα οι συμπολίτες που μέσω SMS ενημερώνονται να προσέρχονται. Πρόκειται για δύο γραμμές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σε ισόγειο του πέτρινου κτιρίου, χώρος ο οποίος μέχρι τώρα φιλοξενούσε άλλου είδους δραστηριότητες. Οι «γραμμές» είναι άμεσα προσβάσιμες σε όλα τα άτομα και ιδιαίτερα σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς να είναι αναγκασμένοι να ανεβοκατεβαίνουν σκαλιά!
Γ.Γ.

Μένει η Εθνική!
 Θα συνεχίσει τη λειτουργία του το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, γεγονός για το οποίο τη χαρά του εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας. Στάθηκε δε στο γεγονός πώς αγωνίστηκαν μαζί με τον Δήμαρχο Φιλιατών για την αποτροπή μίας αρνητικής εξέλιξης όπως το κλείσιμο του υποκαταστήματος, που πριν λίγες εβδομάδες έμοιαζε αναπόφευκτη, ενώ ευχαρίστησε τους συναρμόδιους υπουργούς και τα ανώτερα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματα και στήριξαν μια επιλογή που θα ωφελήσει χιλιάδες κάτοικους. Θετική εξέλιξη αυτή. Δεν είναι δυνατόν μία ολόκληρη περιοχή να μείνει χωρίς κατάστημα τραπέζης!
Ν.Γ.
Τους βγήκε σε καλό…
 Μέσα σ’ αυτό το χαλασμό που προκάλεσε η επέλαση ενός «ιού» βγήκαν και κάποιοι ιδιαίτερα κερδισμένοι! Ποιοι; Εκείνοι που εμπλέκονται στη διαχείριση των εμβολίων. Δισεκατομμύρια μοιράστηκαν σε κάποιους προνομιούχους! Ακόμη και εκείνοι που κατασκεύαζαν τα μπουκαλάκια μέσα στα οποία συσκευάζεται το εμβόλιο βρέθηκαν με κάποια δισ. στο βαλάντιό τους! Όσο για τα ειδικά ψυγεία που θα κρατούσαν το πρώτο εμβόλιο σε θερμοκρασία πολύ χαμηλή, αυτά κόστισαν μεγάλα ποσά στα κράτη που υποχρεώθηκαν να τα προμηθευτούν…
ΜΑΤ

Τι θέλουν να κρύψουν;
 Κατά διαστήματα συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών αντιδρούν στο θέμα της αξιολόγησής τους! Σε ποια χώρα δεν αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί; Εδώ τι θέλουν να κρύψουν; Και εκείνοι το ξέρουν πολύ καλά και οι πολίτες που έχουν παιδιά στα σχολεία το γνωρίζουν ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες, ούτε αποδίδουν το ίδιο στο έργο τους. Κι ενώ μέσα στα καθήκοντά τους εμπεριέχεται η αξιολόγηση όλων των μαθητών, όταν έρχεται η ώρα να συζητηθεί η δική τους αξιολόγηση αντιδρούν… Το ανεξέλεγκτο ποιους βολεύει; Σίγουρα δεν ικανοποιεί εκείνους που ξεχωρίζουν για τις γνώσεις και την άρτια διδακτική τους ικανότητα. Εκείνο που θα ‘πρεπε να απασχολεί τους εκπαιδευτικούς είναι οι διακρίσεις που δικαιούνται οι άριστοι…
Θ.

Δε χωρούν εξυπνάδες...
 «Όποιος επιχειρηματίας της εστίασης θέλει να παραδώσει στα αλήθεια τα κλειδιά της επιχείρησής του, εγώ προσωπικά ο Άδωνις Γεωργιάδης την παίρνω», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας στα παράπονα των επαγγελματιών του κλάδου που υποφέρει λόγω της πανδημίας. Δεν διευκρίνισε μόνο αν μαζί με τα κλειδιά των καταστημάτων θα πάρει «πακέτο» και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, λογαριασμούς κλπ. έξοδα που καλούνται να εξοφλήσουν γιατί δεν είναι μόνο τα ενοίκια, τα οποία όντως καλύπτει το Κράτος! Ατυχέστατη δήλωση... Ο κ. Γεωργιάδης ας έχει στο νου του ότι ως Υπουργός πρέπει να κρατά ένα επίπεδο στο διάλογο. Αστεϊσμοί και εξυπνάδες μέσα στη «μαυρίλα» δε συγχωρούνται από θεσμικούς παράγοντες!
Κ.Α.

Καθυστερήσαμε τόσο!
Γίνεται ευτυχώς τώρα λόγος και για την καινοτομία και δεν μένουμε απλά στον καταναλωτισμό. Χωρίς καινοτομία δεν θα έχουμε ποτέ αύξηση της παραγωγικότητας που την έχουμε μεγάλη ανάγκη ώστε να αποφεύγουμε τις εισαγωγές προϊόντων. Μόνο με την καινοτομία θα καταφέρουμε να παράγουμε και καλύτερα και περισσότερα προϊόντα. Βλέπεις οι ασθένειες που ταλαιπωρούν τη γεωργία πληθαίνουν και τα προϊόντα καταστρέφονται… Αλλά για να το πετύχουμε χρειάζεται ενημέρωση των παραγωγών αλλά και όλων των παραγόντων που ασχολούνται με τις εισαγωγές, τις εξαγωγές, την κατανάλωση και ιδιαίτερα την παραγωγικότητα. Δεν μπορεί να εισάγουμε εμείς ντομάτες και άλλα κηπευτικά από την Ολλανδία, πατάτες από την Αίγυπτο και λεμόνια από την Αργεντινή…
Συμπράξεις…
 Γενική κινητοποίηση χρειάζεται για να πάρουμε από τη γη μας τα καλύτερα και περισσότερα προϊόντα απαλλαγμένα από τα πολλά φυτοφάρμακα. Για να γίνουν όμως αυτά πραγματικότητα θα χρειαστεί συντονισμένη δουλειά με πολλούς αποδέκτες. Στο υπουργείο Γεωργίας τα στελέχη του οφείλουν να ξέρουν το αντικείμενο και να έχουν τη διάθεση και να μαθαίνουν περισσότερα και να εκσυγχρονίζονται οι ίδιοι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν και στον εθνικό σχεδιασμό και στην επί μέρους βοήθεια που θα χρειαστούν οι παραγωγοί. Μια χώρα με τέτοιο κλίμα δεν μπορεί παρά να γίνει παράδεισος και για τους καλλιεργητές και για τους καταναλωτές. Και γιατί όχι και για τις εξαγωγές. Και μας τρομάζει η κλιματική αλλαγή που βάζει πρώτους στο στόχαστρο τους καλλιεργητές της γης…

Εγκυμονεί κινδύνους;
 Πόσο επιβαρύνεται η παραγωγή κηπευτικών προϊόντων στη χώρα μας από τη χρήση φυτοφαρμάκων; Ακούμε πως, αν δεν πλημμυρίσουν τις ντοματιές και τα άλλα κηπευτικά με φάρμακα, ντομάτες και άλλα γεωργικά προϊόντα δεν θα δούμε! Η γη βγάζει όλο και λιγότερα γερά προϊόντα και ο πληθυσμός δεν ξέρει τι τρώει! Οι ασθένειες πληθαίνουν και εμείς παρακολουθούμε απαθείς τις όποιες συνέπειες προκαλούνται από τη χρήση φυτοφαρμάκων. Και ακούμε ότι είναι αδύνατο να παραχθούν σωστά προϊόντα αν δεν κάνουν χρήση φυτοφαρμάκων… Και όλες αυτές οι ασθένειες που μαστίζουν τον πληθυσμό από τι προκαλούνται; Σε όλους τους τύπους ασθενειών τα ποσοστά διαρκώς ανεβαίνουν. Ποιος θα μας δώσει πειστικές απαντήσεις; Οι αγρότες πόσο ενημερωμένοι είναι για τους κινδύνους;

Πρωτοπόρες προσπάθειες…
 Πολλοί αστοί εγκαταλείπουν τις πολυσύχναστες πόλεις και επιστρέφουν με τις οικογένειές τους στην ύπαιθρο χώρα. Νέοι συμπολίτες μας αναπτύσσουν πρωτοποριακές καλλιέργειες και άλλες δράσεις και δείχνουν ευτυχισμένοι για τις επιλογές τους. Αντιμετωπίζουν δυσκολίες; Σίγουρα αυτό συμβαίνει. Αλλά είναι τόση η όρεξη που έχουν για δουλειά που παρακάμπτουν τα όποια εμπόδια και ανοίγουν νέους δρόμους που μόνο για μίμηση αξίζουν. Και τα παιδιά τους αναπτύσσονται ελεύθερα μέσα στη φύση μακριά από τις πολύβουες πόλεις με τα καυσαέρια και τους πολλούς κινδύνους. Πόσοι θα αποφασίσουν να κάνουν τέτοιες επιλογές; Αυτό εκείνοι το ξέρουν Και θα είναι ένα θαύμα αν τα χωριά που μαράζωσαν σε προηγούμενα χρόνια τώρα ξαναζωντανέψουν!
Θεανώ Βλάχου