ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Καλύτερη η πρόληψη!
Η πρόληψη είναι καλύτερη πρακτική από τη θεραπεία κι αυτό ας το έχουν υπόψη οι ιθύνοντες του τομέα της υγείας στις δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε. Για παράδειγμα, δεν χρειαζόταν να κολλήσει κορωνοϊό προσωπικό του ιδρύματος για να αποφασίσουν στο «Χατζηκώστα» να κάνουν rapid test και στους συνοδούς ασθενών, αλλά και σ’ όσους προσέρχονται στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου με προγραμματισμένο ραντεβού. «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν...», λέει το ρητό και είναι πολύ σοφό αυτό!
Κ.Α.
Ηλεκτρονική κάλυψη…
 Όσοι πρέπει να έχουν αλισβερίσια με το ΚΕΠΑ υποχρεούνται να παρίστανται αυτοπροσώπως για διεκπεραίωση των διαδικασιών. Στο ΚΕΠΑ κυρίως συναλλαγές έχουν ΑμεΑ, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Στον καιρό της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δηλαδή, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να εμφανίζονται οι ίδιοι για το διαδικαστικό, μη αποδεχόμενο το ΚΕΠΑ την ηλεκτρονική κατάθεση δικαιολογητικών. Αυτό το κενό επισημαίνει με ερώτησή της η βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να καλυφθεί ηλεκτρονικά η όλη διαδικασία και να απομένει η φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων στην αρμόδια Επιτροπή για την εξέταση και μόνο. Έτσι είναι το λογικό!
Γ.Γ.
Πρόβλημα με το σήμα...
Όπως έγινε γνωστό από το Δήμο Κόνιτσας, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πρόβλημα στην εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος των κρατικών καναλιών από το κέντρο εκπομπής στο Βασιλικό. Μετά από επικοινωνία του Δημάρχου με τον αρμόδιο τεχνικό της ΕΡΤ στα Γιάννενα και το αρμόδιο τμήμα στην Αθήνα, γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης του προβλήματος. Ελπίζουμε να αποκατασταθεί το γρηγορότερο για να μπορούν να δουν κρατικό κανάλι οι κάτοικοι και του Βασιλικού...
Ν.Γ.
Τι να συμβαίνει;
 Δεν είναι ασφαλή τα εμβόλια; Παρά τον εντατικό εμβολιασμό των πολιτών στο Ισραήλ περιέργως τα κρούσματα είναι στα ύψη! Θα μου πείτε ότι ο συνωστισμός χιλιάδων πολιτών σε κηδεία ραβίνου που πέθανε από κορωνοϊό μπορεί και να βοήθησε στην εξάπλωση του ιού που σημαίνει ότι δεν επαρκούν μόνο τα εμβόλια για την ανοσία αλλά χρειάζεται να προσέχουν και οι πολίτες. Στην κηδεία όλη αυτή η λαοθάλασσα δεν φορούσε μάσκες… Και το κακό έγινε. Και τώρα η κυβέρνηση απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων!
ΜΑΤ
Χωρίς αντίδραση…
 Όλα τα κόμματα της Bουλής αποφάσισαν ότι κάθε κόμμα ακόμη και όταν δεν έχει εκπροσώπηση στη Βουλή δικαιούται επιχορήγησης 100.000 ευρώ για κάθε χρόνο μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές! Και ο αρχηγός του «Ποταμιού» τα έδωσε πίσω. Τους έδωσε και ένα μάθημα. Ποιος ξέρει ποια άλλα κόμματα παίρνουν αυτό το «μποναμά». Να τον παίρνουν και οι ενσωματωμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Πόσοι πόροι ξοδεύονται υπέρ της λειτουργίας των πολιτικών και των κομμάτων τους εκείνοι που τα απολαμβάνουν το ξέρουν. Κατά τα άλλα, κάποιοι αγωνίζονται για το λαό. Και να η ευκαιρία! Να τα προσφέρουν τώρα όλοι στο σύστημα υγείας και στη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον ιό…
Θ.
Αληθινά «φουγάρα»!

 Δεν πρόλαβε να στεγνώσει λίγο ο τόπος μετά το σταμάτημα της βροχής και η αιθαλομίχλη επέστρεψε δριμύτατη πάνω από το λεκανοπέδιο. Προχθές στην περιοχή της Αγίας Τριάδας είχε τέτοια καπνίλα, που νόμιζες ότι κάπου υπάρχει φωτιά! Κι όμως, δεν είναι αυτό. Το «νέφος» δημιουργούν τα τζάκια και οι σόμπες (φωτό), ορισμένα εκ των οποίων μοιάζουν με... βιομηχανικά φουγάρα! Ποιος ξέρει τι καίνε. Κάποια στιγμή πάντως, πρέπει οι αρμόδιες αρχές να κάνουν ελέγχους. Είναι θέμα δημόσιας υγείας!

Κ.Α.

Ξέρουν τι έφταιξε;
 Μπράβο τους! Τα κατάφεραν πάλι οι κατοικούντες στην Αττική να δημιουργήσουν οριακή κατάσταση στην πανδημία. Και τώρα τρέχουν οι «αρμόδιοι» να ελέγξουν την νέα τραγωδία πριν γίνει δραματική η υπόθεση. Και το δίδυμο υγεία και εθνική οικονομία για να μπορέσουν να συνυπάρξουν χρειάζεται πολλή δουλειά και προ πάντων όχι λόγια του αέρα σαν αυτά που χρησιμοποιεί η εν Ελλάδι αντιπολίτευση για να πιστοποιεί την ύπαρξή της. Η συνεργασία των επιστημόνων για να εναρμονιστούν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης χρειάζεται διαρκείς επανελέγχους και μεγάλη εγρήγορση. Όλα μπορούν να αλλάζουν μέρα με τη μέρα… Και έτσι κάθε εβδομάδα επανεξετάζονται τα όποια δεδομένα και η επιστημονική επιτροπή καθοδηγεί την κυβέρνηση προκειμένου να πάρει τις νέες αποφάσεις…
Τα νέα πακέτα μέτρων…
 Από τη μια η προστασία της δημόσιας υγείας χωρίς οι αποφάσεις που θα παρθούν να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην οικονομία και από την άλλη τα πολλά και διαφορετικά σενάρια με τα νέα μέτρα που θα προκριθούν για την όποια νέα κατάσταση. Μεγάλη η κινητικότητα αφού δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις στις αποφάσεις. Και εκείνοι που είναι επιφορτισμένοι για να πάρουν τις αποφάσεις είναι υποχρεωμένοι να ακούσουν όλες τις απόψεις των ειδικών και να επιλέξουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις που θα πάνε τη χώρα με ασφάλεια μία εβδομάδα μπροστά… Εφιάλτης για εκείνους που καλούνται να πάρουν τις αποφάσεις. Δεν ξέρω πώς τα κατάφεραν να είμαστε ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα λιγότερα προβλήματα, αν και για να σωθούν ζωές χτυπήθηκε η οικονομία.

Μεγάλη η ευθύνη!..
 Εκείνοι που ορίστηκαν για να αποτελούν την επιτροπή των ειδικών θα βιώνουν μεγάλο άγχος αφού είναι σίγουρο ότι πιέζονται διαρκώς για να προτείνουν μέτρα προκειμένου να λειτουργήσει και η οικονομία. Ακούμε ότι η κατάσταση στην Αττική δεν είναι δραματική και οι ειδικοί καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να μη γίνει. Δεν θα ήθελαν να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγήν όπως συνέβη στην Πορτογαλία που ξέφυγε η κατάσταση και κρίνεται τώρα ως μη διαχειρίσιμη. Σ’ αυτούς τους επιστήμονες που εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται σε επαγρύπνηση οφείλουμε όλοι μας ένα ευχαριστώ και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που τους ευγνωμονεί δεν συμφωνεί με τις κακόβουλες κριτικές που τους ασκούν εκείνοι που επικρίνουν όλους πλην του εαυτού τους.

Εύθραυστες ισορροπίες…
 Τελικά εκείνοι που είναι επιφορτισμένοι για να παίρνουν κάθε εβδομάδα τις δύσκολες αποφάσεις επιτελούν ένα πρωτάκουστο εγχείρημα. Οφείλουν να εξετάζουν τα νέα δεδομένα, να ακούν τις εισηγήσεις των ειδικών και να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις που στο τέλος της άλλης εβδομάδας να μην είναι χειρότερη η κατάσταση. Και δεν είναι λίγες οι φορές που τις αποφάσεις τους τις κρίνουν και τις επικρίνουν εκείνοι που μόνο ανεύθυνοι είναι στην παρούσα συγκυρία και εκ του ασφαλούς πυροβολούν την κυβέρνηση απλά για να κάνουν αντιπολίτευση… Και όλη αυτή η κακόβουλη αντιπολιτευτική δραστηριότητα δεν νομίζω να προστατεύει τους πολίτες που έχουν μεγάλη ανάγκη να νιώσουν ασφαλείς για να προχωρήσουν τη ζωή τους βελτιώνοντας την κάθε νέα μέρα που έρχεται…
Θεανώ Βλάχου