ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Δε θα μείνει άδειο!
 Για φαντάσου μία πόλη σαν τα Γιάννενα να έχει δημαρχείο αυτό που έχει σήμερα, το οποίο εκτός από το γραφείο Δημάρχου, την αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου και τρία – τέσσερα γραφεία ακόμη δεν μπορεί να στεγάσει κάτι άλλο και Κέντρο Τέχνης που να στεγάζεται στο ανακαινισμένο τεράστιο κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου. Δεν θα είναι οξύμωρο; Φυσικά! Θα μπορούσε όμως να ισχύει το αντίθετο. Δηλαδή, δημαρχείο στη Δομπόλη και Κέντρο Τέχνης στη νυν έδρα του Δήμου! Πάντως, κάπως θα πρέπει να αξιοποιηθεί, όταν... κάποτε αδειάσει και το διατηρητέο κτίριο της κάτω πλατείας!
Κ.Α.

Ανακούφιση…

 Ένας βαθύς αναστεναγμός και ένα «ουφ» βγήκε από τα τρίσβαθα της ψυχής του Αλέκου Καχριμάνη κατά την συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα όταν ο κ. Ελισάφ ανέλαβε εκείνος να επωμισθεί την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου στην Δομπόλη. Στην έξοδο από το αδιέξοδο βοήθησε ένα ΦΕΚ του 2001 επί Λαλιώτη που προέβλεπε τους όρους δόμησης και βεβαίως αυτό είναι υπόθεση του Δήμου. Σε νέα περιπέτεια και νέο σήριαλ προβλέπεται λοιπόν να μπει ο Δήμος πλέον, αφού ο κ. Καχριμάνης, κάνοντας την καρδιά του κόμπο, ξεμπλέκει άπαξ δια παντός. Η συνέχεια και το μπαλάκι στην κάτω πλατεία, η οποία πλέον θα πρέπει να τρέξει τον υπόλοιπο δρόμο για να είναι εντάξει απέναντι και στον Κυριάκο που δεν είπε όχι!

Γ.Γ.
Τα του οίκου τους;
 Πυρ και μανία τις τελευταίες μέρες είναι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ικαρία και το γεγονός ότι έφαγε σε μπαλκόνι στο σπίτι τοπικού βουλευτή της Ν.Δ... Ενοχλημένος με το συμβάν και ο Θεσπρωτός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ο οποίος χαρακτήρισε... Λουδοβίκο τον Κ. Μητσοτάκη γράφοντας πώς έκανε φαγοπότι με άλλα 30 - 40 κομματικά στελέχη! Σύμφωνα όμως με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Νίκο Ρωμανό κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου άνοιξε εστιατόριο για να υποδεχθεί αυτόν και άλλα 30 άτομα! Καλό θα ήταν λοιπόν ο κ. Κάτσης οι υπόλοιποι να κοιτάνε πρώτα την εικόνα του δικού τους Προέδρου, προτού αρχίσουν τη φθηνή αντιπολίτευση!
Ν.Γ.
Δε μας ενημέρωσε!..
 Τα εκατομμύρια που ξόδεψε ο ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα του 2015 ποιος τα πλήρωσε; Αν το ΟΧΙ με το οποίο απάντησε ο ελληνικός λαός γινόταν σεβαστό από τον πρωθυπουργό που αποφάσισε να ρωτήσει το λαό για να προχωρήσει παρακάτω ας έλειπαν από τα κρατικά ταμεία αυτά τα ποσά αν και θα μπορούσαν εκείνη την ώρα να ανακουφίσουν το χειμαζόμενο λαό. Αφού όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόδωσε τότε το λαό θα ‘πρεπε να βάλει εξ ιδίων πίσω στα ταμεία τα χρήματα που σπαταλήθηκαν για το ΤΙΠΟΤΕ! Κι ενώ πρέπει να απολογείται για όλες τις υπαναχωρήσεις και τις παραπέρα πρακτικές του που κόστισαν στο λαό και στη χώρα τολμάει τώρα να κρίνει και να κατακρίνει τις πράξεις του διαδόχου του.
Θ.

Τι επιδιώκουν;
 Ακούς τις δηλώσεις εκπροσώπων ελληνικών πολιτικών σχηματισμών για θέματα που αφορούν στην προστασία της απρόσκοπτης λειτουργίας των ΑΕΙ και νομίζεις ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε φανταστικό κόσμο. Είναι δυνατό να κάνουν δηλώσεις ώστε να φανούν αρεστοί σ’ εκείνους που επικροτούν τους ξυλοδαρμούς των εκπροσώπων των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων και ικανοποιούνται όταν κακοποιούνται διδάσκοντες στα ΑΕΙ; Υπάρχει έστω και μία άλλη χώρα που να δέχεται τέτοιες πρακτικές; Σε ποιο άλλο πανεπιστήμιο του κόσμου συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ; Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών έχει άλλα χαρακτηριστικά και όχι τις βίαιες συμπεριφορές…
ΜΑΤ

Άλλος... πλανήτης!

 Είναι τόσο δύσκολες οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, που τα χέρια της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων είναι «δεμένα» όσον αφορά στον προϋπολογισμό για το νέο έτος, τον οποίο πέρασε προχθές απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο. Προς τιμήν τους, οι δύο μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης (του Θ. Μπέγκα και της Τατ. Καλογιάννη) τον ψήφισαν, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να λειτουργήσει απρόσκοπτα. Όσο για τους Όλυ Τσουμάνη («Λαϊκή Συσπείρωση») και Χρήστο Πατσούρα («Αριστερή Παρέμβαση»), οι παρατηρήσεις τους περί προϋπολογισμού λιτότητας, χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα κλπ. μοιάζουν πραγματικά να έρχονται από... άλλον πλανήτη!

Α.

Δύσκολες αποφάσεις!
 Δεν νομίζω κανένα αντιπολιτευόμενο τη σημερινή κυβέρνηση κόμμα να ήθελε να είναι στη θέση της τούτη την ώρα και να αναγκάζεται να παίρνει τόσο δύσκολες αποφάσεις. Και αν γκρινιάζουν κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης το κάνουν για να φωνάζουν ότι είναι παρόντα επιδιώκοντας την επανεκλογή τους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Από την ώρα που θα γευτούν τα προνόμια που έχει στην Ελλάδα ένας εκπρόσωπος του λαού στο κοινοβούλιο κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να γίνεται αισθητή η παρουσία τους. Εκείνοι που έχουν συναίσθηση της τραγικής κατάστασης που περνάει και η δική μας χώρα παραμένουν λιγομίλητοι και μιλάνε μόνο όταν έχουν κάτι σημαντικό να προσθέσουν που θα βοηθήσει τις αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση… Οι «λαλίστατοι» αερολογούν και απλά εκτίθενται…
Κάθε πακέτο μέτρων…
 Και καθώς η πανδημία μας χτυπάει μια στο καρφί και μια στο πέταλο εκείνοι που έχουν στην πλάτη τους όλες τις ευθύνες για να πάρουν τις αποφάσεις, και δεν κάνουν εκ του ασφαλούς αντιπολίτευση, οφείλουν να επιλέγουν την καλύτερη δυνατή σε κάθε περίπτωση. Ποιος δεν γνωρίζει σήμερα ότι τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας προκαλούν ανήκεστο βλάβη στην εθνική οικονομία; Και τα σενάρια απ’ τα οποία θα πρέπει η κυβέρνηση να επιλέξει τα λιγότερο επιβλαβή ανοίγονται μπροστά της από τους ειδικούς στον έλεγχο της πανδημίας και απαιτούν να γίνουν οι ηπιότερες επιλογές που και την υγεία του λαού θα προστατεύσουν και στην οικονομία θα προκαλέσουν ηπιότερες βλάβες αν και αυτό, μετά από τόσους μήνες ανενεργού δράσης της οικονομίας, μοιάζει απλησίαστο όνειρο…

Βήμα - βήμα…
 Στο τέλος κάθε εβδομάδας οι κυβερνητικοί παράγοντες ακούνε την ενημέρωση που καταθέτουν οι επιστήμονες που επιφορτίστηκαν να ελέγχουν την κατάσταση σε όλη την επικράτεια και να κάνουν καθένας τις δικές του προτάσεις για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των όποιων αποφάσεων. Και είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να τα αξιολογήσει όλα. Δηλαδή με ποια μέτρα θα προστατευθεί και η υγεία του πληθυσμού, ώστε η επόμενη συνεδρίαση να φέρει καλύτερες ειδήσεις, αλλά και με ποιους τρόπους θα ξεκινήσει να μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς η οικονομική δραστηριότητα που ασθένησε βαριά και κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να την προστατεύσει τούτη την ώρα παρά μόνο όταν απελευθερωθεί από τα δεσμά που της φόρεσαν εξ ανάγκης…

Μέτρα… ακορντεόν!
 Όταν υποχωρούν τα κρούσματα ανοίγουν δειλά-δειλά κάποιες οικονομικές δραστηριότητες… Όταν αυτά αναζωπυρώνονται πρώτα ψάχνουν να βρουν τι ήταν εκείνο που προκάλεσε την αναζωπύρωση ώστε να το «τιθασεύσουν» με τις νέες αποφάσεις τους και ξαναπεριορίζουν τις οικονομικές δραστηριότητες. Δύσκολες αποφάσεις που όμως στην περίπτωση της χώρας μας έφεραν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες σε Ευρώπη και Αμερική. Αν στην πατρίδα μας συνεργούσε και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός και πειθαρχούσε στις αποφάσεις των υπευθύνων για τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης θα είμαστε σίγουρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Αλλά είπαμε: Στην Ελλάδα έχουμε ένα διαχρονικό εσωτερικό πρόβλημα… Τις ιδεολογικές αντιπαλότητες.
Θεανώ Βλάχου