ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Θέλουμε την άποψη...
Φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης με τα αρχιτεκτονικά σχέδια που είχαν υποβληθεί στον διαγωνισμό για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας (φωτό) ανέβασε χθες ο Θωμάς Μέγκας στη σελίδα του στο facebook με τη λεζάντα «για να θυμόμαστε τι σημαίνει ανοιχτή διακυβέρνηση και διάλογος με την κοινωνία». Η αλήθεια είναι ότι όντως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε υλοποιήσει μία πολύ ανοιχτή διαδικασία για την ανάπλαση της Πλατείας άσχετα αν τα σχέδια άρεσαν ή όχι στους πολίτες. Ο κ. Μπέγκας δηλώνει και στενοχωρημένος από το γεγονός ότι εξειδικευμένοι φορείς όπως το ΤΕΕ Ηπείρου και η Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρ’ ότι τους ζητήθηκε να τοποθετηθούν επί του θέματος, δεν το έπραξαν. Κι εδώ έχει δίκιο. Θα θέλαμε μία άποψη τόσο του ΤΕΕ όσο και της Αρχιτεκτονικής για την Πλατεία μας. Είναι σοβαρό το ζήτημα!
Κ.Α.

Και κινέζικα...

 Δεν κλείνουν μόνο τα τοπικά εμπορικά καταστήματα που πλήττονται σφοδρά από την κρίση την οποία προκάλεσε η πανδημία. Πρόβλημα έχουν και τα καταστήματα με τα κινέζικα είδη που κάποτε φύτρωναν σαν... μανιτάρια και στα Γιάννενα. Σήμερα έχουν απομείνει λίγα και απ’ αυτά, αφού αρκετά έβαλαν «λουκέτο». Σημάδι των καιρών και των συγκυριών που ανατρέπονται από τη μία στιγμή στην άλλη...

Κ.Α.
Καλύτερο το ΚΕΠΑΒΙ!

 Σε μία σωρεία θεμάτων αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη. Ένα από αυτά ήταν η πρόταση της παράταξης για ένα σύγχρονο κτίριο στέγασης όλων των δημοτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων του Δήμου, δείχνοντας το ΚΕΠΑΒΙ που παρουσιάζεται ως μία λύση η οποία πρέπει να μελετηθεί κατά προτεραιότητα, όπως τόνισε. Σε αντίθεση με το ΚΕΠΑΒΙ, σύμφωνα με την ίδια, δεν προσφέρεται για Δημαρχείο το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη, για το οποίο η κ. Καλογιάννη πρότεινε να γίνει κάτι στα πρότυπα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Δεν το λες κακή ιδέα!
Ν.Γ.
Ανεπίδεκτος μαθήσεως;
 Ο Τσίπρας υπηρέτησε στο ναυτικό -για όσο υπηρέτησε- αλλά δεν κατάφερε να μάθει ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα! Τη δήλωσή του ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο ευτυχώς δεν την επανέλαβε. Κάποιοι θα του συνέστησαν να είναι πιο προσεκτικός… Εκείνο που κατάφερε μέχρι σήμερα είναι να εκφωνεί δεκαρίσιους λόγους που ο ένας ακυρώνει τον άλλο και να κάνει τον επαναστάτη του γλυκού νερού… Στη θητεία του εκτός των τόσων υπαναχωρήσεων έκανε το μεγαλύτερο κακό στη χώρα του. Δήμευσε τη Δημόσια περιουσία της για έναν αιώνα αναθέτοντας σε ξένους τη διαχείρισή της. Και σ’ αυτό δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά. Προσπάθησε να το ξεχάσει… Αλλά η συμφωνία υπάρχει.
ΜΑΤ

Πάλι μας ξεχώρισαν…
 Προς μεγάλη λύπη της αντιπολίτευσης το Bloomberg κατατάσσει το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ανάμεσα στα ισχυρότερα της Ευρώπης. Τα περισσότερα σχέδια που κατατέθηκαν από τις χώρες- μέλη, και ανάμεσά τους και το γερμανικό, χρειάζονται ακόμη επεξεργασία για να εγκριθούν…Επίσης τονίζει ότι υπάρχουν χώρες που ακόμη δεν εκπόνησαν σχέδιο και άλλες που βρίσκονται πολύ πίσω… Αρχίζουμε να ξεχωρίζουμε. Μόνο οι μίζεροι της αντιπολίτευσης ψάχνουν ψύλλους στ’ άχυρα μήπως και καταφέρουν να υποβαθμίσουν το κυβερνητικό έργο. Ας πάμε εμείς καλά και αυτοί ας φωνάζουν. Εξάλλου, δεν έχουν και κάτι σημαντικό για να απασχολούνται.
Θ.

Χορός του Ζαλόγγου...

 Με έναν ιδιαίτερο τρόπο ευχήθηκε στη χώρα μας για την 200η επέτειο της ελληνικής επανάστασης το αμερικανικό στρατιωτικό μουσικό συγκρότημα «The Soldiers’ Chorus», καθώς τα μέλη της χορωδίας ερμήνευσαν το χορό του Ζαλόγγου. Σε άπταιστα μάλιστα ελληνικά απέδωσαν το «έχετε γεια βρυσούλες» και τους υπόλοιπους στίχους του παραδοσιακού τραγουδιού. Με διάφορους τρόπους και με εντυπωσιακά αποτελέσματα τιμήθηκε η δική μας επέτειος σε ολόκληρο τον κόσμο, την ίδια στιγμή που αρκετοί νέοι και όχι μόνο στην Ελλάδα μπερδεύουν την 25η Μαρτίου με την… επέτειο του ΟΧΙ!

Ν.Γ.

Μαύρο δάκρυ…
 Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι συμπάσχουν με τα προβλήματα του λαού εμφανίζονται τώρα διεκδικώντας οτιδήποτε λες και λίγο πριν δεν βρίσκονταν στα κέντρα εξουσίας και δεν είχαν τη δυνατότητα να διορθώσουν τα κακώς κείμενα στον τόπο μας… Και τώρα… πονάνε για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, για τα προβλήματα των καλλιτεχνών και παντός αδικημένου! Πόσα από τα προβλήματα των καλλιτεχνών έλυσαν στην κυβερνητική τους θητεία και πόσο καλύτερη έγινε η κατάσταση στα ΑΕΙ; Απλά δεν τους προσέγγιζαν για να μάθουν τι χρειάζονται… Και όταν εκείνοι διεκδικούσαν ένα καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών απλά τους αγνοούσαν… Έτσι βάλτωσε η κατάσταση. Και τα προβλήματα που άφησαν άλυτα έγιναν βουνό!

Όπλο ο φανατισμός!
 Τι ευχαρίστηση βρίσκει ο Τσίπρας φανατίζοντας τους οπαδούς του; Απευθύνεται τελικά μόνο σ’ εκείνους που ηδονίζονται στο άκουσμα λέξεων όπως «χούντα», «εμφύλιος» ή ακόμη και «πολυτεχνείο»; Φαίνεται πως δεν έχει να προτείνει κάτι σύγχρονο που να βγάζει τον τόπο από τη μιζέρια του γι’ αυτό αναμασάει τα ίδια και τα ίδια με σκοπό να κρατάει δεμένους στο άρμα του εκείνους που θεωρεί σίγουρους υποστηριχτές του… Οι Έλληνες όμως δεν έμειναν στο παρελθόν. Θέλουν να έχουν και σύγχρονο παρόν και σίγουρο μέλλον. Βλέπεις, ταξιδεύουν σε άλλες χώρες και κάνουν συγκρίσεις… Αυτό που κάνει τώρα ο Πιερρακάκης στην Ελλάδα άλλες χώρες το απολάμβαναν εδώ και χρόνια. Αλλά η δουλειά θέλει κόπο και κάποιοι δεν ήταν μαθημένοι να εργάζονται…

Θα μείνουν οι ταμπέλες!
 Αν δεν καταφέρουμε ούτε τώρα που βρισκόμαστε εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης να συμφωνήσουμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις και η ιδεολογική αντιπαλότητα εξακολουθεί να παράγει μιζέρια και να κατέχει την πρώτη θέση στην καθημερινότητά μας, τότε για μια φορά ακόμη θα είμαστε άξιοι της τύχης μας. Εδώ θα κλαίμε για τη… μοίρα μας και θα στέλνουμε με ευκολία στον αγύριστο τον Έλληνα πρωθυπουργό επειδή δεν ταιριάζει με την όποια δική μας ιδεολογία. Πάντως υπάρχει κάποια χαραμάδα ελπίδας και αυτή φάνηκε από τις δηλώσεις σοβαρών ιδεολόγων που μιλάνε για τις ιδεολογικές γραμμές που ξεθωριάζουν και για τις ταμπέλες που δεν έχουν σημασία… Για να δούμε θα απελευθερωθούμε κάποτε; Γιατί αν αυτό δεν γίνει ούτε τώρα μέσα στις μεγάλες κρίσεις τότε δεν θα γίνει ποτέ…

Για να μάθουμε…
 Όσο νομίζουμε ότι η επέλαση του ξενόφερτου «μουσαφίρη» δεν μας αφορά καταπατούμε τους κανόνες που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί για τη διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης… Πρώτη αντίδρασή μας να μη φοράμε μάσκα και να συνωστιζόμαστε όπου μπορούμε… Πρώτα τα πάρτι γινόταν σε ανοιχτούς χώρους κι όταν μαζευτήκαμε στα σπίτια μας μεταφέρθηκαν εκεί ή ακόμη και σε ενοικιαζόμενους χώρους γι’ αυτό το σκοπό. Έτσι πείθαμε τον εαυτό μας ότι κάνουμε αντίσταση! Εναντίον τίνος αντιστεκόμαστε; Κι εκεί που ο ιός επέλεγε μεγαλύτερες ηλικίες τώρα κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλά. Έτσι δείχνει πόσο δυνατότερος είναι… Πόσοι θα μείνουν στο τέλος για να κάνουν απολογισμό; Απλά θα γίνει ο απολογισμός από εκείνους που θα επιζήσουν είτε νέοι είτε γέροι.
Θεανώ Βλάχου