ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Αναγκαία τα μέτρα!
 Δίκιο μέχρι το... Θεό έχουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και η Πρόεδρός του Μαρία Νάκα που διαμαρτύρεται επειδή η επαναλειτουργία των δικαστηρίων αποφασίστηκε να γίνει στην πιο επικίνδυνη περίοδο από επιδημιολογική άποψη και χωρίς να υπάρξει πρόνοια για τεστ, με ελλείψεις σε υπαλλήλους κλπ. Και πολύ καλά έκανε ο Δικηγορικός που συνεννοήθηκε με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου  να γίνονται rapid test στο Δικαστικό Μέγαρο από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ. Είναι δύσκολα τα πράγματα και κανονικά τα τεστ θα έπρεπε να γίνονται σε κάθε δικαστήριο της χώρας για να μην υπάρξουν... παρατράγουδα!
Κ.Α.

Γενναίες εκπτώσεις...

 Γενναίες εκπτώσεις κάνουν οι Γιαννιώτες έμποροι στα είδη τους από τη Δευτέρα που ξαναλειτούργησε η αγορά, σε μία προσπάθεια να ξεστοκάρουν εμπόρευμα που κινδυνεύει να τους μείνει στις αποθήκες. Μιλάμε για προσφορές που ξεπερνούν το 50%, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 70% της αρχικής τιμής κάθε είδους και, το κυριότερο, είναι πραγματικές! Όσο για μας τους καταναλωτές, καλό θα ήταν να το εκμεταλλευτούμε αυτό και να βγούμε στην αγορά να ψωνίσουμε είδη που χρειαζόμαστε, τηρώντας φυσικά τα προβλεπόμενα μέτρα! Ας αφήσουμε στην άκρη το ηλεκτρονικό εμπόριο. Προέχει η στήριξη του ντόπιου εμπορικού κόσμου που δίνει μάχη επιβίωσης!

Κ.Α.

Έχουν το όνομά του!
 Πολύπλευρο και ιδιαίτερα σημαντικό το έργο του αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση όπως το παρουσίασε την Κυριακή η ΕΡΤ2 σε αφιέρωμά της. Ανάμεσα στα έργα που επιμελήθηκε είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται στο προαύλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και είναι δωρεά της ηπειρώτισσας Νίκης Μπούντα.
Θ.
Κήρυξαν απεργία…
 Απεργία κήρυξαν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ διαμαρτυρόμενοι για την ανάθεση της έκδοσης συντάξεων σε ιδιωτικά γραφεία προκειμένου να ξεκαθαρίσουν την κόπρο του Αυγεία αυτού του ταμείου που ταλαιπωρεί χρόνια και χρόνια τους ασφαλισμένους του… Πόσα χρόνια μένουν χωρίς τη σύνταξή τους οι δικαιούχοι; Ποιος τους νοιάζεται; Έχουν πολύ δουλειά λένε οι υπάλληλοι! Και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα αγανακτούν βλέποντας εργαζομένους δύο ταχυτήτων. Στο Δημόσιο οι υπάλληλοι δεν απολύονται, δουλεύουν δεν δουλεύουν κανένας δεν τους ελέγχει, η αξιοκρατία δεν λειτουργεί επειδή «απαγορεύεται» η αξιολόγηση των εργαζομένων… Και μετά την έξοδό τους από την υπηρεσία θα έχουν σύνταξη εφ όρου ζωής… Οι εν αναμονή συνταξιούχοι ας περιμένουν!
ΜΑΤ
Χρήσιμο έργο…
 Πέτρινη τοιχοποιία κατασκευάστηκε, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, στη ράμπα πρόσβασης των ΑμεΑ της παραλίας Αρίλλα Πέρδικας. Η εξασφάλιση της πρόσβασης για τους ανθρώπους με αναπηρία στην εν λόγω παραλία, που είναι μια πολύ όμορφη παραλία, είναι πραγματικά ένα έργο χρήσιμο και επί πλέον δείχνει ότι η αυτοδιοίκηση έχει ανθρωπιστικά αντανακλαστικά. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ιστορία τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε συνοικισμός Αρίλλα, ήταν το παραθαλάσσιο κομμάτι της Πέρδικας. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους ήταν κτήμα του Ρωμαίου στρατηγού Αρίλλα, από τον οποίο πήρε και το όνομά του.
H.M.
Ο πελαργός της Εγνατίας!

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο πελαργός «έμβλημα» της Εγνατίας οδού, όπως τον έχουν ονομάσει, καθώς είναι ο μοναδικός σ' όλο το μήκος της, είναι στη θέση του. Υπάρχει φωλιά σε στύλο φωτισμού στον κόμβο Νεοχωρίου και δεν παραλείπει να βρίσκεται εκεί την κατάλληλη εποχή, προς τα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου. Λίγο αργότερα έρχεται το ταίρι του, προκαλώντας το θαυμασμό των διερχομένων οδηγών, που πολλοί σταματούν για να τους φωτογραφήσουν. Και τα πουλιά δεν φαίνεται να ενοχλούνται καθόλου. Οι πελαργοί της Εγνατίας διαμένουν στην κολώνα μέχρι το φθινόπωρο, οπότε ξεκινούν για το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης προς την Αφρική. Να σημειωθεί ότι και η «Εγνατία Α.Ε.» και ο Φορέας Διαχείρισης των Εκβολών των Στενών Αχέροντα - Καλαμά - Κέρκυρας, φροντίζουν τακτικά για την αποκατάσταση της φωλιάς τους.

H.M.

Δείγμα γραφής
 Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο μας άφησαν το αποτύπωμά τους! Τις περισσότερες φορές οι μεγαλόστομες ιδεολογικές κορώνες, που προεκλογικά γινόταν σύνθημά τους, έμεναν στα αζήτητα καθώς η καθημερινότητα τους οδηγούσε στην επίλυση κάποιων προβλημάτων και ξεχνιόνταν και οι ιδεολογίες και οι υποσχέσεις. Θυμάστε με πόση ορμή έφθασε στη χώρα μας ο «σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας μας»; Και τι έγινε στην πράξη; Μπορεί να μας περιγράψει κάποιος από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια τα στάδια εφαρμογής του; Τι εφαρμόστηκε τότε και τι άλλαξε στην οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, στην εκπαίδευση και στην καθημερινότητά μας; Και τελικά οι ιδεολογικές γραμμές έγιναν εμπόδιο για την όποια κοινή προσπάθεια προς όφελος όλων…

Χάνουν το νόημά τους!
 Τελικά στη χώρα μας πετύχαμε το ακατόρθωτο! Να χάσουν οι ιδεολογίες το νόημά τους… Φωνές, συνθήματα, διαλογικές συζητήσεις και μετά τα ίδια και τα ίδια. Τίποτε δεν άλλαζε, τίποτε δεν διορθώνονταν προς το καλύτερο. Πάντα ξεπηδούσαν εκείνοι που βολεύονταν μέσα στο σύστημα και η χώρα μας κατάφερε να διώχνει τα παιδιά της που έψαχναν να βρουν αλλού την τύχη τους αφού η αξιοκρατία ήταν πεταμένη στα αζήτητα. Εδώ το γνώριζαν πως αν προσπαθούσαν να διεκδικήσουν μια θέση στον ήλιο θα συναντούσαν εμπόδια και τελικά οι «συναλλαγές» θα θριάμβευαν και η αξιοκρατία θα πήγαινε στα αζήτητα. Με αυτά και με άλλα πολλά φθάσαμε εδώ και έχουμε μπερδευτεί τόσο που δεν νομίζω ότι θα κατορθώσει ακόμη και ο σημερινός πρωθυπουργός να τα ξεμπερδέψει…

Μείωση ανισοτήτων…
 Ποιος πιστεύει σ’ αυτό τον τόπο ότι είναι δυνατό να γίνει το θαύμα και να μειωθούν οι ανισότητες σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο; Ιδιαίτερα το χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει τις απαγορεύσεις της πανδημίας θα γίνουν ανακατατάξεις και δεν ξέρω πώς θα είναι η εικόνα της εν Ελλάδι οικονομικής ζωής… Πιστεύω όμως ότι θα χρειαστούν παρεμβάσεις τόσο από την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη αλλά και να εκπονηθούν προγράμματα για τους νέους. Και όλα αυτά θα πρέπει να είναι έτοιμα στην μετακορωνοϊό εποχή… Μακάρι ο σημερινός πρωθυπουργός να επιδείξει την ίδια ετοιμότητα που έδειξε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Αν τότε κατάφερνε να αξιοποιήσει και να εφαρμόσει όσα είχε ετοιμάσει πριν αναλάβει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα σήμερα όλα θα ήταν καλύτερα.

Δεν υπάρχει μονοπώλιο!
Ό,τι και να ακούμε, ό,τι και να οικειοποιούνται οι διάφορες παρατάξεις, ιδεολογικό μονοπώλιο στην κοινωνική πολιτική δεν υπάρχει. Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη σε χώρες της Ευρώπης που σήμερα αποτελούν παράδειγμα για μίμηση. Όπου κατάφεραν να δουλέψουν όλοι μαζί το αποτέλεσμα λειτούργησε υπέρ των πολιτών. Το να σε διευκολύνει το κράτος να κάνεις τη δουλειά που επιλέγεις χωρίς να σου βάζει γραφειοκρατικά εμπόδια αυτό είναι η πρώτη κίνηση κάθε κυβέρνησης. Και στην Ελλάδα δυστυχώς οι κυβερνήσεις άλλαζαν ενώ τα εμπόδια έμεναν. Τι να σκεφθούμε; Ήταν ακατάλληλα τα στελέχη που αναλάμβαναν κυβερνητικά καθήκοντα ή ήταν ακατάλληλος ο αρχηγός γι’ αυτό δεν κατάφερε να καθοδηγήσει και να συντονίσει τα στελέχη που επέλεγε για τις κυβερνητικές καρέκλες;
Θεανώ Βλάχου