ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Πολύ καλά κυλάει...
 Διαμαρτύρονται αρκετοί και στα Γιάννενα για τα μέτρα με βάση τα οποία λειτουργούν εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας οι εκκλησίες ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο διασποράς του κορωνοϊού, όμως δεν βλέπουμε να πηγαίνουν στις ακολουθίες. Την Κυριακή το απόγευμα, για παράδειγμα, στον Άγιο Γεώργιο Πλατείας Πάργης, έναν από τους πιο κεντρικούς ναούς της πόλης, τα περισσότερα καθίσματα εκτός ήταν άδεια (φωτό)! Πάντως, μία χαρά πηγαίνει μέχρι στιγμής το πράγμα με τις εκκλησίες. Όσοι πιστοί δε βρουν θέση μέσα, κάθονται έξω και όλα καλά!
Κ.Α.

Και στα Γιάννενα!

 Στις 6 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος το Άγιο Φως που θα συνοδεύεται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κων/νο Βλάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μεταφερθεί στη συνέχεια σε ορισμένες πόλεις και νησιά της χώρας. Ανάμεσα στις πόλεις που έχουν «κλειδώσει», με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι και τα Γιάννενα. Τώρα, τι ώρα ακριβώς θα φτάσει το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, μένει να το δούμε!

Ν.Γ.
Αγεωγράφητοι...
 Μένουμε έκπληκτοι με απαντήσεις διαγωνιζόμενων σε τηλεπαιχνίδια γνώσεων που σε πολλές περιπτώσεις όταν τα παρακολουθείς, κοντεύεις να ξεχάσεις κι αυτά που ξέρεις. Τις προάλλες, για παράδειγμα, στο «Ρουκ Ζουκ» του ΑΝΤ1 οι παίκτες έπρεπε να βρουν πόλεις της Θεσσαλίας. Μόνο την Λάρισα πέτυχαν, μιας και θεώρησαν θεσσαλικές πόλεις τα... Γιάννενα, την Άρτα αλλά και τις Καβάλα, Βέροια, Λαμία! Φανταζόμαστε πώς τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα ίσως νομίζουν ότι είναι πόλεις της Ηπείρου!
Ν.Γ.

Ορθή επιλογή!

 Kαλά τα νέα για το περιφερειακό ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων, διευθυντής στο οποίο αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Τζόκας. Πρόκειται για έναν παραγωγό με μακρά εμπειρία στα ραδιοφωνικά πράγματα, βαθύ γνώστη και μελετητή του τοπικού μας πολιτισμού, της λαογραφίας και της παράδοσης, υπό την καθοδήγηση του οποίου είναι σίγουρο ότι η τοπική ΕΡΤ θα κάνει βήματα μπροστά! Ορθή λοιπόν η επιλογή του και από τη στήλη ευχές στον κ. Τζόκα για καλή και γόνιμη θητεία!

Κ.Α.
Ούτε κουβέντα!
 Οι λαλίστατοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης δεν βρήκαν ούτε μια λέξη συμπαράστασης στο λαό της Ινδίας που τους θέρισε η πανδημία και αναγκάζονται να καίνε τους νεκρούς στα κρεματόρια επειδή δεν βρίσκουν άλλους χώρους για να τους θάβουν! Σκέψου και να συνέβαιναν εδώ τέτοια περιστατικά… Κατά γενική ομολογία είμαστε μία χώρα ανάμεσα σε εκείνες που πέτυχαν την καλύτερη δυνατή διαχείριση της μεγάλης κρίσης και ένα καλό λόγο δεν βρήκε η αντιπολίτευση να πει. Έτσι όμως δεν καταφέρνει να εκφράζει πειστικό λόγο και τελικά η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ενοχλείται από τη στείρα αντιπολίτευση… Είναι τελικά κουραστική και γι’ αυτό δεν πιάνουν τόπο τα λογύδριά τους.
ΜΑΤ

Πληρώνουν στις Εστίες;
 «Οικονομική ενίσχυση ζητούν συνεχώς οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όμως πρώτα πρέπει και οι ίδιες να κοιτάξουν να βάλουν μία τάξη και να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά του ιδρύματος», είπε στη στήλη φίλος αναγνώστης με αφορμή το χθεσινό σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ. Όπως επισήμανε, μάλιστα, η αρχή πρέπει να γίνει από τις Φοιτητικές Εστίες, όπου είναι αμφίβολο αν οι δεκάδες διαμένοντες ακόμα και σήμερα, εν μέσω πανδημίας πληρώνουν το συμβολικό ποσό που έχει οριστεί για το κάθε δωμάτιο! Δεν γνωρίζουμε το θέμα, οπότε μία απάντηση εκ μέρους της Πρυτανείας θα ήταν πολύ διαφωτιστική σχετικά με το αν πληρώνουν οι φοιτητές για τα δωμάτια στις Εστίες ή όχι!
Α.

Έξω απ’ το χορό…
 Όλοι αυτοί οι «ειδικοί» στη διαχείριση κρίσεων που αντιπολιτεύονται απ’ το πρωί ίσαμε το βράδυ τις πρακτικές της κυβέρνησης, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να… αποδομήσουν κάθε ενέργειά της ελπίζοντας να τους το αναγνωρίσει ο λαός, λένε του κόσμου τις μπαρούφες! Τελικά όλα στραβά τα κάνουν τα στελέχη που ανέλαβαν αυτή την τιτάνια προσπάθεια για να μας βγάλουν στο ξέφωτο! Κι ενώ ξορκίζουν την πιθανότητα να τους καλούσε ο ελληνικός λαός να εφαρμόσουν εκείνοι τα σχέδια που θεωρητικά υπερασπίζονται λένε, λένε και τι δε λένε, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς κανένας δεν τους ακούει. Ίσως ένα μικρό ακροατήριο που έμεινε ακόμη στα συνθήματα περί «αριστερής ιδεολογίας» που πέρασε από τη χώρα και άφησε πολύ αρνητικές εμπειρίες στο λαό…

Αυτό έφταιξε;
 Τελικά τι έφταιξε και η «αριστερή ιδεολογία» πέρασε από τη χώρα και έφυγε χωρίς να δώσει δείγμα γραφής; Ήταν ακατάλληλα τα πρόσωπα που δήλωναν εκπρόσωποι της Αριστεράς; Έφταιξε η πρόσμιξη με άλλες ιδεολογίες που τους έβγαλε από τους αρχικούς σχεδιασμούς τους; Πάντως, θα χρειαστούν πολλή δουλειά και συνεπείς ενέργειες αλλά και μεγάλη υπευθυνότητα για να τολμήσουν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο τα περί «αριστερής ιδεολογίας»! Και αυτό το ξέρουν πολύ καλά εκείνοι που αποχώρησαν έγκαιρα από την «ομάδα» απογοητευμένοι απ’ αυτά που βίωναν. Τελικά αυτοί που αποχώρησαν και αυτοί που παρέμειναν στο «μαγαζί» για τους δικούς τους λόγους είναι από δύσκολο ως αδύνατο να συνυπάρξουν για να εφαρμόσουν καθαρές ιδέες και πρακτικές…

Δεν αξιολογούν…
= Δεν ξέρω αν κατάφεραν τελικά να κάνουν μια σοβαρή αυτοκριτική μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και αν έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα για τη συνεχιζόμενη καθίζηση του κόμματός τους παρά τις τόσες μεταγραφές που επιδίωξαν να κάνουν! Αλλά τόσο ο τρόπος που κυβέρνησαν, που είναι ακόμη νωπές οι μνήμες, αλλά και η καλλιέργεια διχαστικών πρακτικών τις οποίες εφάρμοσε και εξακολουθεί να προσπαθεί να μας κρατήσει διχασμένους, φαίνεται πως δημιουργούν επιφυλακτικότητα στο λαό που θέλει να ξεφύγει από μίζερες καταστάσεις και να πάει μπροστά, να εκσυγχρονιστεί επιτέλους αυτό το σκουριασμένο κράτος και να δημιουργηθούν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας προκειμένου να επιβιώνουν με αξιοπρέπεια οι πολίτες. Είναι πολλά αυτά που χρειάζονται να ανατραπούν άμεσα…

Όπου να’ ναι θα φέξει!
 Μετά τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς ως λαός αλλά και εκείνοι που ανέλαβαν τη μεγάλη ευθύνη να διαχειριστούν μία κρίση αυτού του μεγέθους που τους ήταν άγνωστοι οι τρόποι παρεμβάσεων και χρειάστηκε να σχεδιάσουν εξ αρχής τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και που μέρα με τη μέρα αλλού παρενέβαιναν πυροσβεστικά και αλλού διογκώνονταν το πρόβλημα με τα χίλα πρόσωπα, πλησιάζει η ώρα που θα μπούμε στην κανονικότητα και όχι μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι και όχι μόνο… Και αυτή η κανονικότητα έχει συγκεκριμένους κανόνες… Δεν μπορούμε από δω και πέρα να πλέουμε σε άγνωστα ύδατα γιατί αν μείνουμε στα ίδια κάποια ξέρα που θα βρεθεί μπροστά μας θα μας θαλασσοπνίξει… Και άλλες περιπέτειες δεν μπορούμε να αντέξουμε!
Θεανώ Βλάχου