ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Με... τέσσερις τουαλέτες!
 Πολύ καλά κάνει και χρηματοδοτεί το Νοσοκομείο Πρέβεζας η Περιφέρεια Ηπείρου κι ας μην ανήκει στην ευθύνη της. Οι ανάγκες του είναι σημαντικές, οπότε όποιος μπορεί ας βοηθήσει για την αναβάθμιση των υποδομών του που σημαίνει και αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες. Για παράδειγμα, με το επιπρόσθετο κονδύλι που θα διαθέσει η Περιφέρεια θα γίνουν τουαλέτες σε κάθε δωμάτιο του Νοσοκομείου, όπως ανέφερε ο τοπικός Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου μιλώντας χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και τον Γ. Γκόντζο. Σήμερα, είπε, για τα 20 δωμάτια του ιδρύματος υπάρχουν μόλις τέσσερις τουαλέτες, δύο ανδρικές και δύο γυναικείες! Δεν το λες καλό αυτό...
Κ.Α.

Στη Θεσπρωτία…

Τα παραρτήματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου επισκέφθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη η Πρόεδρος Μαρία Τσολάκη για πασχαλινές ευχές. Τα παιδιά στο Παράρτημα Φιλιατών χάρηκαν όσο τίποτε άλλο τις μπάλες και τις λαμπάδες τους και ευχήθηκαν Καλή Ανάσταση, ενώ οι εργαζόμενοι στη Μονάδα Φιλιατών και οι εργαζόμενοι σ’ εκείνη της Ηγουμενίτσας εξέφρασαν τις ευχαριστίες για την ενίσχυσή τους με προσωπικό που βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Μάλιστα, οι ωφελούμενοι της Μονάδας Ηγουμενίτσας έδωσαν στην Πρόεδρο δώρο μία λαμπάδα και ένα αυγό, που είναι δικές τους κατασκευές. Καλή δύναμη να πούμε εμείς σε όλους στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας που επιτελούν σπουδαίο έργο.

Ν.Γ.
Και υποχρεώσεις…
 Κάποτε γινόταν λόγος για τους φοιτητές που εδικαιούντο να μένουν στις φοιτητικές εστίες! Παιδιά εκπαιδευτικών που οι γονείς τους δήλωναν τα εισοδήματά τους αποκλείονταν από τις εστίες ενώ παιδιά φοροφυγάδων διέμεναν εκεί. Μάλιστα κάποιοι αγρότες στο επάγγελμα, που είχαν μεγάλη περιουσία στη Θεσσαλία έμεναν τα παιδιά τους σε φοιτητική εστία και απ’ έξω είχαν και το ιδιωτικό όχημα… Δεν ξέρω ποιοι δικαιούνται τώρα να μένουν εκεί και ποιοι αποκλείονται. Μακάρι να άλλαξαν τα κριτήρια… Όσο για το ελάχιστο τίμημα που ακούσαμε ότι πληρώνουν τα παιδιά στις εστίες, ελπίζουμε να είναι όλα τα παιδιά συνεπή απέναντι στο κράτος που τους παρέχει τη φιλοξενία. Δεν μπορεί να θεωρούνται όλα δικαιώματα. Υπάρχουν και οι υποχρεώσεις!
ΜΑΤ
Κοινόχρηστα ποδήλατα...
 Τη δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων ποδηλάτων, συμβατικών και ηλεκτρικών, μαζί με την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα προανήγγειλε ο Υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας! Ας ελπίσουμε ότι στο πρόγραμμα, το οποίο έχει ύψος 30 εκατ. ευρώ, θα συμπεριληφθούν και τα Γιάννενα. Η πανδημία αύξησε τη χρήση ποδηλάτου στην πόλη μας και, αν εγκατασταθούν εκ νέου κοινόχρηστα ποδήλατα, ειδικά ηλεκτρικά, ίσως τα επιλέξουν αρκετοί Γιαννιώτες για τις μετακινήσεις τους. Αρκεί να είναι απλή η σχετική διαδικασία και να υπάρξει επαρκής ενημέρωση, γιατί την προηγούμενη φορά ο κόσμος αγνόησε τα ποδήλατα που είχε τοποθετήσει ο Δήμος σε διάφορα σημεία της πόλης.
Κ.Α.

Στοιχειώδης τάξη…
 Μέσα στη δίνη των πρωτοφανών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε διακρίνουμε μια προσπάθεια να βάλουν μετά από πολλά χρόνια κάποια στοιχειώδη τάξη στην ασυδοσία που καλλιέργησαν οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα μας και που η κάθε μια απ’ αυτές άφησε και κάποια αταξία… Και είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο που κόμματα της αντιπολίτευσης επενδύουν σήμερα ακόμη και στην πανδημία. Μέσα απ’ αυτή βρίσκουν επιχειρήματα για να ασκούν πολεμοχαρή αντιπολίτευση. Κι ενώ δεν συμβάλουν στη διαχείριση της πανδημίας κάνουν ό,τι μπορούν για να τροφοδοτήσουν την εξάπλωσή της. Όσο ο αντιπολιτευτικός λόγος δεν προσφέρει συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση τόσο ο λαός θα παραμένει επιφυλακτικός και θα κλείνει τα αυτιά στις αντιπολιτευτικές κορώνες…
Θ.

Οι τάφροι της Νιάρχου...

 Στο όρια του Καποδιστριακού Δήμου Ιωαννίνων φτάνουν οι εργασίες κατασκευής της λεωφόρου Νιάρχου. Όπως επισήμανε στη στήλη φίλος αναγνώστης, μετά τον χώρο του Σούπερ Μάρκετ «Σκλαβενίτης» και έως τη διασταύρωση της λεωφόρου με την Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Αθηνών (Κόμβος στρατοπέδου Βελισσαρίου) υπάρχουν εκατέρωθεν δύο ανοικτές αποστραγγιστικοί τάφροι (φωτό) που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα. Λόγω της διαπλάτυνσης του δρόμου, πιθανώς να αντικατασταθούν με κλειστούς αγωγούς, όμως το έργο αυτό απαιτεί καλή μελέτη, όπως μας είπε, για να μην προκύψουν στο μέλλον υδραυλικά προβλήματα στην περιοχή. Οι αρμόδιοι για τη Νιάρχου θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν...

Κ.Α.

Αντί να χαίρονται…
= Όταν γίνεται λόγος για να γίνει ένα σχολείο πρότυπο ή πειραματικό οι πρώτοι που αντιδρούν είναι οι διδάσκοντες! Τι συμβαίνει; Φοβούνται ότι θα κληθούν να αλλάξουν οι ίδιοι σχολείο και δεν το θέλουν; Δεν έχουν τα προσόντα για να εργαστούν σε τέτοιο σχολείο και θα πρέπει να επιλέξουν ένα άλλο και αυτό τους ξεβολεύει ή απαιτείται μεγαλύτερη προετοιμασία για να διδάξουν σε πρότυπο σχολείο και αυτό θέλουν να το αποφύγουν; Αντί να χαίρονται που στην πόλη τους θα δημιουργηθούν περισσότερα πρότυπα σχολεία και θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να φοιτήσουν σε τέτοια και χωρίς κοινωνικές διακρίσεις, και έτσι να έχουν και καλύτερη παιδεία, εκείνοι αντιδρούν αρνητικά; Εκτός αν πίσω από τις αντιδράσεις υπάρχουν άλλοι συντεχνιακοί λόγοι…

Άρνηση αλά ελληνικά!
 Δεν ξέρω πώς να εξηγήσω τις διαρκείς αρνήσεις από μέρος της ελληνικής κοινωνίας για τη λειτουργία δομών που υπάρχουν και λειτουργούν υποδειγματικά στα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη. Τι είναι εκείνο που φοβίζει κάποιους Έλληνες και επιμένουν να στέκονται αρνητικά για παράδειγμα στην ίδρυση και ιδιωτικών ΑΕΙ; Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν σήμερα και τέτοια ιδρύματα στα οποία φοιτούν και Έλληνες αλλά εργάζονται σ’ αυτά Έλληνες επιστήμονες κύρους που δεν βρέθηκε γι’ αυτούς θέση στα ελληνικά Δημόσια ΑΕΙ! Οι λόγοι είναι γνωστοί και χιλιοειπωμένοι μόνο που δεν έσπασε ακόμη το απόστημα και έτσι εξακολουθεί η αιμορραγία προς τις ξένες χώρες να είναι το μεγάλο μας πρόβλημα ενώ τα εμπόδια συνεχίζουν να λειτουργούν αρνητικά…

Πολλαπλά τα οφέλη…
 Τα οφέλη που έχει κάθε χώρα στην οποία λειτουργούν και ιδιωτικά ΑΕΙ είναι πολλαπλά. Αυτά λειτουργούν υπό την εποπτεία του κάθε κράτους και δεν είναι ανεξέλεγκτα, οι θέσεις εργασίας επιστημόνων είναι πάμπολλες, εκεί εργάζονται και πάρα πολλοί εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων, ενώ η οικονομία όλων αυτών των χωρών υποστηρίζεται με πολλούς τρόπους. Ακούμε ότι όταν λειτουργούν ταυτόχρονα δημόσια και ιδιωτικά ΑΕΙ με τον ανταγωνισμό προσφέρουν και τα δύο καλύτερες υπηρεσίες. Και εμείς επιμένουμε στη μιζέρια μας αφήνοντας τα διάφορα ιδιωτικά ιδρύματα που ξεφυτρώνουν στη χώρα μας να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων ωφελώντας ποικιλοτρόπως άλλα κράτη ενώ κατάφεραν μέσω της Ε.Ε. να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τα δημόσια.

Το κατάπιαμε κι αυτό!
Αυτό το αποφάσισε η Ε.Ε. εξομοιώνοντας τα πτυχία τους με αυτά των αποφοίτων των Δημοσίων ΑΕΙ! Το πετύχαμε κι αυτό… Τα παιδιά για να σπουδάσουν σε ξένες χώρες χρειάζονται συνάλλαγμα. Και εμείς μένουμε στην άποψη να μην ιδρυθούν εδώ ιδιωτικά ΑΕΙ κι ας είναι υπό την επίβλεψη του κράτους. Τόση υποκρισία! Με τη λήξη κάθε σχολικού έτους εκπρόσωποι ξένων σχολών θα έρχονται στις πόλεις μας για να διαφημίζουν την πραμάτεια τους. Αρκεί να μην ιδρυθούν εδώ ιδιωτικά ΑΕΙ! Και ο απλός λαός αλλά και οι επιστήμονες που αναγκάζονται να ξενιτεύονται γιατί δεν παίρνουν θέση ώστε να ωφεληθεί και η χώρα μας; Όσοι έχουν ακόμη επιφυλάξεις ας ρωτήσουν τους Κύπριους ή τους Τσέχους… Θα μάθουν πολλά και χρήσιμα.
Θεανώ Βλάχου