ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ηρέμησε τους… Μανιάτες!
Δύο σχόλια με Γιαννιώτικο ενδιαφέρον, αφού αφορούν στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και στον υφυπ. Περιβάλλοντος και βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά αλιεύσαμε από την έγκυρη στήλη «Θεωρείο» της Καθημερινής και τα μεταφέρουμε ως έχουν. Ιδού τι γράφει:
Σε «κρυφό» επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης εξελίσσεται ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος έχει να λύσει ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, που έχει εξαγριώσει τη μισή Ελλάδα. Αναφέρομαι στους δασικούς χάρτες. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος γυρίζει όλη την Ελλάδα και εξηγεί στις τοπικές κοινωνίες πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα. Και τα καταφέρνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έγιναν στη δυτική Μάνη. Προσερχόμενος ο Αμυράς στο δημαρχείο, εξαγριωμένοι Μανιάτες φώναζαν: «Δασαρχείο, δασαρχείο, της Μέρκελ το εργαλείο». Δεν ξέρω τι εννοούσαν, αλλά φαντάζομαι ότι ήθελαν να πουν πως τα δασαρχεία πουλάνε τη γη στους Γερμανούς για τις ανεμογεννήτριες. Ο Αμυράς κάθισε… τέσσερις ώρες με τους Μανιάτες και με το πέρας της συνάντησης εκδόθηκε ανακοίνωση από την «Επιτροπή Αγώνα», με την οποία εκφράζουν την ικανοποίησή τους για όσα άκουσαν από τον υφυπουργό.

Κινητικότητα...
Φεύγω από τον Αμυρά –βουλευτή Ιωαννίνων– και πάω στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, επίσης βουλευτή Ιωαννίνων, ο οποίος τελευταία έχει αναπτύξει έντονη κινητικότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα, πέρασε το κατώφλι του Κοινοβουλίου ο γ.γ. του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, όπου είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Βουλής. Οι δύο άνδρες συνδέονται με στενή φιλία και επικοινωνούν συχνά, είτε τηλεφωνικά είτε διά ζώσης, με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και ζητήματα που αφορούν την εθνική αντιπροσωπεία. Ο Τασούλας, πάντως, έχει πυκνώσει τελευταία τις επαφές του, καθώς τη Μεγάλη Εβδομάδα βρέθηκε στο Μαξίμου, όπου συνέφαγε και με τον πρωθυπουργό. Το μενού ήταν νηστήσιμο μόνον όσον αφορά το φαγητό, αφού η συζήτηση, όπως έμαθα, ήταν επί παντός επιστητού. Περισσότερα προσεχώς.

Ριζόπουλος μετανοών..

Απίστευτο αλλά αληθινό. Ο Σπύρος Ριζόπουλος μπορεί να βλέπει (;) νέους «ορίζοντες» για την Ήπειρο, αλλά δεν είδε ότι το κτίριο της Περιφέρειας είναι φωταγωγημένο εδώ και πολλούς μήνες! Αλλιώς δε θα ζητούσε από τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να το φωταγωγήσει για να τιμηθεί η μνήμη των Ποντίων στις 19 Μαΐου και μάλιστα υπογράφοντας με... εκτίμηση προς το πρόσωπό του! Το πάει φυρί - φυρί, που λένε, να επιβεβαιώσει τον Καχριμάνη που είπε ότι δεν ξέρει τι γίνεται στην Ήπειρο γιατί ζει στην Αθήνα ή μπορεί να μην είδε το φωτισμένο κτίριο γιατί ημέρα έρχεται, ημέρα φεύγει από τα Γιάννενα. Σε ό,τι δε αφορά την «εκτίμηση», έχει σχέση με τη συγγνώμη που ζήτησε για όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον του Καχριμάνη για την Ήπειρο, ξεχνώντας τα περί διαπλοκής και διαφθοράς, που του καταλόγιζε και το πόσο ζημιώνει την περιοχή...

Α.
Η ίδια τι έκανε;
 «Η κυβέρνηση έχει μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική που ούτε συμβαδίζει με την ενίσχυση του έργου της αστυνομίας στην πάταξη του εγκλήματος, ούτε με την ενίσχυση του αστυνομικού σώματος με ανάλογα εκπαιδευμένο δυναμικό», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη σε τηλεοπτική της συνέντευξη. «Ξέχασαν» όμως να τη ρωτήσουν επί θητείας της ίδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πόσο είχε ενισχυθεί το έργο της ΕΛ.ΑΣ.! Θα είχε ενδιαφέρον, αφού κάνει κριτική στη σημερινή Κυβέρνηση, να αναφερθεί και στο δικό της έργο στον συγκεκριμένο τομέα. Κάτι που μοιάζει να αποφεύγει...
Κ.Α.
Μισό κλάδεμα...
 Οι μισές φλαμουριές στη λεωφόρο Δωδώνης, από το Δικαστικό Μέγαρο και μέχρι τη Ζωσιμαία Ακαδημία έχουν κλαδευτεί από τον Δήμο. Οι υπόλοιπες στο επάνω τμήμα του δρόμου όχι! Προφανώς πλέον δεν ενδείκνυται το κλάδεμα αφού τα δέντρα έχουν ανθίσει. Το ζήτημα όμως είναι ότι έπρεπε να τα είχαν περιποιηθεί κι αυτά εγκαίρως γιατί έχουν χρόνια να κλαδευτούν. Ψήλωσαν λοιπόν πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν σε ύψος ακόμα και στον τρίτο ή τέταρτο όροφο τον πολυκατοικιών!
Κ.Α.

Και τα Ζαγοροχώρια…

 Με εξασέλιδο αφιέρωμα σε «ανεξερεύνητους» ελληνικούς προορισμούς υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χωρίς τις Κυκλάδες (ή σχεδόν)» κυκλοφορεί το τελευταίο τεύχος του μεγαλύτερου εβδομαδιαίου πολιτικό - οικονομικoύ περιοδικού της Γαλλίας «Le Point». Το αφιέρωμα γίνεται με αφορμή την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα. Οι συντάκτες προτρέπουν τους αναγνώστες να επισκεφθούν δέκα λιγότερο γνωστές και προβεβλημένες στους Γάλλους ταξιδιώτες ελληνικές περιοχές, παρουσιάζοντας μοναδικά χαρακτηριστικά τους που τις καθιστούν ελκυστικές. Στους προορισμούς αυτούς περιλαμβάνεται και το Ζαγόρι, με το περιοδικό να κάνει μνεία στην πεζοπορία, στα μονοπάτια και την αυθεντική φύση των Ζαγοροχωρίων στην Ήπειρο. Αν μη τι άλλο, σημαντικό κίνητρο και στους Γάλλους τουρίστες να γνωρίσουν κάποια στιγμή τη μαγευτική φύση του Ζαγορίου και γενικά της περιοχής μας!
Ν.Γ.

Μόνο τη βιτρίνα;
Κάνει μια απεγνωσμένη προσπάθεια η αξιωματική αντιπολίτευση για να αλλάξει την προς τα έξω εικόνα της! Λέτε μόνο τα φτιασιδώματα «της πρόσοψης» θα αρκέσουν για να γίνει ένα σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα ή θα χρειαστούν δουλειά σε βάθος ώστε με τις προτάσεις τους να δίνουν πραγματικές λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα για τα οποία έχουν και εκείνοι μερίδιο ευθύνης αφού κυβέρνησαν για μια γεμάτη θητεία τον τόπο. Και στη μετά Κυριάκο εποχή τίποτε δεν θα είναι ίδιο. Και οι λύσεις δεν θα δίνονται με ένα νόμο και ένα άρθρο αλλά θα απαιτείται πολύ σοβαρός σχεδιασμός πάνω σε σύγχρονες πρακτικές  που μέχρι τώρα δεν απασχολούσαν τις κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο μας. Τώρα δεν αρκούν πλέον σκόρπιες γνώσεις και εκφώνηση λογυδρίων για κατανάλωση.
 Με τεχνοκρατική επάρκεια…
 Από δω και πέρα τα στελέχη που θα επιλέγονται σε κάθε τομέα δράσης θα έχουν τεχνοκρατική επάρκεια. Με π….. δεν βάφεις αυγά. Ούτε όλοι κάνουν για όλα. Η εξειδίκευση είναι απόλυτα αναγκαίο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και η αξιολόγηση του έργου να θεωρείται απαραίτητη. Και υπάρχουν τόσοι Έλληνες με κατάλληλα προσόντα που δυστυχώς απέφευγαν οι κυβερνώντες να τους αναζητήσουν και να τους κινητοποιήσουν. Ήταν το κόμπλεξ των επικεφαλής; Ήταν άλλοι λόγοι; Πάντως, οι άριστοι δεν αναζητήθηκαν από τις ηγετικές ομάδες των κομμάτων. Το δείγμα γραφής που έδωσε ο Κυριάκος άνοιξε νέους δρόμους και από δω και πέρα τίποτε δεν θα είναι ίδιο. Κάθε κυβερνητική θητεία θα μετριέται με την υλοποίηση συγκεκριμένου έργου και θα κρίνεται και θα συγκρίνεται με το παρελθόν.
Να μη βρουν υποστηρικτές!
 Η προχειρότητα από δω και πέρα ελπίζουμε να μη βρει υποστηρικτές! Με φωνές και με πορείες δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα στον τόπο μας. Απλά εκτονώνουν κάποιοι τα ιδεολογικά τους πάθη και μετά επαναπαύονται στις δάφνες τους. Κι αν αυτοσυγχαίρονται για την αγωνιστική τους πρακτική ποιος ωφελήθηκε και πόσο προχώρησε σε ανάπτυξη η χώρα μας; Τώρα χρειάζεται σύγχρονη αντίληψη των πραγμάτων και δουλειά, πολλή δουλειά, για να βγούμε από το τέλμα και την ανοργανωσιά. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν στην μετακορονοϊό εποχή. Μπορεί τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα να απέκτησαν μια καλύτερη εμπειρία των πραγμάτων αλλά στην πράξη θα δούμε τι έμαθαν και πώς σκέφτονται να συνεχίσουν. Πάντως, με τις απαρχαιωμένες πρακτικές καινούργιο οίκημα δεν χτίζουν…
 Μεγάλο παράπονο…
 Είναι μεγάλο το παράπονο των Ελλήνων όταν βλέπουν Έλληνες να διαπρέπουν στις επιστήμες, στα γράμματα και στην επιχειρηματικότητα σε άλλες χώρες… Έλληνες βρίσκονται παντού. Βλέπεις, δεν τους χωρούσε ο τόπος τους και πήραν τη μεγάλη απόφαση να ξενιτευτούν και να προσφέρουν αλλού τη δουλειά που ήξεραν να κάνουν πολύ καλά. Εκεί που πήγαν δεν τους εμπόδισε κανένας να δουλέψουν και αναγνωρίστηκε η δουλειά τους γιατί υπάρχουν κράτη που δεν φοβούνται να εφαρμόζουν στην αξιοκρατία. Εδώ αποφεύγουμε ακόμη και να αναφερθούμε στην αξιολόγηση λες και δεν υπάρχουν Έλληνες που έμειναν στον τόπο τους και δικαιούνται να συγκριθούν και να διακριθούν. Ως πότε τα εν Ελλάδι «μαγειρέματα» θα μπαίνουν εμπόδιο στην  αναγνώριση των αρίστων;
Θεανώ Βλάχου