ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

on . Posted in Διαδόσεις

Τόση... έκπληξη!
Πολλή... έκπληξη προκάλεσε η ενημέρωση του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στους φοιτητές του που θα έδιναν εξετάσεις σε αμφιθέατρο του κτιρίου του να ντυθούν καλά για να μην κρυώσουν εξαιτίας της απουσίας θέρμανσης.
Πρόβλημα θέρμανσης...
Κι όμως, είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχει θέμα με την προμήθεια πετρελαίου στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου. Μπαίνει κανείς, ας πούμε, στην κεντρική του Βιβλιοθήκη και βλέπει φοιτητές να διαβάζουν φορώντας σκούφους και υπαλλήλους τυλιγμένους με κασκόλ! 
Αυξημένες ανάγκες...
Φυσικά, η εικόνα αυτή δεν είναι ό,τι καλύτερο για το Πανεπιστήμιό μας, το οποίο τυχαίνει να βρίσκεται σε μία περιοχή με πολύ κρύο τους χειμώνες, άρα έχει αυξημένες ανάγκες σε θέρμανση. Και δεν είναι λίγα τα κτίρια που καλείται να ζεστάνει. Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα...
«Σκόνταψε» η προμήθεια!
Όπως δήλωσε ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης μιλώντας προχθές στο ITV, πλην του Τμήματος Χημείας όπου υπήρξε και τεχνικό ζήτημα, ο διαγωνισμός για την προμήθεια πετρελαίου έχει «σκοντάψει» εδώ και πολλούς μήνες λόγω προσφυγών από ενδιαφερόμενους προμηθευτές
 Η χρηματοδότηση...
Φυσικά, υπάρχει και ζήτημα με τη χρηματοδότηση του ιδρύματος που τα τελευταία χρόνια έχει «ψαλιδιστεί», με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να καλύψει ακόμα και καίριες λειτουργικές ανάγκες όπως η θέρμανση. Το έχει πει αρκετές φορές αυτό ο κ. Αλμπάνης.
 Εναλλακτικές λύσεις...
Πάντως, αυτό το ζήτημα που έχει προκύψει ίσως πρέπει να αποτελέσει αφορμή για τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου μας να αναζητήσει εναλλακτικές μεθόδους κάλυψης των αναγκών του για θέρμανση. Καλό το πετρέλαιο, αλλά... Για παράδειγμα, δε θα μπορούσε το ίδρυμα να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα για αξιοποίηση της γεωθερμίας τουλάχιστον στα κυριότερα κτίριά του; 
Υπάρχει το ΕΣΠΑ!
✒ Αυτό έκανε η Περιφέρεια για το διοικητήριό της. Αυτό θα γίνει και στο Κολυμβητήριο της Λιμνοπούλας. Ας το ψάξουν λίγο στο Πανεπιστήμιο και ας απευθυνθούν στον Αλέκο Καχριμάνη να δουν τι μπορούν να κάνουν. Μπορεί να βρεθεί κάποια άλλη πρόσφορη λύση για τη θέρμανση με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. 
 Τα προκάτ κτίρια...
✒ Πάμε τώρα στα προκάτ κτίρια που έχουν στηθεί στο χώρο του παλιού «Χατζηκώστα» προκειμένου να στεγαστούν εκεί το Σχολείο Αναπήρων Παίδων (ΣΑΠ) και το 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, τα οποία φιλοξενούνται σήμερα, το πρώτο στην ΕΛΕΠΑΠ και το δεύτερο στο Καπλάνειο - Ελισαβέτειο.
 Πρώτα αναβάθμιση!
Όπως προέκυψε από την ενημέρωση που έκανε ο Αλ. Καχριμάνης προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα κτίρια δεν ολοκληρώθηκαν καθώς τέθηκε θέμα ενεργειακής αναβάθμισής τους ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος. Καλώς θα γίνουν εργασίες θερμομόνωσης κλπ.
Ας είχαν προβλέψει...
Βέβαια, αυτό το θέμα η Περιφέρεια και ο Δήμος θα έπρεπε να το έχουν προβλέψει από την αρχή και να το έχουν εντάξει στο γενικότερο κατασκευαστικό πρόγραμμα για τα εν λόγω κτίρια. Δηλαδή, θα έπρεπε εξαρχής να έχει υπάρξει σχετική μελέτη και όχι να προκύψει το ενεργειακό... ουρανοκατέβατο λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες!
 Χάθηκε η χρονιά!
Τέλος πάντων, ας γίνει και αυτό μπας και ολοκληρωθούν επιτέλους τα κτίρια του παλιού «Χατζηκώστα» και μεταφερθούν εκεί οι μαθητές που σήμερα στοιβάζονται σε συνθήκες που δεν μας τιμούν ως πόλη. Εκτίμησή μας πάντως είναι ότι η φετινή σχολική χρονιά χάθηκε!
Λιγότερο πράσινο...
✒ Με ταχύτητα προχώρησαν οι εργασίες ανάπλασης στο παρκάκι μπροστά από το ΕΚΑΒ, τον λεγόμενο «Ανθόκηπο». Το πράσινο περιορίστηκε, οι διάδρομοι μεγάλωσαν και ευτυχώς τη... γλίτωσαν κάτι κουτσουπιές και πεύκα που είναι διάσπαρτα μέσα στον χώρο. Καλή, κακή η παρέμβαση, ας την κρίνουν οι περίοικοι!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.