Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Έξω από τα ΑΕΙ τα κόμματα

Μετά από τρία χρόνια αποχής στις φοιτητικές εκλογές πάλι η συμμετοχή ήταν χαμηλή! Αν δεν διώξουν τις κομματικές οργανώσεις από τα πανεπιστήμια δεν θα αλλάξει τίποτε… Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να μείνουν μακριά από τα κόμματα και να ασχοληθούν μόνο με όσα έχουν σχέση με τις σπουδές τους, και ιδιαίτερα με την αναβάθμισή τους. Αλλιώς δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση… Όποιος νέος θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική αυτό μπορεί να το κάνει έξω από τα ΑΕΙ! Μόνο έτσι θα βρουν το δρόμο τους οι φοιτητικοί σύλλογοι… Μέχρι τότε τα έκτροπα στα ΑΕΙ θα συνεχίζονται!

Θ.

Ήταν όλοι υπέροχοι...

 Μια πρωτότυπη πολιτιστική δράση υλοποίησε η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, που είναι ένας ζωντανός φορέας στην τοπική κοινωνία. Παρουσιάστηκε στο πολιτιστικό κέντρο Πάνθεον Ηγουμενίτσας η παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, με τη μέθοδο της απαγγελίας και τη χρήση αναλογίου. Μπορεί να μην ήταν εκεί επίσημοι και πολύς κόσμος, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την πανδαισία, που δημιουργήθηκε. Οι απαγγέλλοντες ήταν υπέροχοι και απέδωσαν ώριμα το κείμενο. Μετά το πέρας της παράστασης ακολούθησε συζήτηση για όλα τα θέματα, μηνύματα που εκπέμπει η εμβληματική αυτή τραγωδία. Τα έχουμε ανάγκη αυτά τα μηνύματα στους καιρούς μας και η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας πολύ καλά κάνει και τα διοχετεύει προς την κοινωνία.

Η.Μ.

Χρήσιμη δράση…

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρτοπούλας, η εθελοντική ομάδα «Δίψακος» πραγματοποίησε ενημέρωση για τον σακχαρώδη διαβήτη στο χωριό. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και συμμετείχε στην ενδιαφέρουσα δράση. Οι συμβουλές της Αντ. Γιώτη και των άλλων επιστημόνων της ομάδας «Δίψακος» ήταν χρήσιμες για όσους βρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Αρτοπούλας. Στην άψογη οργάνωση της εκδήλωσης βοήθησαν η Αντιπεριφεριάρχης Αγνή Νάκου αλλά και ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας. Καλό είναι να γίνονται τέτοιες δράσεις που αποσκοπούν στην ενημέρωση του κόσμου για τόσο σοβαρά ζητήματα!

Ν.Γ. 

Χωρίς αυτοδυναμία…

 Τούτες τις πολύ δύσκολες ώρες που περνάει και η δική μας χώρα σκεφθείτε να μην είχε αυτοδυναμία η κυβέρνηση και να έπρεπε οι αποφάσεις της να εγκρίνονται από τον Τσίπρα και τους κολλητούς του! Θα είχαμε βαρέσει φτώχευση και θα τρέχαμε και δεν θα φθάναμε… Στην Ελλάδα με τις αρρωστημένες ιδεολογικό - κομματικές αντιπαλότητες είναι αδύνατο να υπάρξουν συναινέσεις. Άλφα λέει το ένα κόμμα, ωμέγα απαντάει το άλλο. Κι ενώ οι εντυπώσεις από το λόγο του Κυριάκου στο Κογκρέσο ήταν πρωτοφανείς, στην Ελλάδα ενοχλήθηκε μόνο η αντιπολίτευση! Κρίμα… Είναι τόσο μικροί για τα μεγάλα!

ΜΑΤ

Tους αδίκησε…

 Kάποιους Δημάρχους μεγάλων Δήμων της Ηπείρου τους «αδικεί» κατάφωρα η δημοσκοπική έρευνα της ιστοσελίδας «aftodioikisi.gr», η οποία πάντως βασίστηκε σε ένα δείγμα μάλλον περιορισμένο. Αν, για παράδειγμα, αφήσουμε εκτός τα Γιάννενα, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι τρεις στους τέσσερις Πρεβεζιάνους και Αρτινούς δηλώνουν… δυσαρεστημένοι από το έργο του Νίκου Γεωργάκου και του Χρήστου Τσιρογιάννη σε Πρέβεζα κα Άρτα αντίστοιχα. Η στήλη έχει αποκομίσει την εντύπωση ότι και οι δύο αυτές πόλεις έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, δεν ζούμε μόνιμα εκεί, αλλά από επισκέψεις αυτή την άποψη σχηματίσαμε και δεν είμαστε οι μόνοι. Λες να πέφτουμε τόσο έξω;

Κ.Α.

Αναμενόμενο…

 Για όσους παρακολουθούν τα πράγματα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτέλεσε έκπληξη η εκλογή του Χρήστου Γρίβα στην Κεντρική Επιτροπή κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες και μάλιστα με καλή σειρά, στη πρώτη πεντάδα! Η παρουσία του κ. Γρίβα στα κοινά είναι έντονη τα τελευταία χρόνια, όπως και η πλούσια συνδικαλιστική του δράση ως Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ. Γνωρίζει καλά την «πιάτσα», οπότε, από τη συμμετοχή του στην Κεντρική Επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο οφέλη έχει να αποκομίσει!

Κ.Α.

Εμμονές…

Κάποιοι εμμένουν στην… παλαιολιθική εποχή! Χρησιμοποιούν κατά κόρον το τρίπτυχο «αριστερός, δημοκράτης και προοδευτικός» νομίζοντας ότι μέσα απ’ αυτούς τους όρους αναδεικνύουν ό,τι καλύτερο συστατικό υπάρχει για να περιγράψουν τον σοβαρό και υπεύθυνο πολίτη! Με αυτές τις έννοιες επιβλήθηκαν οι «δημοκρατίες» πολλών κρατών που κατέρρευσαν όταν οι λαοί γνώρισαν πώς ζουν οι άλλοι λαοί έξω από τα σύνορά τους… Και για όσο διάστημα υπήρχαν «τα τείχη», καταπιέστηκαν οι πολίτες χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν και με δημοκρατικές διαδικασίες να κάνουν τις επιλογές τους. Εκείνα τα γκούλαγκ έμειναν στην ιστορία ως απολιθώματα ενός εφιαλτικού παρελθόντος που όσοι  τα βίωσαν ξέρουν από πρώτο χέρι τη σημασία τους και την αποκηρύσσουν…

Έχουν αγκυλώσεις!

 Περισσότερο ασχολούνται κάποιοι Έλληνες -ευτυχώς μικρές μειοψηφίες- με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, ιδιαίτερα όταν προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση στην σημερινή κυβέρνηση, αποφεύγοντας όμως να κάνουν συγκρίσεις με εφαρμοσμένες  πρακτικές που σήμερα οι λαοί τις αποκήρυξαν και όπου αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η καταπίεση που προκαλείται στερεί κάθε δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης ιδεών… Εκείνοι που ελεύθερα διακινούν τις ιδέες τους σε μια δημοκρατική χώρα, όπως είναι η δική μας, αποφεύγουν να συγκρίνουν καταστάσεις και εμφανίζουν τη χώρα μας ως αρνητικό μοντέλο,  ενώ εκείνο που «διαφημίζουν» κρύβει την καταπίεση και την υστέρηση. Και ενώ η μάχη είναι σε εξέλιξη, να μας έλεγαν ποια κόμματα εκλεγμένα στη Βουλή δεν είναι δημοκρατικά!

Υποκειμενική άποψη…

 Την έννοια «δημοκρατικός πολίτης» την κόβουν και τη ράβουν στα μέτρα τους εκείνοι που γεμίζουν τις πόλεις με αφίσες και συνθήματα! Όσο για το αν είναι «πρόοδος» η κατάσταση που διαμορφώθηκε και επιβλήθηκε στη Σοβιετική Ένωση, οι λαοί που βίωσαν στην πράξη εκείνες τις ιδέες ξέρουν πόσο αγωνίστηκαν για να απαλλαγούν από τα βάρη εκείνης της «δημοκρατίας» και εκείνης της «προόδου»! Και το σύστημα στην Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε διαφορετική ιδεολογία να εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων εφόσον πείσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό πολιτών για να τους εμπιστευθεί και να τους δώσει την ψήφο του. Εάν δεν είναι δημοκρατική χώρα η Ελλάδα που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ιδεολογία να εκφραστεί ελεύθερα, τότε ποιο μοντέλο υπερασπίζονται οι διαφωνούντες;

Δύσκολα αλλάζουν!

Ανάμεσα στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή υπάρχουν κόμματα που δύσκολα αλλάζουν αρχηγό! Τι  φοβούνται; Το κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση άλλαξε νομίζω εφτά αρχηγούς και η ανανέωση το βοήθησε να κερδίζει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού πάλι και πάλι. Εδώ και 15 χρόνια ένας και μοναδικός αρχηγός κρατάει τα ηνία  στο ΣΥΡΙΖΑ! Ήταν τότε ο εκλεκτός των Κωνσταντόπουλου και Αλαβάνου που τον επέβαλαν και κανένας από τους δύο σήμερα δεν τον υπερασπίζεται. Εκείνος γραπώθηκε στην αρχηγική καρέκλα και προσπαθεί να κρατηθεί χωρίς να κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής του… Κάνει εκλογές και είναι ο μοναδικός υποψήφιος! Θα μου πείτε και τι θα κάνει; Είναι σε θέση να εργαστεί; Εκτός κι αν νομίζει ότι είναι αναντικατάστατος… Κρίμα!

Θεανώ Βλάχου