ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Πάει το καλαμπόκι!

Δεν φτάνουν η ενεργειακή κρίση, οι αυξημένες τιμές των ζωοτροφών και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, έχει ο κτηνοτρόφος να παλέψει σήμερα και με τα αγριογούρουνα τα οποία συνεχίζουν και στην περιοχή μας να εισβάλουν και να προκαλούν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες προκαλώντας την οργή των ιδιοκτητών! Άμεσα το Κράτος πρέπει να δει σοβαρά το θέμα με τους αγριόχοιρους και να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Έχει επιλογές. Διαφορετικά σε λίγο δε θα μείνει ούτε αγροτοκτηνοτρόφος για… δείγμα στον τόπο μας! (Η φωτό από καλλιέργεια καλαμποκιού στη Λαψίστα μέρος της οποίας ισοπέδωσαν χθες τα αγριογούρουνα).

K.A.

Πανελλήνια πρωτιά!

Άλλη μία διάκριση μαθητή των Ιωαννίνων σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό. Ο Αθανάσιος Δασούλας, μαθητής  της Α’ Λυκείου του Πρότυπου  ΓΕΛ Ζωσιμαίας, κατέλαβε την πρώτη θέση στην Β’ φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού της Ένωσης  Ελλήνων Φυσικών. Στη φάση αυτή είχαν προκριθεί  μαθητές και μαθήτριες που  συγκέντρωσαν συγκεκριμένη βαθμολογία στην Α’ Φάση. Ο Αθ. Δασούλας θα πάρει μέρος στη Βαλκανιάδα Φυσικής στις 8 Οκτωβρίου. Αξίζουν συγχαρητήρια για την επιτυχία του μαθητή, τόσο στον ίδιο και την οικογένειά του, όσο στο σχολείο και στους καθηγητές του!

Ν.Γ.

Προκάλεσε…

Ο Κουρουμπλής βαρέθηκε να βρίσκεται σε …αφάνεια και με αφορμή τις πυρκαγιές δήλωσε γεμάτος έπαρση: «Το πιο εύκολο πράγμα είναι να μην έχεις απώλεια ζωής στις πυρκαγιές»! Κι αφού ήταν τόσο εύκολο γιατί επί Τσίπρα θρηνήσαμε πάνω από 100 νεκρούς στο Μάτι;  Ίσως η συμμετοχή του σ’ εκείνη την προκλητική συνεδρίαση να ήταν η αφορμή που βρέθηκαν τόσοι νεκροί, τόσοι εγκαυματίες και τόσοι άνθρωποι μέσα στη θάλασσα ελπίζοντας να φθάσει εκεί ένα καράβι για να τους περισυλλέξει… Στου κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί!

ΜΑΤ

Καλύτεροι τρόποι…

Ας είναι λίγο πιο ευγενικοί οι υπεύθυνοι εκεί στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ιωαννίνων στην Παραλίμνιο με όσους σπεύδουν σ’ αυτό για να αποθέσουν απορρίμματα τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Φίλοι αναγνώστες ενημέρωσαν τη στήλη ότι τους αντιμετώπισε κάποιος με έντονο τρόπο για να μην πούμε κάτι χειρότερο, ενώ γενικότερα υπάρχει ένα ζήτημα συμπεριφοράς από συγκεκριμένο άτομο. Δεν είναι σωστό αυτό... Ο σεβασμός απέναντι στον συνάνθρωπο αποτελεί δείγμα παιδείας και πολιτισμού!

Κ.Α.

 

Νυχτερινός φωτισμός…

Στο νησάκι της Παναγίας στην Πάργα τοποθετήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου νυχτερινός φωτισμός και, πραγματικά, το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Απέναντι από το λιμάνι της Πάργας,  το εκκλησάκι και το γραφικό καμπαναριό,  καθώς και το μικρό κάστρο γαλλικής κατασκευής που δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο του νησιού αντανακλούν πλέον φαντασμαγορικά. Το νησάκι της Παναγίας, που δίνει μία έντονη γραφικότητα στην Πάργα, αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο με τον φωτισμό. Να σημειωθεί ότι το Κάστρο στο νησάκι, από το οποίο σήμερα σώζεται ο περίβολος, η πύλη καθώς και το φρούριο, χτίστηκε το 1808 για να ελέγχεται ένα μέρος του όρμου της Πάργας. 

Η. Μ. 

* * *

Δε θα σοβαρευτεί

Δεν θα σοβαρευτεί ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας; Ως πότε θα παίζει τους κλέφτες κι αστυνόμους; Η πενταετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας φόρτωσε μύρια όσα δεινά, λόγω της απειρίας του, αλλά μετά τους ολοκληρωμένους σχεδιασμούς του Μητσοτάκη νομίζαμε ότι θα σοβαρευόταν και ο πρώην πρωθυπουργός και τουλάχιστον θα διδασκόταν ότι μία χώρα κυβερνιέται με συγκεκριμένο σχέδιο και με τα κατάλληλα για κάθε τομέα στελέχη! Όμως από τον τρόπο που σχεδιάζει τις παρεμβάσεις του στο κυβερνητικό έργο και από αυτά που λέει συμπεραίνουμε ότι αδυνατεί να κάνει την υπέρβαση και επιδίδεται μόνο στην άρνηση και τις διαρκείς καταγγελίες εναντίον του «αντιπάλου του»...

Μία ματιά στον ΕΦΚΑ…

Αν δεν κατάλαβε τίποτε από όσα αλλάζουν στον τόπο μας, ας έριχνε τουλάχιστον μία ματιά στον πολύπαθο ΕΦΚΑ που τον άφησε σε κακή κατάσταση και οι συνταξιούχοι περίμεναν χρόνια και χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους. Αλλά πώς να το καταλάβει; Τσίπρας και «οργάνωση» έχουν πάρει διαζύγιο από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική ζωή του τόπου μας… Δεν νομίζω να ασχολήθηκε έστω και μία φορά με τέτοιες μικρολεπτομέρειες. Νόμισε ότι με τη φράση: «θα τα καταργήσω με ένα νόμο και ένα άρθρο» θα έλυνε ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα αλλά στην πράξη απέδειξε ότι ουδέποτε αντιλήφθηκε τι χρειάζεται ένας πρωθυπουργός για να ασκήσει με επιτυχία τα καθήκοντά του… 

Η ενόχληση φαίνεται!

Όσο παρουσιάζει ο Μητσοτάκης μία νέα παρέμβαση στο σκουριασμένο ελληνικό κράτος ή στις σχέσεις μας με τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις χωρών που μπορούν να επενδύσουν στον τόπο μας τόσο περισσότερο ενοχλείται ο «αντίπαλός του»! Προσπαθεί να τον δυσφημίσει με κάθε τρόπο ελπίζοντας ότι θα ακυρώσει το έργο του που τρέχει αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση. Μπορεί και να ζηλεύει τον σεβασμό που του δείχνουν οι άλλοι εκπρόσωποι και προσπαθεί τουλάχιστον στο εσωτερικό να δημιουργήσει αρνητική εικόνα για τον  Έλληνα πρωθυπουργό… Και νομίζει ότι με τέτοιες πρακτικές θα ανέβει στη συνείδηση των Ελλήνων; Μάλλον κοιμάται ξέσκεπος! 

Τον ακυρώνει με πράξεις…

Μέχρι να σκεφθεί την επόμενη αρνητική ατάκα, μία νέα πρωτοβουλία του πρωθυπουργού τον φέρνει σε δύσκολη θέση και τα επαινετικά λόγια των ξένων εκπροσώπων αλλά και των διεθνών οργανισμών του ανοίγουν νέες πληγές. Το ότι ζηλεύει τον Μητσοτάκη φαίνεται σε κάθε απαξιωτική ατάκα που κάθε μέρα εκφράζει με πάθος… Κι αντί να εγκαταλείψει τις προχειρότητες, αυτός στο μόνο που επιδίδεται είναι η κατασυκοφάντηση του δυνατού του αντιπάλου. Όμως, οι κυβερνητικές ευθύνες προϋποθέτουν γνώσεις, απαλλαγή από κόμπλεξ, ολοκληρωμένη οργάνωση και δυνατότητα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου…

Θεανώ Βλάχου