Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

«Στάνη» το Πανεπιστήμιο!

 Δε συναντά μόνο φοιτητές κανείς στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων. Το πιο πιθανό είναι, διασχίζοντάς την, να πέσει πάνω και σε εκατοντάδες πρόβατα, τα οποία βόσκουν ανέμελα σε όλο το χώρο και, αφήνουν παντού και τα… διαπιστευτήριά τους, δηλαδή κοπριές! Μόνο στα αμφιθέατρα δεν έχουν μπει -ακόμα- για… μάθημα! Απ’ ότι πληροφορήθηκε η στήλη πρόκειται για κτηνοτρόφο ο οποίος αρνείται να βγει από το Πανεπιστήμιο. Υπάρχει μάλιστα και οίκημα εντός του χώρου του που τον στεγάζει. Η Διοίκηση του Ιδρύματος έχει κάνει μηνύσεις, εκδόθηκε διοικητική αποβολή, αλλά αυτός ακλόνητος! Εκκρεμεί μάλιστα δίκη για το θέμα της «έξωσής» του! Και να ήταν μόνο τα πρόβατα… το κοπάδι συνοδεύουν τσοπανόσκυλα, που, μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα για πεζούς φοιτητές και προσωπικό! Απίστευτες καταστάσεις… Θα επανέλθουμε!

Κ.Α.

Ξέρει τι λέει…

Είπε πολλά και ενδιαφέροντα χθες ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και Αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Γιάννης Βιτάλης. Ένα από τα καλύτερα ήταν η αποστροφή του πως για να λειτουργούν καλύτερα τα υπουργεία και το Κράτος εν γένει θα έπρεπε οι βουλευτές να μη γίνονται υπουργοί, γιατί το διαρκές κυνήγι της ψήφου τους απορροφά τόσο που δεν έχουν χρόνο να παράξουν έργο! Όταν αυτό το λέει ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα και έρχεται συχνά σε επαφή με τους εκπροσώπους του, τότε έχει ιδιαίτερη αξία! Όσο για το ποιον σημερινό Υπουργό είχε κυρίως υπόψη του ο κ. Βιτάλης γι’ αυτά που είπε, κάπου πάει το μυαλό μας! Λόγω ειδικότητας οι πιο πολλές επαφές του είναι εκεί, προς υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεριά!

Κ.Α.

Ένα «θαύμα»…

 Ο Θεσπρωτός (από το Πολύδροσο Σουλίου) λογοτέχνης και λαογράφος Μήτσ' Μήτσης δημιουργεί ένα «θαύμα». Φτιάχνει Λαογραφικό Μουσείο στην Καρύτσα του Δήμου Ζίτσας, το οποίο αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, παρουσιάζει ήδη αρκετή επισκεψιμότητα! Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στην αείμνηστη σύζυγό του Βίκυ, η οποία το οραματίστηκε και τον παρότρυνε στη συλλογή αντικειμένων απ' όλη την Ήπειρο, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ευτυχώς αγκάλιασαν την προσπάθειά του η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζίτσας, που διέθεσε γι' αυτό το σκοπό το παλιό πετρόκτιστο δημοτικό σχολείο του χωριού και χρηματοδοτεί την προσπάθεια! Έτσι, θα παραδοθεί στις επόμενες γενιές…

Η.Μ.

Πρωταγωνιστές ρύπανσης…

Η Ισπανία ευθύνεται για το 8% των συνολικών εκπομπών θερμοκηπίου στην Ε.Ε.! Πρώτη έρχεται η Γερμανία με 28%, η Πολωνία με 12% και η Ιταλία με 10%! Λένε ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% από τα επίπεδα που είχαμε το 1990 μέχρι το 2030, αποβλέποντας στις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050! Θα το πετύχουν; Αμφιβάλω… Είναι τόσα τα συμφέροντα που κάνουν κουμάντο.

ΜΑΤ

«Έγραψε» η Μ. Κωστή!

 Το είχε πει και να που το’ κανε τελικά η Μαίρη Κωστή! Τα κείμενα που δημοσιεύει ανά δεκαπενθήμερο στον «Π.Λ.» και τη στήλη της «Σκόρπια Λόγια», τα συγκέντρωσε και τα έκανε βιβλίο υπό τον εύγλωττο τίτλο «Γιάννινα. Περπατήματα στην ιστορία και σε γειτονιές»! Πρόκειται για κείμενα της περιόδου 2009 – 2021 ποικίλου περιεχομένου και αυτό είναι που κάνει ενδιαφέρον το «δέσιμό» τους σε μία έκδοση ιδιαίτερα επιμελημένη όπως όλα εξάλλου τα βιβλία της κ. Κωστή. Τα περισσότερα φυσικά έχουν θέματα Γιαννιώτικα και περιεχόμενο που έχει να κάνει με την ιστορία, τους βασικούς πρωταγωνιστές της, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα της πόλης μας, τα οποία έχει καταγράψει η Μαίρη Κωστή έπειτα από ενδελεχή έρευνα! Γι’ αυτό και η στήλη θεωρεί πως το συγκεκριμένο βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη!

Κ.Α. 

Προσπαθεί να τα ξεχάσει!

Κόμματα που δεν κυβέρνησαν ποτέ μπορούν να λένε ό,τι τους κατέβει χωρίς να μπορούν να κριθούν επί του πρακτέου! Τελικά υπάρχουν κόμματα στο ελληνικό κοινοβούλιο που δεν έδωσαν ποτέ δείγμα γραφής των ικανοτήτων τους στην πράξη και αρκούνται να καταγγέλλουν κάθε κίνηση της κυβέρνησης  καλή ή αποτυχημένη και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα τους δώσει ο λαός ποτέ την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν αυτά που θεωρητικά σχεδιάζουν… Δεν προβληματίζονται οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων; Γιατί οι πολίτες δίνουν και ξαναδίνουν την εμπιστοσύνη τους σε συγκεκριμένης ιδεολογίας κόμματα; Μήπως επειδή όταν δοκίμασαν να κάνουν και κάποιες άλλες επιλογές το μετάνιωσαν όταν οι επικεφαλής κρίθηκαν στην πράξη ανεπαρκείς και ίσως επικίνδυνοι;

Για να μη ξεχνάμε…

 Πώς να ξεχάσουμε πού οδηγηθήκαμε με τη δημαγωγία και τις υποσχέσεις του 2014; Εκείνο το απίστευτο πρώτο εξάμηνο του 2015 με τις αστοχίες τους μας δημιούργησαν τέτοιες εμπειρίες που είναι σίγουρο ότι θα σκεφθούμε πολύ για να επαναλάβουμε τις ίδιες επιλογές. Γιατί, αν δεν προσέξουμε, εμείς θα πληρώσουμε τη νύφη… Έμεινε στη μνήμη μας εκείνο το ανεκδιήγητο δημοψήφισμα και η θέση στην οποία βρέθηκε εκείνος που το προκάλεσε αλλά και οι εφιάλτες με τους τραπεζικούς ελέγχους καθώς και το τρομακτικό κλείσιμο των τραπεζών. Ακόμη και σε συνεργασία με τη «Χρυσή Αυγή» κατέφυγε το κυβερνόν κόμμα προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του, ενώ οι σκευωρίες των καναλιών και της NOVARTIS αποδείχθηκαν κακοσχεδιασμένες παρεμβάσεις.

Όχι μόνο αυτά…

 Δείγμα γραφής των ικανοτήτων του επικεφαλής και των συνεργατών του ήταν η διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι που κατέληξε σε τραγωδία και που δεν τόλμησαν ούτε μία φορά να αναφερθούν σ’ αυτό το θέμα ή να ζητήσουν τουλάχιστον συγνώμη για την ανικανότητά τους. Ακόμη και στα οικονομικά απέτυχαν  καταδικάζοντάς μας στο χειρότερο ποσοστό ανάπτυξης εκείνης της εποχής, έναντι των άλλων χωρών της Ε.Ε. Σκεφθείτε να είχαν διαχειριστεί τα τόσα σοβαρά προβλήματα αυτής της τελευταίας τριετίας! Και τελικά φαίνεται πως ο πρωθυπουργός του 2015 ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που έβλαψε τη χώρα εν γνώσει του! Και όταν τολμάει να κάνει αυτή την κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, πέφτουν στο κενό οι διαπιστώσεις του γιατί τώρα έχει παρελθόν ανικανότητας…

Έχουμε δείγμα γραφής!

Είναι εύκολο να χρεώσει τις αποτυχίες του στις μνημονιακές υποχρεώσεις! Ναι σίγουρα υπήρχαν και αυτές… Αλλά τις διοικητικές και οργανωτικές αδυναμίες του που έκαναν πολύ κακό και στον τόπο και στο λαό δεν του τις επέβαλε ο Σόιμπλε! Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε ποτέ να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο διακυβέρνησης. Το καράβι έπλεε ακυβέρνητο και το «χτυπούσαν» οι άνεμοι! Και εκείνοι που τον στήριζαν δεν ήταν οι πιο κατάλληλοι για ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα… Τους καλύτερους που μπορούσε να τους βρει τους είχε στο περιθώριο από φόβο ότι θα τον επισκίαζαν και θα έχανε αν συγκρινόταν μαζί τους. Μήπως και τώρα το ίδιο δεν κάνει; Ποιους έχει δίπλα του και ποιους προσπαθεί να κηρύξει σε αφάνεια; Στο κόμμα του ξέρουν τι γίνεται αλλά έμαθαν και οι απ’ έξω!

Θεανώ Βλάχου