Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Ράβε… ξήλωνε!

 Κάπου φαίνεται πως… έχασε τη μπάλα η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο των Ιωαννίνων. Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά το ότι από την βιασύνη (;) την προχειρότητα (;), την άγνοια (;) έργα που σχεδόν ολοκληρώνονται, πρέπει να ξηλωθούν γιατί το τελικό αποτέλεσμα όχι μόνο δεν διευκολύνει την καθημερινότητα πεζών και οδηγών, αλλά δημιουργεί τεράστια προβλήματα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πεζοδρόμιο στην έξοδο της Χρήστου Πάτση προς Πλατεία Πάργης (φωτό), το οποίο χρειάστηκε να ξηλωθεί πριν καλά - καλά κολλήσουν οι αρμοί!

Η αγανάκτηση κυρίως των κατοίκων της περιοχής είναι μεγάλη και όταν βλέπουν ότι τόσο σημαντικά έργα γίνονται με τέτοια προχειρότητα, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Εκτός του ότι το κόστος από το… ράβε – ξήλωνε το πληρώνουν οι ταλαίπωροι δημότες!

Ε.

Τα… συμφραζόμενα!

 Τι προέκυψε από τα… συμφραζόμενα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου για το θέμα των ετοιμόρροπων κτιρίων στα Γιάννενα; Ότι ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν, κι αυτά μόνο έπειτα από καταγγελία, ενώ, όπως είπε ο Μ. Ελισάφ, η Πολεοδομία προσωπικό δεν έχει και οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να παρέμβουν! Άρα, όταν φυσάει και βρέχει πολύ μην περνάτε και μην παρκάρετε το Ι.Χ. κάτω από παλιά κτίρια! Όσο για τα φρεάτια της πόλης, στον καθαρισμό των οποίων αναφέρθηκε επίσης ο Δήμαρχος, ας ελπίσουμε πως έχει ξεκινήσει. Θα του εξήγησε, φανταζόμαστε, ο Δημ. Μαυρογιώργος για το πάθημα των Συβότων όπου είχαν καλυμμένα τα φρεάτια ομβρίων για να μη μυρίζουν!

Κ.Α.

Προβλήματα χωρίς τέλος…

 Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των φοιτητών της πρώην Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, οι οποίοι μετά την κατάργηση της σχολής, συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Αθήνα. Φοιτητές που δεν χρωστούσαν κανένα μάθημα προηγούμενου εξαμήνου βρέθηκαν να χρωστάνε κάποια, μιας και εκείνα που πέρασαν στη σχολή τους στα Γιάννενα δεν αναγωρίζονται! Το πρόβλημα μετέφερε στη στήλη σπουδαστής πλέον της Eκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών. Όπως καταλαβαίνει κανείς, χωρίς οι φοιτητές να φταίνε σε τίποτα, οι σπουδές τους θα πάνε πίσω. Με λίγα λόγια, τα χρόνια φοίτησης μίας εκκλησιαστικής ακαδημίας κοντεύουν να φτάσουν αυτά της… Ιατρικής! Δυστυχώς, το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε την κατάργηση της σχολής χωρίς να σκεφτεί τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στην πορεία οι φοιτητές. 

Ν.Γ.

Πτωχή κουλτούρα…

Σε πόλη της Αυστρίας, οι πολίτες αντέδρασαν και η Δημοτική Αρχή τροποποίησε το σχέδιο για να μην κοπεί ένα δέντρο στη μέση κεντρικού δρόμου.

Στα Γιάννενα, όταν ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος επισήμανε, στο στάδιο των μελετών κατασκευής του Μεγάλου Δακτυλίου της πόλεως αλλά και μεταγενέστερα, τον κίνδυνο καταστροφής του υγροβιότοπου Τσαμαρά στην περιοχή Ανατολής και ζητούσε να μην περάσει ο δρόμος μέσα από τον υγροβιότοπο, οι αρμόδιοι του Δήμου αδιαφόρησαν. Σήμερα οι Δημοτικές παρατάξεις διαπληκτίζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αλήθεια, πόσο πτωχή είναι η περιβαλλοντική κατάρα της Γιαννιώτικης κοινωνίας ώστε να αδυνατεί να εκτιμήσει την αξία της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων της και αναδεικνύει στη Διοίκηση άτομα στερούμενα στοιχειώδους περιβαλλοντικής ευαισθησίας;

Α.Σ. 

Να τους ενδιαφέρει;

 Κοινωνικός αναβρασμός στην Ευρώπη για την ακρίβεια και την ενέργεια… Σενάρια για αναγκαστικές διακοπές ρεύματος δίνουν και παίρνουν προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες. Το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι το πότε θα γίνουν οι εκλογές και με ποιο νόμο… Όσο για τη στάση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, αυτά επιλέγουν μία άστοχη αντιπολίτευση, αναποτελεσματική, ταξική, άχρηστη θα λέγαμε… Ας την αλλάξουν έγκαιρα.

ΜΑΤ 

Κομματικές υστερίες…

Καθημερινά η αξιωματική αντιπολίτευση καταναλώνει όλο το χρόνο της εκτοξεύοντας πυρά εναντίον πρώτα του Πρωθυπουργού και μετά προς όποιον «πάρει ο χάρος»! Ούτε ένα καλό λόγο δεν είπαν για το έργο του Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας… Στην Κύπρο μέχρι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα Yπουργό για τη βοήθεια που τους πρόσφερε ώστε να αποκτήσει και η Κύπρος το πληροφοριακό σύστημα καταγραφής της απασχόλησης…

Θ. 

Ελληνικά «έκτροπα»

 Η ψήφιση νόμων και άλλων νόμων σε κάθε κυβερνητική θητεία πού οδηγεί; Η πληροφορία ότι μόνο τα τρία τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν 330 νέα νομοσχέδια μας εξέπληξε… Αλλάζοντας του νόμους με τέτοιους ρυθμούς πώς καταφέρνουν εκείνοι που καλούνται να τους εφαρμόσουν να βρίσκουν το κατάλληλο νομοθέτημα για κάθε περίπτωση; Και στα δικαστήρια, πώς είναι δυνατό να παίρνονται αποφάσεις και αυτές να είναι σύννομες με τα νεότερα νομοθετήματα; Αυτό απασχόλησε τη Βουλή των τριακοσίων ή αποδέχονται αυτή την κατάσταση για να δικαιολογούν τον μεγάλο αριθμό των μελών της αλλά και το κόστος λειτουργίας της; Πάντως και η αντιπολίτευση αποφεύγει να αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα, ούτε δίνουν εξηγήσεις γιατί ανέχονται αυτή τη σπατάλη….

 Ο καθένας όπου θέλει!

 Το ελληνικό φαινόμενο, να χτίζει ο καθένας το σπίτι του όπου θέλει, χωρίς άδεια, ακόμη και μέσα σε δασικές περιοχές και μετά να έρχεται το κράτος να τους δίνει την «ευχή του» και να τα νομιμοποιεί, αντί κάποιου τιμήματος, είναι πρωτοφανές για την ευρωπαϊκή πρακτική! Και το περίεργο είναι ότι υδροδοτείται το κτίσμα και η ΔΕΗ τους δίνει και ρεύμα… Και για όσο ακόμη  θα δίνεται άφεση αμαρτιών στις αυθαιρεσίες, οι παράνομες ενέργειες θα επαναλαμβάνονται και οι παρανομούντες θα ζητούν και αποζημιώσεις όταν προκαλούνται πυρκαγιές που βάζουν σε κίνδυνο πρώτα το περιβάλλον και μετά τις ζωές εκείνων που με δική τους ευθύνη εγκαταστάθηκαν μέσα ή δίπλα στα πευκοδάση. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πλείστα παραδείγματα τέτοιων καταστροφών!

Οι αποδείξεις…

Στη χώρα μας κόβονται όλο και λιγότερες αποδείξεις στις συναλλαγές των πολιτών με τους επαγγελματίες, κάτι που δεν διανοείται να το πράξει ο πολίτης άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Με αυτή την πρακτική στερείται ο «δημόσιος κορβανάς» περισσοτέρων εσόδων προκειμένου να σχεδιάζει και να υλοποιεί η κάθε κυβέρνηση περισσότερη στήριξη στους αδύναμους, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικών δράσεων κλπ.! Όμως με την α λα ελληνικά πρακτική ωφελούνται οι συμμετέχοντες σε κάθε συναλλαγή. Δηλαδή, με αυτού του είδους τις συμφωνίες και ο πολίτης θα πληρώσει λιγότερα και ο επαγγελματίας δεν δηλώνει τα έσοδα που εισπράττει και δεν φορολογείται ανάλογα.  

Έχουν πάθει σύγχυση!

 Όσο δεν έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί συνεπή στάση είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε πέρασαν από τα κυβερνητικά πόστα και επέστρεψαν στην αντιπολίτευση θα δυσκολεύονται να πείσουν τους πολίτες όποιες απόψεις κι αν εκφράσουν. Σκεφθείτε πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι ένας Έλληνας πολιτικός αρχηγός όταν σήμερα απαιτεί την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ τη στιγμή που ο ίδιος την είχε βάλει στο ΤΑΥΠΕΔ με σκοπό να την ιδιωτικοποιήσει… Και δεν ήταν μόνο η ΔΕΗ που αποδεικνύει την ασυνεπή πορεία των πολιτικών αρχηγών.  Όσο για τα «ταξίματα», αυτά ξεπερνούν κάθε μέτρο. Γιατί όταν κάποιος πολιτικός στη χώρα μας τάζει  σε μια ώρα περισσότερα από αυτά που τάζουν οι πιστοί στην Παναγία της Τήνου σε μια δεκαετία, τότε χρειάζεται να τον εξετάσουν «ειδικοί»!

Θεανώ Βλάχου