Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Ξεχωριστή παρουσία!

Αξιόλογοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες εισέρχονται στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μετά την πρόσφατη επιλογή των πέντε εξωτερικών μελών του με τα οποία συμπληρώνεται το όργανο. Η στήλη αναγνώρισε ανάμεσά τους την Τόνια Μοροπούλου και έψαξε λίγο γι’ αυτήν. Βρήκαμε λοιπόν ότι υπήρξε καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρώην αντιπρύτανης του Ε.Μ.Π., η οποία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «typos – i», είναι και ομότ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η κ. Μοροπούλου είναι όμως και πολλά άλλα. Αγωνίστρια του Πολυτεχνείου στην εποχή της χούντας, επικεφαλής της ομάδας αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, συγγραφέας κλπ.! Αν μη τι άλλο, η παρουσία της στο Σ.Δ. του Πανεπιστημίου μας αποτελεί τιμή για το Ίδρυμα…

Κ.Α.

Μία παράκληση…

 Στον πλάτανο της κεντρικής πλατείας (ρολόι) υπάρχει μια υψομετρική διαφορά από το σημείο που βρίσκεται ο πλάτανος με τον δρόμο, όπου υπάρχει η πιάτσα των ταξί, η αφετηρία των αστικών λεωφορείων και οι κάδοι των σκουπιδιών. Αυτή η διαφορά καλύπτεται με εννιά, νομίζω, σκαλοπάτια πέτρινα, η επιφάνεια των οποίων από τη χρήση έγινε… «γυαλί»! Αυτό και μόνο κάνει τα σκαλοπάτια επικίνδυνα, ενώ όταν βρέχονται ή ακόμα περισσότερο σε παγετό αποτελούν παγίδες δολοφονικές. Επειδή από εκείνο το σημείο διέρχονται πολλοί συμπολίτες και εργαζόμενοι στα απέναντι καταστήματα, παρακαλείται ο αγαπητός Δήμαρχος να συστήσει στις υπηρεσίες του Δήμου, είτε να δημιουργήσουν τεχνητά σκαλίσματα στις επιφάνειες αυτές, είτε να τοποθετήσουν τις γνωστές αντιολισθητικές ταινίες. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο, είναι όμως προληπτικό σοβαρών ατυχημάτων!

Γι-Πας

Απόλυτο σκοτάδι…

 Όπως επισήμανε στη στήλη αναγνώστης, στο πάρκινγκ του υπαίθριου Θεάτρου της ΕΗΜ τα βράδια επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι, μιας εδώ και πάρα πολύ καιρό παραμένουν καμένες οι λάμπες στο μεγάλο στύλο εκεί όπου είναι οι κάδοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην βλέπει κανείς πηγαίνοντας προς το σπίτι του όταν νυχτώνει. Ακόμη ένα παράδοξο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο αναγνώστη, ότι ύστερα από ενόχληση στο Δήμο όπου έχει απευθυνθεί επανειλημμένα, όχι μόνο δεν βρήκε ανταπόκριση, αλλά αντιμετώπισε αγένεια από αυτόν με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά. Ας κοιτάξει ο Δήμος το θέμα και ας φροντίσει για τον φωτισμό του χώρου. Όσο για τους υπαλλήλους του, λίγη ευγένεια δεν βλάπτει!

Ν.Γ.

Για να τον κρύψουν...

 Κάλυψαν με ροδοπέταλα οι Τούρκοι πολίτες το αυτοκίνητο του Ερντογάν! Μία εξήγηση είναι ότι ήθελαν να τον κρύψουν για να μη τον βλέπουν και μία άλλη ότι δεν ήταν εκείνος μέσα στο αυτοκίνητο… Διαλέγουμε και παίρνουμε!

Θ. 

Πώς την εννοούν;

Ακούμε δηλώσεις αρχηγών κρατών και αξιωματούχων της Ε.Ε. περί εδαφικής ακεραιότητας Ελλάδας και Κύπρου… Το ίδιο έκανε και ο Σέρβος εκπρόσωπος. Την ακεραιότητα της Κύπρου πώς την εννοούν; Είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και το μισό νησί βρίσκεται υπό κατοχή! Ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα…

ΜΑΤ

Δίκτυα περνούν;

Μόνο σύστημα για αποχέτευση και όμβρια περνάει αυτή τη στιγμή στην υπό κατασκευή λεωφόρο Γεννηματά, σύμφωνα με μία «φωνή» που έφτασε στα αυτιά της στήλης. Ούτε συζήτηση για δίκτυα ΔΕΗ, τηλεφώνου, οπτικών ινών, υποδομή για φυσικό αέριο κλπ.! Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε προβλέπουμε πως ο δρόμος με το που θα παραδοθεί, θ’ αρχίσει να σκάβεται και πάλι, γιατί με κάποιο τρόπο πρέπει να ενσωματωθούν τα διάφορα δίκτυα! Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, αλλά μερικές φορές και να θες ν’ αγιάσεις, δε σε αφήνουν! Εδώ είμαστε όμως και θα δούμε. Προς το παρόν ας καταγραφεί η επισήμανση…

Κ.Α.

Άτυχες στιγμές!

 Αν θέλουμε να δούμε αντικειμενικά τις εξελίξεις ας κάνουμε έναν απολογισμό για το πόσα περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν σ’ αυτή την κυβερνητική θητεία και πόσο θα είχε μικρύνει ο χρόνος εφαρμογής των νέων μέτρων αν δεν μας έβρισκαν τόσοι αρνητικοί παράγοντες… Ήδη θα είχαμε εικόνα του νοικοκυρέματος των υπηρεσιών αλλά έστω και τώρα  με τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων που επεξεργάζεται ο υπουργός Eσωτερικών, προκειμένου να μην υπάρχουν επικαλύψεις και ταλαιπωρίες για εργαζόμενους και πολίτες, θα αλλάξει η φθαρμένη εικόνα. Πόσα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο μας έκαναν ένα μέρος του εκσυγχρονιστικού προγράμματος… Αντιθέτως, κάθε νέα κυβέρνηση προσπαθούσε να ακυρώσει το έργο της προκατόχου της!

Στην πράξη οι «ιδέες»…

Όσοι θεωρητικά επιμένουν να εμφανίζονται ως σωτήρες και «ειδικοί» για την εφαρμογή κυβερνητικών προγραμμάτων, γνωρίζοντας ότι τα ποσοστά αποδοχής των ιδεών τους είναι τόσο χαμηλά που δεν έχουν καμία πιθανότητα να κάνουν πράξη όσα επαγγέλλονται, παραμένουν απλοί αρνητές κάθε προσπάθειας της κυβέρνησης από φόβο ότι αν ο λαός κρίνει θετικά το κυβερνητικό έργο τότε εκείνοι θα… διαγραφούν από το χάρτη του ελληνικού κοινοβουλίου και θα ψάχνουν για δουλειά! Βλέπεις, η συμμετοχή στο κοινοβούλιο και για τα κόμματα και για τα μέλη τους είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα. Και έτσι χύνουν δάκρυα «συμπόνιας» για το λαό που βασανίζεται και για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους διοργανώνουν πορείες με φωνές και με τραγούδια…

Ανεξήγητη η στάση τους!

 ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 καταψήφισαν και την τροπολογία του Υπ. Ανάπτυξης για το «καλάθι του νοικοκυριού» που έχει στόχο να διατίθενται σε προσιτή τιμή τουλάχιστον τα βασικά προϊόντα για τα νοικοκυριά. Για μια φορά ακόμη αποδείχθηκαν μικροί, πολύ μικροί στηριζόμενοι μόνο στις εμπαθείς ενέργειές τους που αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρονται για τίποτε σημαντικό και η μόνη τους έγνοια είναι πώς θα δυσκολέψουν αυτόν τον πρωθυπουργό. Τόση εμπάθεια πού θα τους οδηγήσει; Ευτυχώς που διαθέτει η κυβέρνηση την πλειοψηφία και μπορεί να προχωράει το έργο της χωρίς εμπόδια τούτες τις τόσο δύσκολες ώρες των ανακατατάξεων στη διεθνή σκηνή. Ας το έχουν υπόψη τους οι εραστές της «απλής αναλογικής»… Ας μην μας φορτώνουν  πρόσθετες περιπέτειες… Δεν αντέχουμε. 

Οι «πληγές του Φαραώ»…

 Βροχές, πυρκαγιές, σεισμοί, τσουνάμια, επιδημίες και πολλά άλλα! Οι «πληγές του Φαραώ» κατατρέχουν την ανθρωπότητα με άγνωστες προεκτάσεις. Και από την άλλη, εντός των τειχών «φαγωμάρες» πολιτικού περιεχομένου από φόβο μήπως δείξει ο λαός ικανοποίηση από τα σχέδια και τα μέτρα της κυβέρνησής του… Οι υποτιθέμενες ιδεολογίες συμβάλουν στο να μην υπάρχει καμία διάθεση συνεργασίας για ένα κοινό σκοπό. Και μετά τι να περιμένουμε; Η μετ’ εμποδίων διαχείριση της καθημερινότητας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις και, ενώ κάποιοι αγωνίζονται για να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγεία, τα εμπόδια που τους βάζουν εκείνοι που είναι εχθροί του καλύτερου και λειτουργούν με εμπάθεια δεν βοηθάνε προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι ολοφάνερη η πορεία της.

Θεανώ Βλάχου