Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Δε χωρούν κόμματα!

 Πολύ καλά έκανε ο Πρωθυπουργός και πήγε παρέα με τον Πύρρο Δήμα στη Χειμάρρα, από την οποία κατάγεται ο κορυφαίος Ολυμπιονίκης! Σε δηλώσεις του ο Π. Δήμας έκανε λόγο για κορυφαία στιγμή για την περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι αυτή δεν είναι αναγνωρισμένη σαν μειονότητα. Κακώς δεν έχει γίνει αυτό και ίσως η Ελληνική διπλωματία θα πρέπει να το εξετάσει. Όσο για τον ίδιο τον Ολυμπιονίκη, δεν ξέρουμε αν η επίσκεψη στη Βόρειο Ήπειρο παρέα με τον Πρωθυπουργό σηματοδοτεί και κάτι άλλο από πολιτική άποψη καθώς εκλογές έρχονται! Στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ πάντως δεν την είδαν με καλό μάτι… Αυτό όμως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα στα οποία πολιτικοί διαχωρισμοί και κομματικές ιδεολογίες δεν χωρούν!

Κ.Α.

Μοίρασαν δώρα!

 Σε μία πολύ αξιέπαινη κίνηση προχώρησαν άνδρες της ΕΜΑΚ, καθώς ντύθηκαν Αη- Βασίληδες και μοίρασαν δώρα σε παιδιά που νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων! Τη σχετική ανάρτηση έκανε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Διοικητής του Π.Γ.Ν.Ι. Νίκος Κατσακιώρης ο οποίος δήλωσε: «Ας σχηματίσουμε με μικρές πράξεις μας, λαμπερά χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών, σε κάθε τους στιγμή». Παράλληλα, ευχαρίστησε το προσωπικό της ΕΜΑΚ για την αποδοχή του αιτήματος να γίνουν συμμέτοχοι στη χαρά των παιδιών. Αξίζουν πολλά μπράβο στους άνδρες της Μονάδας, αλλά και σε όσους με κάθε τρόπο χαρίζουν χαμόγελα σε παιδιά που νοσηλεύονται ανεξάρτητα αν είναι γιορτές ή όχι!

Ν.Γ.

Ας μην ξεχνάμε…

 Πόσοι Έλληνες μένουν στην Κωνσταντινούπολη; Θυμόμαστε πώς έφυγαν; Η κατάσταση στην Αγία Σοφία ποια είναι, αν και είναι αναγνωρισμένη ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς; Οι Έλληνες, Μουσουλμάνοι της Θράκης πηγαίνουν σχολείο, έχουν τις δουλειές τους, τα τζαμιά τους είναι καλοδιατηρημένα, προσεύχονται στη θρησκεία τους, τηρούν ελεύθερα τις παραδόσεις τους… Θα μου πείτε, από τον Ερντογάν τι καλύτερο να περιμένουμε; Έχει τέτοιο φανατισμό που δεν βοηθάει στην ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων αν και ο λαός σκέφτεται διαφορετικά.

Θ.

Οι παλιές κάπες…

 Τα παλιά χρόνια οι κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο χρησιμοποιούσαν κάπες για να προφυλαχθούν από το κρύο. Τους προστάτευε, όμως και από τη βροχή, καθώς ήταν χοντρό ένδυμα και δεν το διαπερνούσε εύκολα. Σήμερα, βέβαια, έχουν εκλείψει οι κάπες στα ορεινά, αφού είναι διαφορετικές οι συνθήκες ζωής. Τα μαντριά, ακόμη και οι τόποι βοσκής είναι προσβάσιμοι με δρόμους και οι κτηνοτρόφοι μεταβαίνουν με τα αγροτικά.  Ενδεχομένως ελάχιστοι κτηνοτρόφοι στα ορεινά της Πίνδου να τις χρησιμοποιούν ακόμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάπα φτιάχνονταν από μαλλί, γίδινο κυρίως, και μάλιστα «τραγόμαλλο» στον αργαλειό, δεν ήταν εύκολη διαδικασία η δημιουργία της, έμοιαζε σαν πανωφόρι και είχε και κουκούλα. 

H.M.

Η ίδια σκέψη…

 Αναπαράγεται η ίδια σκέψη! «Τι θα παθαίναμε σ’ αυτή τη συγκυρία με τα τόσα πολύπλοκα προβλήματα  αν την ευθύνη διακυβέρνησης την είχε ο Τσίπρας… Μια πυρκαγιά στο Μάτι διαχειρίστηκε η κυβέρνησή του και θρηνήσαμε τόσα θύματα ενώ όσα έγιναν τότε αναπαράγονται σήμερα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ας πλησιάσει αν τολμάει στα δικαστήρια για να συλλυπηθεί τους συγγενείς που έχασαν τους δικούς τους… Και τώρα τολμάει να κάνει κρητική στον Μητσοτάκη!

ΜΑΤ

Χαμός με τα φαναράκια!

Έκλεψε τις εντυπώσεις η δράση που έγινε προχθές στα Λιθαρίτσια με τα φωτεινά φαναράκια, που αφέθηκαν από παιδιά και στόλισαν τον νυχτερινό ουρανό των Ιωαννίνων. Πλήθος κόσμου, οικογένειες κυρίως, έσπευσαν να συμμετάσχουν αγοράζοντας ένα από τα μικρά «φωτεινά «αερόστατα» της «Action Aid». Τώρα, που «προσγειώθηκαν» τα συγκεκριμένα φαναράκια, αυτό είναι άλλο πράγμα. Μερικά ακούσαμε ότι έπεσαν μέσα σε δρόμους της πόλης προκαλώντας την απορία οδηγών! Αυτό όμως είναι κάτι που κανένας δεν μπορεί να ελέγξει!

Κ.Α.

Δεν έχει δίκιο;

 «Χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξεις τη χώρα σου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Έχει άδικο; Ιδιαίτερα αν η πρώτη θητεία σου ήταν γεμάτη απρόβλεπτες δυσκολίες όπως ήταν η πανδημία και οι διεθνείς ανακατατάξεις που δυσκόλεψαν το κύριο έργο σου και σε ανάγκασαν να πάρεις πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσεις τις τεράστιες δυσκολίες αλλά και να λάβεις δύσκολα μέτρα που δεν τα είχες στο πρόγραμμά σου για να στηρίξεις την κοινωνία. Όλα υπαγορεύονταν σ’ αυτή την κυβερνητική θητεία από τη διαχείριση της πανδημίας και τα μέτρα που πήραν για τους εξοπλισμούς αφού ο «γείτονας» έχασε κάθε λογική. Και το κερασάκι στην τούρτα, μας προέκυψαν οι επιπτώσεις στην Ευρώπη από τον πόλεμο στην Ουκρανία που ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη…

Υπερκινητικός…

Δεν ξέρω πώς θα πηγαίναμε αν δεν είχαμε πρωθυπουργό με τόσα προσόντα. Κάθε μέρα ήταν στο πόδι. Πότε για να προλάβει τις εξελίξεις μέσα στη χώρα και μετά στις ευρωπαϊκές συναντήσεις όπου ο λόγος του έχει μεγάλη απήχηση και οι προτάσεις του παίρνουν τη γενική αποδοχή. Και δεν είναι μόνο στην Ευρώπη που τον περιμένουν τα στελέχη των άλλων χωρών με σεβασμό και μεγάλη αποδοχή φθάνει η χάρη του και πέραν του Ατλαντικού… Κάθε φορά και μια νίκη για την Ελλάδα. Οι ομογενείς τον υποδέχονται με αγάπη και πολύ σεβασμό και κάθε φορά ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις στη χώρα μας. Το ότι κατάφερε να εμποδίσει για μεγάλο διάστημα τους εξοπλισμούς της γείτονος χώρας είναι κι αυτό μέσα στις επιτυχίες του. Βλέπεις, είναι τόσο απρόβλεπτος ο Ερντογάν!

 Όλα μαζεμένα!

Πολύ δύσκολη η συγκυρία! Ακόμη πιο δύσκολη η εφαρμογή του προγράμματος που αρχικά εκπόνησε αυτή τη κυβέρνηση. Κι όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι σταμάτησαν να προσπαθούν να εφαρμόσουν όσα είχαν σχεδιάσει. Ένα από τα υπουργεία που δουλεύουν με σχέδιο και πολλή όρεξη είναι το υπουργείο εργασίας με επικεφαλής τον Κωστή Χατζηδάκη. Το ότι αυτό τον καιρό η ανεργία μειώθηκε είναι ένα επίτευγμα. Χωρίς δουλειά πώς να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα κάθε οικογένεια; Και ο υπουργός δηλώνει ότι θα πάμε καλύτερα την επόμενη χρονιά υπό τον όρο ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε και άλλη εισαγόμενη κρίση. Τους βρήκαν τόσα απρόβλεπτα στη θητεία τους που φυσάνε τώρα και το γιαούρτι. Σκεφθείτε πού θα βρισκόμαστε αν εφάρμοζαν απρόσκοπτα τα αρχικά σχέδιά τους…

Η μία μετά την άλλη…

 Οι αποφάσεις της κυβέρνησης πέφτουν βροχή. Κάθε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και νέες δράσεις ανακοινώνονται προς όφελος της κοινωνίας. Ακόμη και το καλάθι της νοικοκυράς πρόσφερε αρκετή βοήθεια στην οικογένεια που πραγματικά χειμάζεται. Και για όσο ακόμη οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης θα βρίσκονται προ των πυλών όλο και κάποια νέα απόφαση της κυβέρνησης θα αμβλύνει τις δυσκολίες των οικογενειών. Τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα. Δεν επιλύονται με μαγικό τρόπο. Συσσωρεύτηκαν εδώ και πολλά χρόνια και τώρα που βρέθηκε μία κυβέρνηση να μελετήσει και να δώσει τις ενδεδειγμένες λύσεις τώρα ήρθαν τα πάνω κάτω στη διεθνή σκηνή. Η σκέψη και μόνο πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα αν οι διεθνείς κρίσεις δεν μας άγγιζαν, μας πονάει…

Θεανώ Βλάχου