ΔιΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Μετρούν δημοφιλία!

Μετρήσεις για τη δημοφιλία των κομμάτων στην περιοχή μας και των προσώπων εκείνων που πιθανολογείται ότι θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους πραγματοποιεί, όπως πληροφορήθηκε η στήλη, εταιρία δημοσκοπήσεων που είναι από τις πιο σοβαρές και αξιόπιστες στη χώρα! Πλην των νυν βουλευτών που θα είναι ξανά σίγουρα υποψήφιοι, στις ερωτήσεις περιλαμβάνονται και ονόματα που ακούγονται για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων αλλά προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητά τους! Για να δούμε τι ψάρια θα πιάσουν όλοι… Πάντως και η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει ότι έχουμε μπει πια για τα καλά στην προεκλογική περίοδο!

Κ.Α.

Τα είπαν και στη Βουλή…

Στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα βρέθηκε προχθές ο πρ. δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας. Οι δυο άνδρες είχαν την ευκαιρία να τα «πουν» και εκτός Ηπείρου σε φιλικό κλίμα, σε μια περίοδο βέβαια που η επικαιρότητα… τρέχει με χίλια, ειδικά για τον Κ. Τασούλα, ο οποίος ως Πρόεδρος της Βουλής καλείται καθημερινά από τη θέση του να διαχειριστεί ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Μίλησαν κυρίως για τοπικά θέματα, χωρίς ωστόσο να μένει ασχολίαστη και η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, μιας και η επίσκεψη του Ν. Γκόντα συνέπεσε με την πολιτική θύελλα που έχει ξεσηκώσει για μια ακόμη φορά το θέμα των υποκλοπών! Το σίγουρο είναι ότι όσο θα πλησιάζουμε προς τις εθνικές εκλογές το πολιτικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει κατακόρυφα και ο Κ. Τασούλας, λόγω της θέσης του, θα πρέπει να… οπλιστεί με υπομονή και δύναμη!

Ε.

«Τσάμικο» και ΑΟΖ…

Τελικά η αλβανική πολιτική ηγεσία θέλει, απ' ότι φαίνεται, να εκμεταλλευτεί το ανύπαρκτο θέμα των «Τσάμηδων» και να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης κατά της Ελλάδας, κάτι, που αναμφισβήτητα και ιστορικά και διπλωματικά και πολιτικά, αποτελεί πρόκληση. Πρόκειται για θέμα που έχει λυθεί μία δια παντός, μετά τα εγκλήματα των Μουσουλμάνων «Τσάμηδων» στη Θεσπρωτία κατά την Κατοχή. Στην Αλβανία όμως το συνδέουν εμμέσως πλην σαφώς με την υπογραφή του συνυποσχετικού για την ΑΟΖ. Θεωρούν  απαραίτητη προϋπόθεση τη συμπερίληψη του θέματος των «Τσάμηδων» στο συνυποσχετικό, ώστε να επιληφθεί η Χάγη και γι’ αυτό, αν και τέτοιο ζήτημα λίγοι ακραίοι στην Αλβανία ανακινούσαν μέχρι τώρα και όχι η αλβανική Πολιτεία… Θέλει λοιπόν πολλή προσοχή από τη δική μας πλευρά!

H.M.

Η τέχνη της πίτας!

Καλεσμένες στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΔΕ) ήταν πρόσφατα δυο γυναίκες από το Μέτσοβο, η κυρά Όπω και η αδερφή της κυρά Κούλα, προκειμένου να παρουσιάσουν την τέχνη τους στις μετσοβίτικες πίτες. Φοιτητές και γιαγιάδες έγιναν μία παρέα. Το πλάσιμο και το άνοιγμα του φύλλου, η πίτα και το ψήσιμο συνοδεύτηκαν από ένα σωρό ιστορίες που αφηγήθηκαν οι δύο Μετσοβίτισσες στους φοιτητές. Όπως πολύ σωστά επισήμανε και στην ανάρτησή του το ΜΕΚΔΕ, οι τετραπέρατες γιαγιάδες με τις παραδοσιακές μετσοβίτικες στολές τους, άνοιξαν όχι μόνο φύλλα για πίτες αλλά και μία μεγάλη αγκαλιά για τους νέους ανθρώπους!

Ν.Γ.

Κολύμπι και πίτα!

Τίποτα, τουλάχιστον όχι ο καιρός, δεν στάθηκε ικανό να αποθαρρύνει τους Γιαννιώτες χειμερινούς κολυμβητές από το να κάνουν μία βουτιά στα κρύα νερά (16 βαθμοί) της θάλασσας στην παραλία του Καναλιού Πρέβεζας. Μάλιστα, έκοψαν στην αμμουδιά και την πίτα της νέας χρονιάς! Εκτός από τους οκτώ άνδρες χειμερινούς κολυμβητές στην παρέα ήταν και μία κυρία, η οποία, εκτός των άλλων, ανέλαβε μετά το μπάνιο να κόψει και να μοιράσει την πίτα στην παρέα. 

Τι να ευχηθεί λοιπόν η στήλη; Καλή χρονιά με πολλές και καλές βουτιές. Και του χρόνου!

Κ.Α.

* * * 

Ας έχουμε υπόψη…

Όσα πετύχαμε τα τρία τελευταία χρόνια και μάλιστα εν μέσω «θυελλωδών ανέμων» μπορούν να χαθούν εύκολα από ένα κύμα άναρχου λαϊκισμού και ανεύθυνης επιπολαιότητας που δυστυχώς διακρίνει διαχρονικά την αξιωματική αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τον σημερινό αρχηγό της. Ακόμη και την απλή αναλογική που επέλεξαν στο τέλος της θητείας τους  το έκαναν για να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής αστάθειας στη χώρα επειδή θεωρούν ότι το «τοξικό περιβάλλον» τους ευνοεί κομματικά. Κάποιοι δήλωσαν ότι η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά. Αδιαφορούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αδιαφορούν ακόμη και για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων. Μέχρι και ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα δήλωσε κάποιος «εγκέφαλος»! 

Το καλό τους ενοχλεί!

Ό,τι καλό γίνεται στον τόπο μας τους ενοχλεί! Και το ότι οι θυσίες μας  πιάνουν τόπο δεν τους βρίσκει σύμφωνους και προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια. Πάντως, με σκληρή εργασία η χώρα μπαίνει στο δρόμο της προόδου και η σημερινή κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός έχουν καταφέρει να επανακτήσουν τη χαμένη μας αξιοπρέπεια στο εξωτερικό αλλά και σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική εμπιστοσύνη στο εσωτερικό. Και αυτά πραγματοποιούνται με μεγάλη προσπάθεια, πρώτα βελτιώνοντας τις αδυναμίες μας που είναι πολλές, προχωρώντας με σχέδιο και όχι με λόγια του αέρα προκειμένου να εισέλθουμε στην Ελλάδα της νέας εποχής. Και παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες στο διεθνές περιβάλλον έχουμε βάλει τα θεμέλια για να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις.

Μακριά από λαϊκισμό…

Καθημερινά διακρίνουμε τα συγκεκριμένα μέτρα που παίρνονται προκειμένου να υποστηριχθούν οι πολίτες και ευτυχώς για μας δεν λαϊκίζουν τάζοντας τα πάντα στους πάντες χωρίς αντίκρισμα. Το ότι φορολόγησαν τα κέρδη των διυλιστηρίων και των παραγωγών και παρόχων του ρεύματος, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, ίσως κάποιοι ενοχλήθηκαν επειδή έχασαν το γνωστό αφήγημά τους! Το ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην αύξηση των συντάξεων είναι ένα δίκαιο μέτρο και ο σχεδιασμός για την πλήρη αναθεώρηση του μισθολογίου είναι μια γενναία απόφαση. Και μελετώντας μεθοδικά την όλη κατάσταση, έτσι όπως εξελίσσεται λόγω των διεθνών κρίσεων, η στήριξη της κοινωνίας είναι πρώτη τους προτεραιότητα για όσο θα διαρκεί η κρίση. 

Μελετημένες επιλογές…

Το ότι ο Κ. Μητσοτάκης αξιολόγησε τα προσόντα των στελεχών της κυβέρνησης και ανέθεσε στους καλύτερους τους τομείς στους οποίους είναι σε θέση να αποδώσουν ουσιαστικό έργο δείχνει ότι ξέρει τι κάνει προκειμένου να παράγεται σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς που σκούριαζαν για πολλά χρόνια. Υπάρχει μία γενική εικόνα ανακατατάξεων και σχεδιασμένων δράσεων που αλλάζουν επιτέλους τα δεδομένα στη χώρα μας. Τίποτε δεν μένει στατικό. Δεν μας εκπλήσσει η προσωπικότητα του υπουργού Εξωτερικών του Νίκου Δένδια; Αυτή την εποχή έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη συνεργασία και στήριξη όλων των κρατών και των οργάνων της Ε.Ε., αλλά και παραπέρα. Και επιτέλους τίθεται και το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων το οποίο στηρίζει δημόσια και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας…

Θεανώ Βλάχου