Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Κρατική πρόνοια…

Mεγάλη ζημιά έπαθαν οι άνθρωποι στη Βοβούσα όπου καταστράφηκαν ολοσχερώς προχθές ένα ξυλουργείο και τρία σπίτια από φωτιά που ξέσπασε μέσα στα ξύλα. Και τώρα τι; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Οι πληγέντες της πυρκαγιάς χρειάζονται βοήθεια για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Και εδώ κάπου μπαίνει ο ρόλος του Κράτους που πρέπει να μεριμνήσει με κάποιο τρόπο, όπως πολύ σωστά πρότεινε σε ανάρτησή του και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. «Στο Μέτσοβο όταν ήμουν Δήμαρχος σε τέτοιες περιπτώσεις με έναν έρανο φτιάχναμε το σπίτι, αλλά είχαμε κόσμο. Στα χωριά αυτά πώς; Θέλει κρατική ρύθμιση και έγνοια», έγραψε χαρακτηριστικά. Συμφωνούμε. Ειδικά οι κάτοικοι ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών πρέπει να τυγχάνουν ειδικής μέριμνας σε περιπτώσεις ατυχίας όπως αυτή της Βοβούσας!

Κ.Α.

Σε ρυθμούς καρναβαλιού!

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το Καρναβάλι του Κατσικά που θα γίνει την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς 26 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι. Οι προετοιμασίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσικά και των υπόλοιπων φορέων είναι πυρετώδεις ώστε μετά από τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας, μικροί και μεγάλοι να ξεφαντώσουν σε ρυθμούς αποκριάς. Ήδη ετοιμάζονται τα άρματα που θα παρελάσουν αλλά και τα γκρουπ που θα πάρουν μέρος. Βέβαια, σε ρυθμούς καρναβαλιού δεν είναι μόνο η Κατσικά, που εδώ και μέρες έχει φορέσει τα αποκριάτικα, αλλά και η πόλη των Ιωαννίνων, όπως φαίνεται από τη σχετική φωτογραφία στο ρολόι. Όλα δείχνουν πώς στον Κατσικά την άλλη Κυριακή θα γίνει το αδιαχώρητο από κόσμο!

Ν.Γ.

Χάνεται το μέτρο…

 Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, χωρίς τιμητικές βραβεύσεις δεν νοείται. Και το ερώτημα είναι πώς γίνονται δεκάδες βραβεύσεις στον αθλητισμό όταν μεγάλες διακρίσεις δεν έχουμε (πλην ελαχίστων); Το ίδιο ισχύει και για άλλους χώρους. Άρα καλά είναι να υπάρχει μια φειδώ στην απονομή επαίνων και διακρίσεων γιατί τελικά χάνουν την αξία και αυτές που πραγματικά αντιστοιχούν σε σημαντικές πράξεις ή επιτυχίες.

Ν.

«Ξέχασαν» τον Ψαλίδα!

 Πέσαμε από τα… σύννεφα με την επιστολή της Ένωσης Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία πρότειναν ο Δήμος να ανεγείρει προτομή του μεγάλου Δασκάλου του Γένους Αθανάσιου Ψαλίδα. Νομίζαμε ότι είχε τιμηθεί με κάποιο τρόπο η σπουδαία αυτή μορφή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού από την πόλη στην οποία γεννήθηκε. Κάναμε λάθος! Φαίνεται πως οι δημοτικές αρχές έχουν διαχρονικά άλλες προτεραιότητες… Πάντως, με αυτή την αφορμή η στήλη πληροφορήθηκε ότι η ΕΛΣΗ ετοιμάζει μία σημαντική επιστημονική εκδήλωση για τον Ψαλίδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η  οποία θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Και πολύ καλά θα κάνουν. Καλά τα συμπόσια για τον Αλή Πασά, αλλά ο τόπος μας έχει «γεννήσει» και πολύ σημαντικότερες ιστορικές μορφές!

Κ.Α.

Πώς εξηγείται;

Από το πρωί ίσαμε το βράδυ ο αρχηγός και οι παρατρεχάμενοι του ΣΥΡΙΖΑ, μηδέ εξαιρουμένης και της νέας εκπροσώπου τύπου, τα έργα της κυβέρνησης συκοφαντούν! Ας μας έλεγαν και δύο κουβέντες για τις «ψηφιακές ανατροπές» που διευκόλυναν την καθημερινότητά μας. Γιατί τόση σιωπή; Ας μη τις χρεώσουν στον πρωθυπουργό. Ας πουν ένα καλό λόγο για το έργο του Πιερρακάκη! Αλλά όσα δεν φτάνει η αλεπού…

ΜΑΤ

Παράγινε το κακό…

Κάπου έχει παραγίνει το κακό με τα τραπεζοκαθίσματα στους πεζόδρομους του κέντρου των Ιωαννίνων και δεν μιλάμε μόνο για τη Γρηγορίου Σακκά όπου διατυπώνονται διαμαρτυρίες απ’ τους περίοικους. Πάει κανείς να περάσει στη Λόρδου Βύρωνος ή μέσα από τα δρομάκια στα Μπεζεστένια και δεν… χωράει. Αν έρχεται άλλος από την αντίθετη πλευρά πρέπει κάποιος να παραμερίσει γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις ο ελεύθερος για τους πεζούς χώρος διέλευσης δεν έχει πλάτος πάνω από ένα μέτρο! Είπαμε, να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματίες της εστίασης, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, όμως όλα θέλουν ένα μέτρο. Αλήθεια, ο Δήμος δεν βλέπει τι γίνεται ή επειδή πλησιάζουν εκλογές στρέφουν αλλού τα μάτια; 

Κ.Α.

Δεν ξεχνάμε…

 Μπορεί ο Τσίπρας με τις πρακτικές του να προσπαθεί να μας επιβάλει την «αμνησία» αλλά υπάρχουν νωπές μνήμες από όλα τα «επιτεύγματά του»! Μπορεί σήμερα να φωνασκεί υπερασπιζόμενος δήθεν την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά είναι εκείνος που κατήργησε την προστασία της φέρνοντας τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς… Τι του συμβαίνει τελικά; Επειδή ο ίδιος θέλει να ξεχάσει τα πεπραγμένα του νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει την «αμνησία» και στους πολίτες, ιδιαίτερα στους παθόντες; Νομίζει ότι ξεχάσαμε το ποιος έφερε το νόμο της πώλησης των δανείων σε ξένα Funds; Δικός του είναι ο νόμος 4354/15! Δικές του και οι συνέπειες… Και όσο κι αν φωνασκεί σήμερα οι δανειολήπτες ξέρουν!

Υπέρ των τραπεζών!

 Όλες του οι ενέργειες απέβλεπαν στο να εξυπηρετήσουν τις τράπεζες να πουλήσουν στα FUNDS τα κόκκινα δάνεια και κατήργησε την υποχρέωση των ιδρυμάτων να ενημερώνουν τους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση των δανείων όπως ίσχυε μέχρι τότε. Οι 30.000 πλειστηριασμοί που έγιναν τότε δεν ήταν έργο του Μητσοτάκη! Τσίπρας ήταν το όνομα του «εφευρέτη» και συμμέτοχος στην προσπάθεια εκείνη ο Τσακαλώτος που δήλωνε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι καλοί όχι μόνο γιατί είναι αξιόπιστες οι τράπεζες αλλά κυρίως για κοινωνικούς λόγους! Ποιοι ήταν οι «κοινωνικοί λόγοι»; Τολμούν σήμερα να μας εξηγήσουν πώς σκέφτονταν τότε αλλά και πώς κρίνουν οι ίδιοι τα πεπραγμένα τους; Ούτε εξηγήσεις, ούτε συγνώμη… Μόνο η ένοχη σιωπή τους!

Τέτοια ασυνέπεια…

 Η προσπάθεια που καταβάλει σήμερα ο Τσίπρας για να συκοφαντήσει κάθε θετική πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη μας υποτιμάει νομίζοντας ότι όπως θέλει εκείνος να ξεχάσει τα πεπραγμένα του τα ξέχασαν και οι πολίτες ιδιαίτερα οι θιγόμενοι… Όσοι έχασαν τότε τα σπίτια τους δεν θα πεισθούν σήμερα με ό,τι και να λέει ο Αλέξης Τσίπρας! Και δεν ξέρω σε πόσο δύσκολη θέση έρχονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ουδέποτε συμφώνησαν με τις πρακτικές και τις αστοχίες του αρχηγού τους… Πόσοι απ’ αυτούς δήλωσαν το «ας όψεται ο Αλαβάνος που μας τον φόρτωσε» προκειμένου να του βρει ένα «επάγγελμα» και να μην αγωνίζεται για τον επιούσιο. Εξασφαλισμένη εργασία με πλήρη ασφάλιση και με πολλά προνόμια… Πού αλλού θα έβρισκε τέτοιες διευκολύνσεις; 

Μένει μόνο στα λόγια!

Μόνο στα λόγια μένει ο Τσίπρας… Αποφεύγει τα έργα! Ενώ βλέπει ότι γίνεται οργανωμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του ελληνικού κράτους εκείνος παραμένει στις καταγγελίες ελπίζοντας ότι πες - πες κάτι θα μείνει. Και τα στελέχη της κυβέρνησης κοπιάζουν για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα που δεν είναι και λίγα. Κάθε μέρα και κάτι καινούργιο εφαρμόζεται που αλλάζει τα δεδομένα και διευκολύνει όλο και περισσότερο την καθημερινότητά μας… Και αν δεν μας έβρισκαν τόσες αντιξοότητες θα είχαμε προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς όσο κι αν αυτό πικραίνει τον Τσίπρα και τους «κολλητούς του». Ακόμη και η Τσαπανίδου πικραίνεται και προσπαθεί να αναπτερώσει το ηθικό του αρχηγού… Και εκείνος όπου να ‘ναι θα της το ανταποδώσει. Δε θα την αφήσει παραπονεμένη.

Θεανώ Βλάχου