Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Τελευταίο σχολείο…

 Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 42 χωριά έχει στα όριά του ο Δήμος Κόνιτσας. Σε όλα αυτά είναι σε λειτουργία σήμερα ένα μόνο Δημοτικό Σχολείο, αυτό του ορεινού Διστράτου, το οποίο διαθέτει συνολικά τέσσερις μαθητές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε δύο – τρία χρόνια, μόλις τα παιδιά αυτά αποφοιτήσουν, το Δημοτικό του Διστράτου θα γίνει το τελευταίο της περιοχής στο οποίο μπαίνει οριστικά λουκέτο! Καλύτερη απόδειξη για την ερήμωση της υπαίθρου από αυτήν δεν υπάρχει. Και το «καμπανάκι» που χτυπάει μάλλον δεν το ακούει κανένας! (Η φωτό από επίσκεψη της κινητής μονάδας της Βιβλιοθήκης Κόνιτσας στο σχολείο του Διστράτου).

Κ.Α.

Αγέλη αδέσποτων…

Εικάζουμε ότι αυτή η… ωραία αγέλη με τα αδέσποτα σκυλιά -τσομπανόσκυλα τα πιο πολλά- που περιφέρεται τις τελευταίες ημέρες στη διασταύρωση της Αμφιθέας είναι φιλική και ήσυχη. Δεν θα επιτεθούν, για παράδειγμα, σε κάποιον περαστικό που κάνει βόλτα ή σε ποδηλάτες και δρομείς από αυτούς που καθημερινά κάνουν τον γύρο της λίμνης; Είπαμε, απλά εικάζουμε. Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει κάτι τέτοιο; Κανείς. Οπότε, για να μην έχουμε προβλήματα, καλό θα ήταν να επιληφθεί κάποια στιγμή η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Δε φταίνε φυσικά τα ζώα, αλλά όσοι τα παρατούν (η φωτό από σχετική ανάρτηση του Σάκη Παγωτού)…

Κ.Α.

Έγινε της μόδας...

 Έγινε πλέον σύνηθες φαινόμενο, κάτι σαν… μόδα και στη Τοπική Αυτοδιοίκηση κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται με συγκεκριμένη παράταξη αλλά στην πορεία να ενσωματώνονται σε άλλη ή να φεύγουν από τη δική τους και να στηρίζουν, για παράδειγμα, την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Έτσι, είδαμε τις τελευταίες μέρες τη δημοτική σύμβουλο Γιάννα Μαμακή να βγαίνει εκτός γραμμής της παράταξης Γκόντα και να oρίζεται εντεταλμένη σύμβουλος από τον δήμαρχο. Ποιος να ξεχάσει, βέβαια, την ανεξαρτητοποίηση των Αϊβατίδη - Παππά λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη Δημοτική Αρχή το 2019 και τον ορισμό τους στις θέσεις των αντιδημάρχων…

Ν.Γ.

Επιτόπια «αυτοψία»…

 Έσπευσε ο Τσίπρας προκειμένου να εποπτεύσει αν είναι έτοιμο το κτήριο της τηλεδιοίκησης προκειμένου να το εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός! Μας θύμισε ότι επί των ημερών του θα έκανε τα εγκαίνια σε ένα σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης, που υποτίθεται ότι ήταν έτοιμος, ενώ είχαν κρεμάσει μία παραπλανητική αφίσα για να ξεγελάσουν το πόπολο! Όταν έχεις δώσει δείγμα γραφής των ικανοτήτων και των μεθοδεύσεών σου, καλύτερα να σιωπάς…

Θ.

Άλλοι οι λόγοι…

 Τελικά, μικρό χρονικό διάστημα από την ανανέωση της θητείας του, περίπου ένα μήνα, απομακρύνθηκε με ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ο, καθ’ όλα άξιος, κατά τη γνώμη πολλών, Ηπειρώτης Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κων/νος Σκούμας. Και τοποθετήθηκε νέος αρχηγός με στόχο «τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών». Από κάποιους υποστηρίζεται ότι άλλοι είναι οι λόγοι της αντικατάστασής του, αφού ο κ. Σκούμας και έμπειρος ήταν και αποτελεσματικός στα υπηρεσιακά του καθήκοντα. Λέγεται ότι οι σχέσεις του με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη δεν ήταν και οι καλύτερες. Ποιος ξέρει…

H.M.

Αναστηλώνονται…

 Παλιοί νερόμυλοι ή υδρόμυλοι στη Μονή Βελλάς αναστηλώνονται αυτή την περίοδο. Το έργο υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης που ενέκρινε η Περιφέρεια Ηπείρου με το υπουργείο Πολιτισμού, την Μητρόπολη Ιωαννίνων και τον Δήμο Πωγωνίου. Οι νερόμυλοι, γενικά, εγκαταλείφθηκαν μετά το 1960, που είχαν ήδη αρχίσει οι ηλεκτροκίνητοι μύλοι, αλλά και οι καλλιέργειες σε σιτηρά λιγόστευαν χρόνο με το χρόνο, λόγω των εισαγωγών. Το αποτέλεσμα της αναστύλωσης πάντως είναι εντυπωσιακό!

H.M.

Κρατούν την παράδοση!

 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατσικά το 5ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών με τη συμμετοχή του κόσμου τόσο στο σεμινάριο όσο και στο γλέντι στο κτήμα Θεοχάρη να ξεπερνά κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα μονοπάτια της παράδοσης, να χορέψουν χορούς από τους Χουλιαράδες, το Συρράκο, την Επισκοπή, τη Νάουσα αλλά και από την Κρήτη. Το σεμινάριο δεν είχε μόνο χορούς αλλά και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και τοποθετήσεις για κάθε θεματική ενότητα και όχι μόνο. Είχε να γίνει από το 2019, μιας και όλα «πάγωσαν» ελέω πανδημίας και τόσο οι διοργανωτές όσο και οι συμμετέχοντες περίμεναν με μεγάλη λαχτάρα αυτό το διήμερο. Αξίζουν μπράβο σε όσους κρατούν ζωντανή την παράδοση και την μεταδίδουν και στην επόμενη γενιά!

Ν.Γ.

Το μπαλάκι αλλού…

Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω! Αλήθεια, στην Ελλάδα μόνο όσοι κυβέρνησαν επωμίζονται ΟΛΕΣ τις ευθύνες; Εκείνοι που δεν κυβέρνησαν αλλά εμπόδιζαν τις αλλαγές επειδή εθίγοντο τα συμφέροντά τους δεν έχουν καμία ευθύνη; Πόσες φορές τα συνδικάτα ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να πάρουν πίσω οργανωτικά μέτρα επειδή κάποιοι ξεβολεύονταν; Το σύνθημα, «Τίποτε να μην αλλάξει» είχε πάντα προτεραιότητα… Και έτσι φθάσαμε εδώ και μετά από ένα τραγικό δυστύχημα όλοι εκφράζουν τις απόψεις τους και το βολικό για την αντιπολίτευση είναι να ρίξουν ΟΛΕΣ τις διαχρονικές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν αυτός τελικά καταφέρει με την εργατικότητα που τον διακρίνει να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία, θα είναι θαύμα. Μέχρι στιγμής καταβάλει τεράστιες προσπάθειες.

Στην πρώτη γραμμή!

 Ακούμε ότι τα διαχρονικά προβλήματα θα μπουν στην πρώτη γραμμή στρατηγικής του Μητσοτάκη. Μακάρι να πετύχει. Θα είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων ακόμη και εκείνων που τον εχθρεύονται. Και η ανάγκη αξιολόγησης όλων των δομών και των εργαζομένων σ’ αυτές να μπει σε πρώτη προτεραιότητα όσο κι αν αυτό θα κάνει να επαναστατήσουν εκείνοι που θα ξεβολευτούν. Εάν τελικά δεν γίνει η ρήξη με τις λογικές της ασυδοσίας και του παλαιοσυνδικαλισμού, που κρατάει δέσμιο το κράτος, άσπρη μέρα δεν θα δούμε. Φθάσαμε στο μη χειρότερα… Τώρα μόνο αλήθειες χωρίς υποκρισίες και υπεκφυγές. Και επειδή είναι νωπές οι μνήμες του τελευταίου δυστυχήματος όλες οι ενέργειες πρέπει να στοχεύουν σε καθεστώς απόλυτης ασφάλειας.

Χρόνιες παθογένειες…

 Το να προσπαθεί η αντιπολίτευση να φορτώσει ό,τι κακό υπήρχε από καταβολής κόσμου στον Μητσοτάκη δεν βοηθάει προς τη σωστή κατεύθυνση. Και ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκείας και όχι μόνο τώρα με αφορμή το τραγικό δυστύχημα και μετά μία από τα ίδια. Ο αγώνας κόντρα στις χρόνιες παθογένειες θέλει πολύ κόπο και σχέδιο. Δεν θα ξεριζωθεί εύκολα το αναχρονιστικό κράτος. Περιμένετε και θα δούμε πώς θα αντισταθούν οι «βολεμένοι» και πόσα εμπόδια και συκοφαντίες θα μετέλθουν προκειμένου να βγάλουν από τη μέση τον Μητσοτάκη και όποιον υπουργό θελήσει να «οργανώσει» τις προσφερόμενες από το κράτος υπηρεσίες. Σκεφθείτε να χάσουμε τον Πιερρακάκη και κάποιους άλλους ικανότατους υπουργούς και στη θέση τους να βάλουμε την «ομάδα» Τσίπρα – Πολάκη.

Θεανώ Βλάχου