ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Έβαλε… αυτογκόλ!

Κάτι σαν… αυτογκόλ έβαλε τελικά ο Αλβανός πρωθυπουργός στο θέμα του Δήμου Χειμάρρας τόσο με τις προσωπικές του επιθέσεις κατά του Φρέντι Μπελέρη, που συχνά ήταν άκρως προσβλητικές, όσο και με την εντολή του να συλληφθεί δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όλοι εντός κι εκτός Αλβανίας τα εξέλαβαν όλα αυτά ως μεθόδευση του Έντι Ράμα για να μην εκλεγεί ο Μπελέρης δήμαρχος στη Χειμάρρα και οδήγησαν στο αντίθετο αποτέλεσμα τελικά, συσπειρώνοντας γύρω από τον Μπελέρη τους μειονοτικούς. Και να μην συμπαθούσαν κάποιοι τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, έσπευσαν να τον υποστηρίξουν βλέποντας τις μεθοδεύσεις Ράμα εναντίον του. Λογικό…

Κ.Α.

Τα είπε με τον Ρότσα!

Κατά την επίσκεψή του στην Ηγουμενίτσα και λίγο πριν αναχωρήσει για τα Γιάννενα όπου πραγματοποίησε ομιλία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρήκε χρόνο να τα πει με τον προπονητή του Θεσπρωτού Χουάν Ραμόν Ρότσα. Τι κοινά όμως μπορεί να έχουν αυτοί οι δυο; Πρώτον, ο Αλέξης Τσίπρας είναι φίλαθλος του Παναθηναϊκού, ενώ ο Ρότσα έχει υπάρξει ποδοσφαιριστής και προπονητής του «τριφυλλιού». Έτσι, είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν τους λόγους που η αγαπημένη τους ομάδα έχασε το πρωτάθλημα. Το άλλο που τους ενώνει είναι ότι ο προπονητής του Θεσπρωτού είναι υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα πριν μήνες είχε ακουστεί ότι θα κατέβει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που τελικά δεν έγινε. Για να δούμε τώρα τι θα γίνει με το… πρωτάθλημα της ερχόμενης Κυριακής, το πολιτικό! Αν χαθεί κι αυτό, θα είναι το δεύτερο φέτος και για τους δύο!

Ν.Γ.

Παραμένει ενεργός…

Μόνο «βετεράνο» πολιτικό δεν θυμίζει ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος, ως γνωστόν, δεν είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, κάτι που προκάλεσε αίσθηση τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος πάντως όχι μόνο βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της μάχης για τις εκλογές της Κυριακής καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά δίνει το «παρών» σε διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Νομό και πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων. Ο κ. Καλογιάννης, εξάλλου, μετά την απόφαση να μην κατέβει στις εκλογές, είχε δηλώσει ότι θα κάνει επισκέψεις σε όλους τους Δήμους για να ευχαριστήσει τις Γιαννιώτισσες και τους Γιαννιώτες που τον εμπιστεύτηκαν για πολλά χρόνια. Αν μη τι άλλο, αυτό επιβεβαιώνεται!

Ν.Γ.

Λόγια, Λόγια…

Οι όροι «λαϊκός», «αντιλαϊκός» που κατά κόρον χρησιμοποιούν κάποια κόμματα ξέρουν τι σημαίνουν; 

Έχουν ξεκαθαρίσει μέσα τους αυτά που υπερασπίζονται ή λένε κουβέντες του αέρα απλά και μόνο για να μη κηρυχθούν σε αφάνεια; Πάντως οι όροι πάλιωσαν και δεν θέλγουν κανένα…

ΜΑΤ

Η ομιλία Τσίπρα…

Δύο παρατηρήσεις σχετικά με την προχθεσινή προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα. Κόσμο είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Κλειστό της Λιμνοπούλας, όσο τέλος πάντων κόσμο χωράει ένα κλειστό αυτού του μεγέθους. Ο ίδιος μάλιστα είπε και μία σχετική ατάκα στην αρχή της ομιλίας του: «Αν δεν είχαμε δελτίο βροχόπτωσης, θα είχαμε… βροχή από κόσμο σε μία ανοιχτή πλατεία στα Γιάννενα, γιατί εδώ δεν χωρούν»! Δεύτερη παρατήρηση: Εκείνο το σύνθημα που ακουγόταν συχνά – πυκνά, το «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», μπορεί τη δεκαετία του ‘80 να έμοιαζε πιο… φρέσκο, εν έτη όμως 2023 ακούγεται πια πολύ παράταιρο!

Κ.Α.

Φόρος τιμής…

Μια γαλανόλευκη 618 τ.μ. υψώθηκε στην εσχατιά της Ελλάδας, κοντά στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους. Ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Αλεξανδροπολιτών και του Δήμου Αλεξανδρούπολης που σε κάθε επέτειο βρίσκουν έναν ξεχωριστό τρόπο να τιμήσουν την μνήμη όλων όσων αγωνίστηκαν για το πιό σπουδαίο αγαθό, την ελευθερία. Δεν έχει σημασία το μέγεθος της σημαίας όσο το μέγεθος της πίστης στα ιδεώδη και το ότι κρατούν όρθιο το φρόνημα του λαού που ουδέποτε έπαψε να αγωνίζεται γι’ αυτά. «Η σημαία αυτή είναι μία τιμή σ’ εκείνους που αγωνίστηκαν κι έπεσαν για την λευτεριά της πατρίδας», είπε ένας εκ των πρωταγωνιστών της εκδήλωσης ανάρτησής της, ο Πρόεδρος της Λέσχης  Αλεξανδροπουλιτών Νίκος Μανδάνης. Άξιοι!

Γ.Γ.

* * * 

Ο πονόψυχος…

Μαύρο δάκρυ εξακολουθεί να χύνει ο Τσίπρας για τα δεινά που προκαλεί σήμερα στους Έλληνες ο Μητσοτάκης. Είναι τόσο ευαίσθητος για τα κοινωνικά θέματα που μας συγκινεί αφάνταστα… Για εκείνο το ΕΚΑΣ πώς νιώθει; Δεν το ανέφερε ούτε μία φορά. Γιατί το αποφεύγει; Φοβάται τις αναμνήσεις; Ούτε στη δήμευση της δημόσιας περιουσίας αναφέρθηκε που ήταν κατάδικό του επίτευγμα… Το ξύλο που έφαγαν τότε οι συνταξιούχοι, δύο βήματα από του Μαξίμου θα μείνει στην ιστορία ως μαύρη σελίδα των πρακτικών του όταν κυβερνούσε. Θα μπορούσε τουλάχιστον να ζητήσει συγνώμη από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Νομίζει ότι με τη σιωπή του θα ξεχαστούν τα πεπραγμένα του; Τόσο κόπο κάνει αλλά δεύτερος και καταϊδρωμένος  θα έρχεται και μπορεί και τρίτος…

Θέλει πολλή δουλειά!

«Αν νικήσει η ΝΔ θα κάνει «κυβίστηση κουρελού»! Κι αν κάνει κυβέρνηση ο Τσίπρας τι ακριβώς θα είναι; «Ποδόμακτρο»; Τόσα αξιόλογα στελέχη πώς το ανέχονται να τον έχουν   επικεφαλής; Από τέτοια προσωπικότητα τι καλό μπορεί να προκύψει; Η διακυβέρνηση ενός κράτους που χρειάζεται μεγάλες οργανωτικές ανατροπές για να εκσυγχρονιστεί, θέλει σχέδιο και πολλή δουλειά… Ο προχειρολόγος πώς να ανταποκριθεί σε ένα τόσο μεγάλο και υπεύθυνο εγχείρημα; Δεν είναι καιρός να τον αντικαταστήσουν; Η Ελλάδα χρειάζεται πολλή δουλειά για να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία. Η τόση αδράνεια των κυβερνήσεων οδήγησαν τα πράγματα στο μη χειρότερα. Και τώρα που ξεκίνησε η αναδιοργάνωση όσοι ξεβολεύονται αντιδρούν και μαζί οι πολιτικοί αντίπαλοι του αναμορφωτή.

Δεν είναι εύκολο…

Θα ήταν ευκολότερο να ιδρύσεις ένα κράτος από την αρχή παρά να παρέμβεις για να κάνεις οργανωτικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού σε ήδη διαμορφωμένες καταστάσεις που έπιασαν βαθιές ρίζες και η όποια προσπάθεια θα βρίσκει αντιδράσεις από τους «βολεμένους»! Η επανίδρυση του ελληνικού κράτους είναι αναγκαία απόφαση και όσες αντιδράσεις και αν υπάρξουν θα πρέπει να προχωρήσει αλλιώς η στασιμότητα δεν μπορεί να φέρει τίποτε καλό. Και είναι τόσο πολυπαραγοντική η όλη κατάσταση, που δεν ξέρω αν καταφέρει αυτός ή κάποιος άλλο πολιτικός να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Και αντί να συμπράξουν όλα τα κόμματα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, παρακολουθούμε μία άνευ προηγουμένου αντιπαλότητα που δεν μπορεί να οδηγήσει στην εύρεση λύσεων…

Πώς «μαγείρευαν»;

Οι φάκελοι και οι τσάντες που έκαναν τη διαδρομή  από το γραφείο του Καλογρίτσα προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέτε να μην έφθαναν στον προορισμό τους και να έκαναν στάση πριν από το πρωθυπουργικό γραφείο; Να μην τον ενημέρωνε ο Παππάς για τα πεπραγμένα εκείνης της εποχής; Κολλητοί, κολλητοί αλλά και τα συμφέροντα, συμφέροντα!  Πάντως τώρα μόνος του ανέβηκε το Γολγοθά! Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και «κολλητός του» βρίσκονταν απ’ έξω από το δικαστήριο! Η δοκιμασία ήταν όλη του Νίκου Παππά, γι’ αυτό και από τύψεις ο αρχηγός δεν τόλμησε να τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων και, ποιος ξέρει, μπορεί και να του υποσχέθηκε να τον «συνδράμει» παρασκηνιακά ώστε να του δώσει πάλι μια θέση στο κοινοβούλιο… Τι τους συνδέει και αλληλοϋποστηρίζονται μόνο εκείνοι το ξέρουν!

Θεανώ Βλάχου