ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

-Τη στιγμή που η Μάνη λαμπάδιαζε απ’ άκρη σε άκρη είδαμε με έκπληξη να κινούνται βαρέα οχήματα προς την περιοχή της πυρκαγιάς που κατέτρωγε τα απέραντα δάση, μεταφέροντας οδοποιητικά μηχανήματα για τη διάνοιξη δασικών δρόμων, ώστε να διευκολυνθούν τα πυροσβεστικά οχήματα.
- Και είπαμε με πλέρια αγανάκτηση: Τώρα αφυπνίσθηκαν οι αρμόδιοι να διανοίξουν δασικούς δρόμους που η πυρκαγιά μαίνεται;
- Φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη που δεν προκαλούνται πυρκαγιές δεν θα μπορούσαν με όλη τους την άνεση να ανοίξουν δασικούς δρόμους, ώστε να μην κινδυνεύουν και τα εκσκαπτικά μηχανήματα να… εναγκαλισθούν από τις φλόγες και να απανθρακωθούν και οι χειριστές των μηχανημάτων; Μα τόσο επιμηθείς είμαστε; Άλλο και τούτο.
**
- Οι ταγοί μας σ’ όλους τους τομείς εμφορούνται από πνεύμα συναλλαγής και νοικοκυροσύνης, έτσι και στο Υπ. Παιδείας μελετούν, γράφουν – ξεγράφουν για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία.
- Αρχικά αποφασίστηκε ν’ ανοίξουν την 7η Σεπτεμβρίου, αλλά μετά μετέθεσαν την έναρξη για τις 14, γιατί πρέπει να μελετήσουν όλες τις περιπτώσεις επιστροφής των αδειούχων. Αν κάποιος καθυστερήσει, δεν το έχουν σε τίποτε να παρατείνουν την έναρξη λειτουργίας!
-Στη Γαλλία είπαν την 1η θα ανοίξουν, χωρίς καμία μα καμία συζήτηση. Εδώ βρήκαν και τη λύση για τα διαλείμματα, θα γίνονται ανά τάξη ή τμήμα. Έτσι, ένα τμήμα θα βγαίνει διάλειμμα το άλλο θα επανέρχεται στην αίθουσά του και θα γίνεται το έλα να δεις στο διάδρομο ή στην κλίμακα (σκάλα), οπότε από 10 λεπτά το διάλειμμα θα γίνεται πανζουρλισμός όλη την ώρα.
- Μα καλά δεν πέρασαν από ελληνικά σχολεία λοιμωξιολόγοι και καθηγητές- δάσκαλοι να ξέρουν τι γίνεται στα διαλείμματα; Προτιμότερο να βγαίνουν όλα μαζί τα παιδιά…
**
- Αν ένας συμπατριώτης μας φοιτητής που σπουδάζει στη γειτονική Βουλγαρία επιθυμεί να επισκεφθεί την πατρίδα του, την οικογένειά του, τους φίλους του στην Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει τέλος υπέρ του κορωνοϊού ή COVID 19 περί τα 55 ευρώ ή στα βουλγαρικά 110 λέβα και πρέπει να τρέξει στο νοσοκομείο, που μπορεί να είναι στην άλλη άκρη από εκεί που μένει.
-Βρήκαν λοιπόν οι κυβερνήσεις τον τρόπο να ενισχύσουν τα οικονομικά τους με τον πλάγιο αυτό τρόπο χαρατσώματος των πολιτών, όταν την σήμερον ημέρα ο κάθε πολίτης, εκτός των δημοσίων υπαλλήλων με το σταθερό και σίγουρο εισόδημά τους, μετράει και την αείμνηστη δεκάρα και το εικοσάλεπτο, όχι πώς στην Ελλάδα δεν επιβαρύνονται οι πολίτες με το ειδικό αυτό τέλος.
- Αφουγκράσθηκα τον Δήμαρχο Γλυφάδος, ότι οι 1.500 υπάλληλοι του Δήμου απαλλάσσονται αυτού του τέλους με απόφαση του Δήμου, που σίγουρα κάπου αλλού θα το… στριμώξει.
**

-O άλλοτε πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα… τα έχωσε στο φερέφωνο των Τούρκων και πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, λέγοντάς του: - Να ζητήσεις συγγνώμη από την Ελλάδα, την οποία συκοφάντησες, ότι είχε και πολλά κρούσματα και πολλά θύματα.
- Η Ελλάδα είναι 3,6 φορές μεγαλύτερη από την Αλβανία και είχε περίπου ισάριθμα κρούσματα (8.138) με την Αλβανία (8.119) και θύματα το ίδιο, Ελλ. 238 και Αλ. 204 ως τις 23/08.
- Επομένως όπως του είπε οφείλεις να ζητήσεις συγγνώμη και να είσαι περισσότερο προσεκτικός ως προς τις δηλώσεις σου που μπορούν να εκθέσουν την χώρα μας…
- Να δούμε, ο Έντι Ράμα θα ζητήσει συγγνώμη ή από την Μικρασιατική πλευρά θα του γνέψουν να αποφύγει κάτι τέτοιο, γιατί λίγοι, πολύ λίγοι έχουν διαβάσει τις δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα…
***
- Το πρωθυπουργικό γραφείο εκοσμείτο με έναν εξαιρετικό πίνακα του ζωγράφου Βρυζάκη «Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ», τον οποίο ο εθνομηδενιστής Τσίπρας τον απομάκρυνε και στη θέση του έβαλε έναν άσχετο.
- Ήλθε και ο νέος ένοικος του Μαξίμου και τοποθέτησε εκεί έναν πίνακα ακατάλυπτο, μοιάζει με αγιογραφία αλλά μάλλον με το αρνητικό φωτογράφου προ 70ετίας με τον τρίποδα.
- Δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει τι εκφράζει. Επειδή πλησιάζει ο χρόνος που θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την εθνεγερσία του 1821 καλόν είναι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να επανατοποθετήσει τον πίνακα του Βρυζάκη.
- Άλλωστε οι αγωνιστές του 1821 κατά δήλωσίν τους αγωνίσθηκαν «για του Χριστού την πίστη την αγία και για της «Ελλάδος την ελευθερία» καιρός είναι να αποκατασταθεί και ο πίνακας, ο οποίος εκφράζει πλήρως το νόημα της ελευθερίας. Και του αγώνος.