ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ on . Posted in Με Καλή Πρόθεση

Προσέξτε οι καινούριοι, σας καρτερούν πονηρές μέρες!..

■  Σ’ ευχαριστώ Θεούλη μου, που μ’ αξίωσες να δω και τούτα! Και νόμιζα, το ζώον, πως τάχα δει όλα! Έλεγα πως θα σπάσω πλάκα... Σπάζεις πλάκα με τέτοια θρίλερ; Στενοχωριέμαι κι όταν στενοχωριούνται άλλοι άνθρωποι και ήμουν στην ψυχούλα πολλών...
Για τ’ αποτελέσματα των εκλογών λέω!.. Όμως... όμως, την παλιανθρωπια δεν την πάω ντιπ! Κι έφαγα μέλι πολλής καλής ποιότητας για κάποιο αποτέλεσμα... δε λέω, δε λέω... Δούλεψε το τηλέφωνό μου, άχρι πρωΐας - που λέγεται. Είχα, γαμώτη του, σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας υποψήφιους δικούς μου... να μην ενδιαφερθώ; Σε κοινότητα είχα υποψήφιο ανεψιό... δεν έπρεπε να ενδιαφερθώ; Εδώ δεν ενδιαφέρθηκε η φαμίλια του και καρδιοχτήπ’σα εγώ!.. Τέσσερα άτομα... τέσσερις ψήφοι... πήγαν σε τέσσερα σημεία του ψηφοδελτίου!!! Όμως, ευχαριστήθηκα κιόλις.
Όλη, η Γη, λέει, παρακολουθούσε; Αι, καλά τους κάναμαν. Αν και δεν τα πολυπιστεύω αυτά!.. Όλη η Γη; Κι εκεί που τους έθαψε το χιόνι; Αι στο διάολο... ζουρλοί είναι; Να ζήσουν οι άνθρωποι και να διδάσκονται... Τα πάντα ρει, λέει... Και στη γλυκειά μας πατρίδα, εγώ είδα... σχεδόν τα πάντα... Εγώ είδα γιους μηδαμινούς από καλό πατέρα... είδα και γιους ενάρετους... από κακό πατέρα... Είδα τη φτώχεια της ψυχής σε πλούσιου ανθρώπου σώμα... Είδα και πάμπλουτη ψυχή, μεσ’ σε φτωχού κουφάρι!.. Δεν είναι δικό μου βέβαια. Αρχαίος μας τόπε... Είδα όμως άλλα ωραία εδώ, κάποτε... από ψηφοφόρο που διαμόρφωσε αποτέλεσμα! Πήγαινε μια συντρόφισσα της Αλληλεγγύης σε κάποιον ανθρωπάκο που της έδινε... ευχαρίστως και γελαστός τον οβολόν του βάσει κουπονίου βέβαια... Κι αλλάζει το καθεστώς... και πάει πάλι η συντρόφισσα στον πρώην ομοϊδεάτη για τον οβολό του... και βλέπει ένα θηρίο με αφρίζων στόμα... «Πάει-πάει το ΕΑΜ... Εγώ Εγγλέζκος γεννήθκα... Εγγλέζκος θα πεθάνω...». τώρα, τόχουμε σλόγκαν, εμείς...
Τούτες τις εκλογές άλλαξαν μυαλά και μυαλά για μια χούφτα δολάρια... παρντόν... ευρώ θέλω να πω. Κάποιοι... κάποιες... έφαγαν μια σκατούλα! Δε λέω... καλόπαιδο, πατριωτάκι, σιδεροκέφαλος! Έχουν να δουν τα ματάκια σου κι έχουν να σου χαλέψουν της Παναγιάς τα μάτια. Κι είσαι και νιος κι έχεις κι υποχρεώσεις (να το προσέξεις αυτό κυραμάνα σου είμαι, μη με παρεξηγήσεις...). Δεν ξεχνώ κάποιον γνωστό μου που κόντεψε να τον ζουρλάνει κάποια γνωστή μου και γνωστή του... μεγαλοκοπέλα... Σαν βγήκε κάποτε... η γνωστή μας ήταν κάθε πρωί, μεσημέρι, βράδυ στο γραφείο του... Του κουβαλούσε ψωμοτύρι με ψωμί ζυμωμένο με τα χεράκια της! Του πήγαινε ριζόγαλο με πρόβειο γάλα!.. Του πήγαινε μαχαλεμπί με μπόλικο βύσινο γλυκό πάνω του... Του πήγε και καραβίδες σκορδαλιά και κρασί δικό τους!.. Τα πήγαινε, τα πήγαινε! Να τα πήγαινε και νάφευγε καλά ήταν! Τα πήγαινε κι ήθελε να διώξει τους πάντες... και να τα φάνε μαζί και να τραγουδήσουν για τη νίκη του!.. Ναι, αλλά γιατί όλ’ αυτά; Μικρά πράγματα... «Να, ου πατέρας πήρι σύνταξ’ άμα πιθάν’ου πατέρας θα παρ’ τ’ σύνταξ’ η μάνα... Κι άμα πιθάν’ η μάνα τι σύνταξ θα νάχουμε... τς έκουψαν στις ανύπαντρες κόρες... Γι’ αυτό κι εσύ θα μ’ βγάλεις μια ντιπ θ’κη μ’... Τι σι ψήφ’σα;». Μας φώναξε ο άνθρωπος να βοηθήσουμε... αλλιώς θα πήδαγε από το μπαλκόνι!..
Γι’ αυτό σας λέω... Προσέξετε οι καινούργιοι, σας καρτερούν πονηρές μέρες, εκτός των δολοπλοκιών. Κουράγιο αδέρφια... Σιδεροκέφαλοι.
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.