ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ on . Posted in Με Καλή Πρόθεση

Η Καλάρη είναι στολίδι του τωρινού Κουρμανιού!..

• Άφησα για τον πάτο το στολίδι του τωρινού Κουρμανιού... γιατί... στολίδι είναι η «Καλάρη»! Η νυν Καλάρη δηλαδή... Γίνκι «πεζόδρομος» αδερφάκια μ’ και παιδάκια μ’!.. Ο υποσταθμός της «ένδοξης Ηλεκτρικής» μας έχει ζαμάνια που δεν υπάρχει... Για μια θέση «τάβλας» μπροστά στον υποσταθμό... χάριζαν και τα πρωτοτόκια τους κάποιοι... Κάποιοι, που μπορεί και... είκοσι ώρες να μας προκαλούσαν με την... εκλεκτή πραμάτια τάβλας!.. (Κι η μύγα... σύννεφο).
Τον καλό καιρό βέβαια (δεν ήταν ζουρλοί να κάτσουν και το καταχείμωνο στο Κουρμανιώτικο ξεροβόρι! Όπως κι ο Κώτσιο Γελέκας πίσω απ’ τον υποσταθμό, δεν είχε απλωμένη τη σαβούρα του... κι ο Ραχακίμ’... τη σαπίλα του... «Τώρα» εκεί είναι... πεζόδρομος!. «Πεζόδρομος!!!». Δηλαδή, παλιός μαχαλιώτικος δρόμος... σοκάκι δηλαδή! Πεζόδρομοι ήταν όλοι οι δρόμοι των Γιαννιώτικων μαχαλάδων... που δεν είχε περάσει ποτέ αυτοκίνητο από το χώμα τους... Α, κανα «παϊτόν» σε καμιά βίζδα με ονομαστική γιορτή κάποιου σιρκού της φαμίλιας... και νάναι και ψια διαλεχτός ν’κουκύρς για να καταδεχτεί νάρθει ο άλλος ν’κουκύρς... με παϊτόν! Αλλιώς, ο μαχαλιώτικος δρόμος μας ήταν σκέτος «πεζόδρομος» καλή ώρα, όπως της Καλάρη... άντε και της Μουλαϊμίδου παραπίσω!.. Η Καλάρη μας έχει τα σκήπτρα!.. Κανονικό μαχαλιώτικο παλιό σοκάκι... Και σιακάδες και γκβέντες από παρέα σε παρέα... και κεράσματα (αν είσαι κάπως υποχρεωμένος...). Και δε λεν να σηκωθούν (άνθρωποι... υπάλληλοι ή με ζανάτια). Πού; Στην Καλάρη; Στο δρόμο με τα λογιαστά ζανάτια, από «επί Τουρκίας» που λέμε... ως πριν των πεζοδρόμων... Τι ήθελες και δεν ήταν εκεί Παναΐαμ’... Φαρμακείο, βιβλιοπωλείο, χασάπικα, μπακάλικα, τενεκ’τσίδικα, ξηροί καρποί, καφενεδάκια του ποδαριού, παλιατζίδικα, βελεντικά, καφεκοπτείο, νήματα, τσαρχάδ’κα, τζιαμ’τζίδκα, ψιλικά... και ξυλουργείο στο στενό το αδιέξοδο, ρε γαμώτο του... Έτσ’ για νάκανες, σμάζευες ότι χρειάζονταν τα σπίτια μας... Το Ναούμ με το γαλατάδικο της περιωπής; Το ψαράδικο στην κάτω γωνία; Τι να πρωτοθυμηθώ; Τίποτα δεν έλειπε από το μαχαλά μας!.. Κι έγιναν οι «πεζόδρομοι!». Το καλοκαίρι χαίρεται ο κοσμάκης ο ξενύχτης τη δροσιά του και σαν δεν το επιτρέπει ο καιρός να και τα μαγαζιά μέσα... Όλα εκείνα τα μικρομάγαζα βλέπουν δόξες... Μπράβο κοσμάκη Ρωμιέ, ποτέ να μην πεθάνεις... Ακούς εκεί που θα σκιαχτούμε την κρίση! Όλα λύνονται και κανονίζονται στα τραπέζια των συζητήσεων! Γιατί; Τι κάνουν οι άλλοι κει πάνω στην Ευρώπη; Όλο να χτυπιούνται στην πλάτη τους βλέπουμε... κι όλο να συντρώγουν και να χαχανίζουν κι εμείς νομίζουμε πως παίρνουν αποφάσεις του κιαρατά! Αμ’ αλλού παίρνονται αποφάσεις μάνα μ’... σας έχω για λογικούς!.. Ας το πάρουν χαμπάρ οι τρανοί της Ευρώπης πως ο Έλληνας θα βρει τρόπους να νομίζει πως είναι «Μπέης στ’ άχυρα...».
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.