ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ on . Posted in Με Καλή Πρόθεση

Της σώθηκαν τα ψωμιά της Παμβώτιδάς μας!..

■  Καλημέρα και καλό νύχτωμα… Καλοί μου αναγνώστες μου, σήμερα δεν θα σας γυρίσω από δρόμο σε δρόμο, για να ρωτήσω τι άλλαξε απ’ αυτά πούξερα… μια και δεν θέλω να βγω για σεργιάνι!.. Με πήρε όμως η φίλη μου… «η Κουλίτσα λέλε» από το Ανήλιο Μετσόβου! Χρόνια τα λέμε κι ακόμα δεν γνωριστήκαμε!
Γίνεται κι αυτό… Λοιπόν, να μην τα πολυλογώ, η Κουλίτσα λέλε – βλάχικο το λέλε… κάτι σαν χάδι – ήταν πυρ… Θα γράψεις – μου είπε… θα γράψεις γι’ αυτό που είδαν τα μάτια μου, και δεν θα το πίστευα αν μου τόλεγαν άλλοι. «Και μου είπε η γυναίκα πως… της πήγαν μουσαφιραίοι που θέλησαν να δουν και το σπίτι του… Αλή Πασιά (κι όχ… Πασχιά) που το λεν οι… Αθηναίοι! Δεν τους χάλασε χατήρι η Κουλίτσα, των μουσαφιραίων της… Έφτασαν πάνω από το Στρούνι (Αμφιθέα), ρωτώντας… ροβόλησαν, ρώτησαν και βρήκαν πώς θα παν στ’ Αλή Πασιά το σπίτι! Τώρα θ’ ανοίξω μία παρένθεση με το παρντόν. Σπίτι του Αλή Πασιά, είδα εγώ… στα μικράτα μου… το σπιτόπουλο το ταπεινό που πήγαινε ο καψαρός να τούρθει καλά τσιότσο, ύστερα απ’ τους μπελιάδες που αντιμετώπιζε σαν άρχων της πόλης μας!
Ακόμα θυμάμαι – κι ας ήμαν εφτά χρόνων… το τρύπιο ταβάνι από το χαγιάτι κάτω και πάτωμα του παλιονοντά πάνω – που ανέβαινες από μία σκαλοπούλα με στροφή κι έβρισκες την πόρτα του νοντά… που ησύχαζε για λίγο ο Αλής μας τρώγοντας φρέσκο ψαράκι και τσίμες στο τιψί κι έχοντας και την Κυρά δίπλα του… Ε! Εκεί τον ήβραν οι του Σουλτάνου και του πήραν το κεφαλάκι (τα παλιοτόμαρα). Αυτά τα ξέρετε και να μη σας κάνω την ιστορικό!..
Ξέρετε όμως τι μου είπε η Κουλίτσα λέλε – η φίλη μου; Ότι ακόμα βλέπουν και στον ύπνο τους… την εφιαλτική διαδρομή από την θέση των πλοιαρίων ως το Νησί μας… Πεντακάθαρο το πλοιάριο, ευγενέστατοι οι εργαζόμενοι σ’ αυτό και φρικιαστικό το νερό της Παμβώτιδας!!! Αλήθεια ωρές; Γι’ αυτό αναψωκώλιασαν οι άρχοντες μας όλοι των σχετικών κι ο ένας ρωτάει τον άλλον: Πώς να σώσουμε την Λίμνη; Σώζεται παιδάκια μου τώρα; Και πριν σας γράψω τ’ άλλα… σας ρωτώ… Δεν ντρεπόμαστε; Δεν πάμε να πνιγούμε που δεν κλείνουμε τα σύνορα της πόλης μας για κάθε ξένο; Έτσι, να γένει μολόημα πως έχουμε τσίπα! Και καλά οι γενναίοι Έλληνες, που μπορεί για πατριωτικούς λόγους να σκεπάσουν τα σκατά μας – σαν η γάτα… αλλά μωρές άρχοντες όλων των εποχών που πέρασαν… για να μην τα ρίξουμε τώρα στον τελευταίο και την ακολουθία του! ΝΑΙ… πήγαιναν στη λίμνη όλοι οι χαλέδες της πόλης μας που συνδέονταν με τα κεντρικά λαγούμια… αλλά κατέβαζαν σκέτο φουσκί… και οι μποσταντζήδες μας ήξεραν και το – διάονταν – για να γίνει λίπασμα ζηλευτό. Και, χαράματα, πήγαιναν στη μεσόλιμνη να πάρουν νερό για π’χι!.. Εκείνοι, που δεν είχαν πηγάδι ή κι αν είχαν… να μην πίνονταν το νερό του… Τα ξέρετε κι αυτά!.. Και ξέραμαν πως τον Σεπτέμβριο εκεί γύρω στα καλάμια, σ’ όλη τη λίμνη μας γιόμιζε η νεροφάκη. Δεν ήταν μόλυνση, δεν ήταν βρωμιά… σαν έπιαναν οι αέρηδες, διαλύονταν. Μην αγκουσέβεστε – ω μεγάλοι των γύρω της Δήμων.
Της σώθηκαν τα ψωμιά της Παμβώτιδάς μας! Της σώθηκαν λόγω προόδου ρουφιάνας… Τι δηλαδή, δεν θα κάναμαν αποχετεύσεις; Θ’ αδειάζαμαν τους χαλέδες μας με τους παλιούς ηρωικούς επαγγελματίες που έκαναν μια γκιούβα στο μπακτσιέ μας… και τάριχναν… και τα σκέπαζαν… και γένονταν ένας λοφίσκος… (κι εκεί φαίνονταν η αρχοντιά μας… στον ύψο του λοφίσκου…) και πάνω στο λοφίσκο… βάναμαν και λουλούδια εποχής… και τον άλλο ή τον παράλο χρόνο είχαμαν μια φουσκή ζηλευτή… Κι όσοι δεν είχαν μπακτσιέ τι έκαναν, θα ρωτήσετε!.. Αυτοί ήταν συνδεδεμένοι με το τότε αποχετευτικό κι όταν έπιανε κακό γαζέπ… έβαναν την κάναλη και ξέπλενε τα πάντα… (Γι’ αυτό και λέγαμαν για κάποιον βρωμόστομο… Μπόλ’κι του χαλέτ’ για το βρωμόστομα που είχε…).
Αφήστε που πολλοί που είχαν μπακτσιέ δεν έκαναν και το έξοδο να τον αδειάσουν… αλλά είχαν μία γωνία με λίγο τσίγκο από πάνω… Τάκαναν εκεί και πήγαινε το σκ’λί και τάκανε λαμπίκο και μη μου παραξενευτεί κανένας και με πάρει στο στόμα του… για αποχετευτικό μιλάμε… Το ίδιο δεν είναι; Να μη σας κουράσω αλλά θα συνεχίσω για τον θάνατο της Λίμνης μας.
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.