ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ on . Posted in Με Καλή Πρόθεση

Η γυναίκα είναι άνθρωπος τώρα κι όχι δουλικό των άλλων!..

Χριστούγεννα και πάλι φίλοι μου. Εύχομαι υγεία, για όλον τον ντουνιά που παλεύει, αλλά και σε κείνους που τάχουν παραπανίσια και δεν καταλαβαίνουν «τι καιρό περνάει ο κοσμάκης!». Κι τ’ χρόν, καλύτερα...
Είμαστε στα σημερινά Χριστούγεννα... Δεν είναι τα Χριστούγεννα που γνώρισα εγώ, ούτε αυτά που ζιούσαν τα παππουδκά μου... Ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί!.. Δεν είναι τα χρόνια που οι αφεντάδες του σπιτιού ήταν η... μητέρα κι ο αφέντης της!.. Πέρασαν γενεές – γενεών από πολύ άσχημους καιρούς, ιδίως για τις γυναίκες του σπιτιού!.. Ακόμα κι εγώ, τότε που ήμαν φρέσκια νοικοκυρά... είχα τις αγκούσες μου, τέτοιες μέρες χρονιάρες... Έπρεπε να γένουν τόσα και τόσα «αντέτια» και να τηρηθούν οι υποχρεώσεις... να μη ντροπιαστεί η νοικοκυρά... Αν δε ήταν και νιόπαντρη... και κάθονταν «χώρια» από πεθερικά... τότε... ζιούσε ένα μαρτύριο! Έπρεπε να δείξει πως ήταν «από σπίτι» (να μη γεν’ σιούρ!..).
Τι καλά... τι καλά! Πάησαν αυτά π’ ξέραμαν!.. Η γυναίκα είναι άνθρωπος τώρα κι όχι δουλικό για πεθερικά και κουνιάδια... Η γυναίκα εργάζεται... και γεννάει!.. Αν ο σύντροφός της είναι άνθρωπος... θα βοηθήσει (όπως κάνουν τόσοι και τόσοι σήμερα). Αν ζει ακόμα στον καιρό των αφεντάδων... τους παίρνει και τους σηκώνει όλους τους! Άλλος τραβολογάει παιδιά για το σκολειό... που σκούζουν νυσταγμένα... Κι άλλος κουβαλάει το μεσημέρι διάφορα τσιανάκια ασημόχρωμα ή χαρτένια με «λιχουδιές» της συμφοράς! Προνομιούχο το ζευγάρι που έχει... άνθρωπο στο σπίτι... Δηλαδή καμιά μάνα... τ’ μοιανού ή τ’ αλνού... θα βρει καμία χαψιά για το μεσημέρι η φτωχή σημερινή φαμίλια!.. Ή έτσι ή αλλιώς, κάποτε θα πάρουν τη συνταξούλα τους... και θα ξεκουραστούν!.. Ναι, ναι, ναι... αυτό το κάνουν οι σημερινές γυναικούλες!.. Αυτό καρτερούσαν!.. Όλες οι ευκολίες υπάρχουν... Στο πι και φι πλένονται ρούχα... Στην κουσιή γένονται δυο και τρία φαγιά... κανά δυο φορές τη βδομάδα...και μπαίνουν στην κατάψυξη σε ειδικά τσιανάκια! Και παίρνει ο καθένας τι ορέγεται... Το βάζει στο διάολο εκείνον που ζεσταίνει επιστημονικά το κάθε τι... Το παίρνει ύστερα και κάθεται να δει τηλεβιζιόν!... Οι γυναίκες οι σημερινές... που τους κόβει και δεν απόμειναν δουλικά... μετά τις 11 παίρνουν τα ποδαράκια τους... κι αρματωμένες (με τα καλά τους)... ανταμώνουν την παρέα την πρωινή και βγάζουν το άχτι τους για τα χρόνια που κόσιευαν να χτυπήσουν κάρτα! Ναι. Βέβαια! Κοσιεύουν όμως και παλικαράκια συνταξιούχοι... που έχουν κάμποσες δεκαετίες με «ήντα» στα κορμάκια τους... και σιούνται και λιγιούνται ακόμα! Τα καψαρά... Νομίζουν πως δεν πέρασε ο καιρός που ήξεραν... ενώ αι γυναί (που ξέρουν πώς είναι γιατί κοιτάζονται σε ολόσωμο καθρέφτη...) χαχανίζουν και φεύγουν ορεξάτες... Καμία δεν προσκαλεί την άλλη... στο σπίτι... (ζουρλή είναι;). τα δε γιορτάσια... πάεισαν!.. Δεν εορτάζει ο τάδε κι ο δείνα! Λόγω τούτο και τ’ άλλο.
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.