ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ on . Posted in Με Καλή Πρόθεση

Στην παρέλαση για φιγούρα κάθε σκολειό έραβε και μία στολή...

• Mπα γιεμ’, πήγα ν’ αποζουρλαθώ! Δεν είν’ αυτά διλήμματα για τη μένα την καψαρή. Φίλη μου καλή, μου τηλεφώνησε να γράψω για την περιβολή των συνοδών καθηγητών στην παρέλαση των μαθητών για την Εθνική μας γιορτή.
Πήρα κι εγώ τηλέφωνο, δική μου κοπέλα εκπαιδευτικό στο επάγγελμα, και ρώτησα αν επιτρέπονταν το ντύσιμο κάποιων γυμναστών! Γιατί; μου είπε. Τι είχε το ντύσιμο των ανθρώπων; Να... δεν ήταν επίσημο, είπα εγώ... Επίσημα είναι το φράκο, η βελάδα, το σμόκιν, η ρεντικότα και τα τοιαύτα μου είπε η δική μου. Και στην παρέλαση, για φιγούρα, κάθε σκολειό έραψε μια στολή που πήραν την απόφαση οι δάσκαλοι κι οι καθηγητές... Άλλες ήταν... θηλυκά κι αρσενικά με πανταλόνι μακρύ... άλλες είχαν οι τσιούπρες κοντές φούστες κι όσες ήταν και κοντές και χοντρές... Τι επισημότητα είχαν;
Αυτά μου ανέλυσε κι ακόμα ρωτιέμαι ποιος έχει δίκιο... Εδώ που τα λέω όμως... δεν μπορώ να μην παραδεχτώ πως είδα και κάτι όμορφες... εξαλλοσύνες και κάποιες κομψές περιβολές σε συνοδούς! Και γυρίζει ο νους μου στην παρέλαση των μαθητικών μου χρόνων στο γυμνάσιο. Στολή της Ε.Ο.Ν. του Μεταξά του τότε... Δεν θυμάμαι αν την αγοράσαμαν από ραφτάδικο συμβεβλημένο ή τις έραβε μοδίστρα Ι.Χ. Εκείνο το δίκωχο κι εκείνη η άσπρη γραβάτα κι η μπλε χρώμα στολή που δεν θυμάμαι τι ύφασμα ήταν... Πόσα είμασταν τα σχολεία του τότε; Και πόσες οι κοπέλες μαθήτριες; Η Ακαδημία μας σάρωνε όλες μας!.. Οι μελλοντικές δασκάλες μας έκαναν σκόνη!.. Κι ήρθε το ’40 μας και χάσαμαν τις παρελάσεις και μας βομβάρδισαν την Ακαδημία μας κι είχαμαν και θύματα. Κι ήρθε Κατοχή 41-44 και τις μέρες των Εθνικών μας εορτών... 25 Μαρτίου και 21 Φλεβάρη... μελαγχολούσαμαν... Κι αναπολώ... και μας είπαν για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, που τότε πρωτογιορτάστηκε!.. Τα Γιάννινα «είχαν πέσει» στο Ζέρβα του ΕΔΕΣ κι ο ΕΛΑΣ του Ε.Α.Μ. ήταν στο Μπιζντούνι! Και στο Μπιζντουνόπλο ήταν Εδεσίτικο!
Είχαμαν όμως... συμμαχία! Για λίγο! Όσο κάναμαν την παρέλαση μαζί. Κι οι κοπέλες του ΕΔΕΣ μας έκαναν κι εκείνες σκόνη! Παρέλασαν με εσθίτες άσπρες μακριές ως το κότσι... και σαντάλια στα ποδάρια και κρατούσαν τεντωμένη μία ελληνική σημαία γιομάτη φθινοπωρινά λουλούδια! Στ’ αλήθεια θα πρέπει νάταν ωραίο θέαμα. Κι η Γεωργική Σχολή, εκεί στους Αμπελόκηπους τους παλιούς... έγινε Νοσοκομείο του ΕΔΕΣ...
Κι ύστερα... τσακώθηκαν πάλι ΕΔΕΣ του Ζέρβα με το ΕΑΜ κι ύστερα άρχισαν τα ξορκισμένα τα Δεκεμβριανά!.. Μ’ αυτό το όνομα είναι γραμμένες πολλές μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας... Από τότε, από τις 4/12 του 1944 η Ελλάδα μας περνάει των παθών της τον τάραχο... Αλλά και πότε οι Έλληνες δεν ήταν στα μαχαίρια; Εκείνοι οι αρχαίοι μας που τώρα τους υμνολογούν σ’ Ανατολή και Δύση... χόρτασαν εξορίες και πείνες και θανάτους... ως προδότες!
Γεια σου Ελλάδα μας, ποτέ να μη πεθάνεις!
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.