ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ on . Posted in Με Καλή Πρόθεση

Την υπέροχη γκιουλς τη βγάζαμαν οι ν’κουκυρές!
  «Νωμ’ κι ιμένα ένα ζαχαρωμένο ουρή…ιγώ ξουδιάσκα κι ισί ταχς μουναχά για δώσμο;». Αυτό ήταν παράπονο του νοικοκύρη του σπιτιού που πλήρωνε όλα τα έξοδα της βλοημένης της Πασκαλιάς της Μεγάλης!
Τι καλά... Τι καλά τώραγιας που πας στον όποιο φούρνο και στο όποιο ζαχαροπλαστείο και παίρνεις όσα σου είναι χρειαζούμενα και πας και πεσκέσια σ’ όποιον επισκέπτεσαι!.. Ζαχαρωμένο κλούρ’ μι «γκιουλς» ήθελαν οι άνθρωποι… Κι η «γκιούλς» ήταν το ροδόσταμα!.. Αυτό που το πουλάν οι γείτονές μας οι Βούλγαροι… ως εθνικό προϊόν! Μέχρι σε αμπούλες το πουλάν… Άμα φέρναμαν τα κλούρια με τη λαμαρίνα, είχαμαν ένα ρηχό βαζάκι με «γκιουλς» και βουτάγαμαν ένα κομμάτι βαμπάκι και το περνούσαμαν πάνω απ’ τα κλούρια… κι ύστερα είχαμαν έτοιμη τη ζάχαρη άχνη… που την είχαμαν κάνει εμείς άχνη… κοπανώντας στο βαρύ σιδερένιο γουδί... με το γουδόχερο «το στούμπο» που σκότωνε άνθρωπο άμα του το κοπάναγαν στο δοξαπατρί!..
Πάλι θα ξεφύγω. Αυτή την υπέροχη «γκιουλς» τη βγάζαμαν οι ν’κουκυρές οι Γιαννιώτ’σις!.. Βάζω και τον εαυτό μου… γιατί στο σπίτι στο Κάστρο που έκατσα… ένα τούρκικο αρχοντικό… βρήκα την τριανταφυλλιά που βγαίνει το ροδόσταμα!.. Χαρά εγώ που θάκανα γκιουλς παραδοσιακή… Ήταν μια τριανταφυλλιά Μαγιάτικη θεόρατη που κάθε πρωί ήταν φορτωμένη τα ροζ μοσχομυριστά τραντάφλα της… που έπρεπε να μαζευτούν πριν τα βαρέσει ο ήλιος!.. Να τα βάλεις σε χαλκοματένια κατσαρόλα καλοκαλαϊσμένη… Να τα βάλεις στη φωτιά… όσο να ζεσταίνεται η κατσαρόλα… την οποία είχες σκεπάσει με το καπάκι ανάποδα κι είχες βάλει στο κέντρο της –πάνω στα πέταλα, μοναχά των τριαντάφυλλων, ένα τσίγκινο βαθύ μπωλ Το ανάποδο καπάκι της κατσαρόλας το είχες κλείσει με… ζυμάρι και είχες βάλει νερό στο καπάκι… που έπρεπε να μη τ’ αφήνεις να ζεσταθεί… το μάζευες με μία πετσέτα κι έβαζε πάλι κρύο! Δε λέω πως δεν είμαι ζουρλή… αλλά τέτοια ζούρλια ούτε κι ο Άγιος Πέτρος δεν την θέλει! Έπαιρνα την γκιουλς από το φαρμακείο κι έκανα τη δουλειά μου.. Τώρα την κάνουν τα ζαχαροπλαστεία για τη σένα… Σε ποια εποχή ζούμε ως γυναίκες! Όσο για τα γλυκά του κουταλιού που χρειαζόταν… μεγάλο πράμα – το λύσαμαν κι αυτό με την μπαρμπαρόζα τη βλοημένη. Όχι, θα καθόμασταν να σκάσουμε... Όσα από τα γλυκά του κουταλιού χρειάζονται άρωμα να η μπαρμπαρόζα η ταπεινή και μοσκομυριστή… Πόσες θα κάτσουν από μας να κάνουν γλυκά του κουταλιού; Να ο Βελογιάννης στο Γυαλί-Καφενέ, που έχει και του πουλιού το γάλα απο σερμπέτια…
Καλή Ανάσταση αδέρφια!
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.