Πιάστε ΤΩΡΑ τους ιερόσυλους πριν ρημάξουν όλα τα μοναστήρια!

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Σα να μην έφθαναν όλα τα άλλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ακριτικά χωριά της Ηπείρου, τις τελευταίες μέρες δυο ακόμη περιστατικά διάρρηξης ναών σε Πωγώνι και Κόνιτσα, δημιουργούν νέο «πονοκέφαλο» στην τοπική κοινωνία και τις Αρχές, αφού για ακόμη μια φορά μπαίνουν στο στόχαστρο οι εκκλησιαστικοί θησαυροί μας, όπως αναλυτικά αναφέρεται και στο σημερινό κύριο θέμα.  
Ιερόσυλοι βάνδαλοι, εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή αστυνόμευση που γενικότερα υπάρχει στην παραμεθόριο περιοχή, «χτυπούν» εκκλησίες και ιστορικά μοναστήρια αρπάζοντας εικόνες, δισκοπότηρα και άλλα κειμήλια, ανεκτίμητης αξίας, επιφέροντας έτσι καίριο χτύπημα στον θρησκευτικό - πολιτιστικό πλούτο των χωριών μας.
Αλήθεια, πρόκειται για μεμονωμένους διαρρήκτες, ή μήπως για καλά οργανωμένους αρχαιοκάπηλους που με θρασύτητα εισβάλλουν σε ιερούς χώρους και αρπάζουν ό,τι βρίσκουν προκειμένου να τα μοσχοπουλήσουν στο εξωτερικό;
Επειδή το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο, οι εναπομείναντες κάτοικοι έχουν θορυβηθεί και κάνουν έκκληση προς την Πολιτεία να βάλει επιτέλους «φρένο» σ’ αυτούς που λεηλατούν τον εκκλησιαστικό πλούτο της Ηπείρου και της Βορείου Ηπείρου, αφού παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί - ουκ ολίγες φορές - και σε εκκλησίες και μοναστήρια χωριών της ελληνικής μειονότητας.
Την ίδια ώρα, εύλογα ερωτηματικά δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία για την δράση των αρχαιοκαπήλων, που φαίνεται ότι γνωρίζουν καλά τα κατατόπια και δρουν ουσιαστικά ανενόχλητοι, αφού στα περισσότερα χωριά οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι και κυρίως ηλικιωμένοι. Δυστυχώς, ο εκκλησιαστικός πλούτος της Ηπείρου παραμένει αφύλακτος, παρά τα επανειλημμένα κρούσματα κλοπών που έχουν καταγραφεί κυρίως σε Πωγώνι, Κόνιτσα και Ζαγόρι.
Μέχρις ότου λοιπόν ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο και αποκαλυφθεί το ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις επιδρομές, και εάν δεν θέλουμε να χάσουμε ό,τι ιερό και όσιο απέμεινε από τον εκκλησιαστικό πλούτο της Ηπείρου, πρέπει να ληφθούν πάραυτα δραστικά μέτρα. Γιατί ούτε λύση σωστή και δίκαιη είναι να συγκεντρωθούν και να φυλαχθούν οι εικόνες και τα κειμήλια μεγάλης αξίας σε άλλους χώρους πιο ασφαλείς.  Να φυγαδευθούν δηλαδή από τον τόπο τους κι έτσι να αποκοπούν από άλλα ιστορικά στοιχεία της περιοχής.  Μόνο σαν προσωρινή λύση μπορεί αυτό να γίνει, έως ότου εξασφαλιστούν οι συνθήκες ασφαλούς έκθεσης και φύλαξής τους στους ίδιους τους ναούς. Παράλληλα οι έρευνες της Αστυνομίας και των Ειδικών Υπηρεσιών Αρχαιοκαπηλίας, θα πρέπει να ενταθούν για τον εντοπισμό και την σύλληψη των οργανωμένων κυκλωμάτων που κρύβονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις.
***
Τις δικές τους ευθύνες όμως έχουν και οι Μητροπόλεις, των Ιωαννίνων και της Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, που μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν ουσιαστικά στο να δοθούν απαντήσεις για τα θλιβερά αυτά συμβάντα. Είναι δύσκολο το έργο και βαρύ το φορτίο που θα κληθεί να σηκώσει ο νέος Μητροπολίτης Μάξιμος, ως ο επικεφαλής πλέον της ιστορικής Μητρόπολης Ιωαννίνων, αφού οι εναπομείναντες εκκλησιαστικοί θησαυροί της Ηπείρου, βρίσκονται πλέον προ του αφανισμού.  
Για να σταματήσει επιτέλους αυτή η πρωτοφανής λεηλασία, θα πρέπει από κοινού Εκκλησία και Τοπικοί Φορείς να συνεργαστούν στενά, να ενθαρρύνουν και να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο τις Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές. Πρέπει τάχιστα να αποκαλυφθούν οι ληστρικές αυτές συμμορίες και τα μέλη τους να οδηγηθούν στη φυλακή. Μόνο αυτή θα είναι και η πιο ασφαλής λύση για την προστασία των ιερών μας κειμηλίων.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.