ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Εντός των… τειχών οι διακοπές των Ηπειρωτών!

  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Σαν… νερό κυλά το φετινό καλοκαίρι για το σύνολο σχεδόν των Ηπειρωτών, αφού ο άστατος καιρός και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, «λειτούργησαν» υπέρ αυτών, που δεν σκόπευαν να πάνε διακοπές, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης! Και δεν είναι μικρός ο αριθμός, αφού σχεδόν 2 στους 10 δήλωναν από την αρχή της σεζόν, ότι θα αρκεστούν το πολύ σε κανά δυο Σαββατοκύριακα στις κοντινές παραλίες της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας.
Αυτό βέβαια, και σε ότι κυρίως αφορά τα Γιάννενα, είναι γεγονός, αφού οδεύουμε προς το τέλος Ιουλίου και η πόλη ακόμη είναι ασφυκτικά γεμάτη. Άλλες χρονιές οι περισσότεροι δρόμοι τέτοια εποχή ήταν έρημοι και η χαρά όσων έμεναν εντός των… τειχών ήταν ότι όλες τις ώρες της ημέρας έβρισκαν ανενόχλητοι παρκινγκ, ενώ έκαναν άνετα τα ψώνια τους στο κέντρο της πόλης και την βόλτα τους στο παραλίμνιο. Κάτι τέτοιο φέτος όμως δεν συνέβη, αφού οι «σφιχτοί» οικογενειακοί προϋπολογισμοί δεν επέτρεψαν σε πολλούς να εκδράμουν για μερικές μέρες σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος.
Έτσι, οι ελπίδες των επαγγελματιών εναποτέθηκαν στον τουρισμό του εξωτερικού, οι προβλέψεις για τον οποίο ήταν ιδιαίτερα θετικές από την αρχή του καλοκαιριού. Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν και οι ξένοι, οι οποίοι προτιμούν την χώρα μας για διακοπές, διαφορετικά εάν περίμεναν από τον εσωτερικό τουρισμό, τα ταμεία φέτος θα έμεναν άδεια!
Πάντως, το μεγάλο στοίχημα για την Ήπειρο παραμένει η επίτευξη του στόχου «τουρισμός 12 μήνες τον χρόνο», μια πρωτοβουλία που προσπαθεί να προωθήσει και η Περιφέρεια Ηπείρου, ωστόσο δυστυχώς οι συνθήκες ακόμη δεν την ευνοούν. Εκτός από τα παράλια της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας, η υπόλοιπη Ήπειρος αυτή την περίοδο βρίσκεται σε τουριστική… ύφεση, κάτι που βεβαίως έχει αντίκτυπο και στην οικονομία της περιοχής. Εξάλλου και τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι μόνο τα Ηπειρωτικά παράλια, είχαν τους προηγούμενους μήνες θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων.
Το ότι φέτος οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις για τους περισσότερους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εξόδους, είναι κάτι που δεν χωρά αμφισβήτησης. Φόβοι όμως εκφράζονται ότι ούτε τα χωριά μας θα προσελκύσουν ικανοποιητικό αριθμό αποδήμων τον Αύγουστο, αφού απαγορευτική έχει καταστεί πλέον ακόμη και η εξόρμηση στις πατρογονικές εστίες (βενζίνη, συντήρηση σπιτιού κ.α.). Την κατάσταση φέτος αναμένεται να «σώσουν» κάπως οι απόδημοι της Αμερικής και της Ευρώπης, που λόγω και του Παγκόσμιου Συνεδρίου, που ξεκινά την Πέμπτη στα Γιάννενα, θα βρεθούν στην Ήπειρο και άρα μετά θα περάσουν μερικές μέρες στα αγαπημένα τους χωριά, που - εκ των πραγμάτων - δεν μπορούν να επισκέπτονται συχνά.

***
Όπως και να’ χει το καλοκαίρι θα περάσει και φέτος, με τους περισσότερους να μην καταφέρουν να κάνουν τις πολυπόθητες διακοπές, που ονειρεύονται όλο το χειμώνα. Θα αρκεστούν στις μονοήμερες αποδράσεις και θα… γεμίσουν έτσι τις μπαταρίες τους, αφού τους περιμένει μια ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά. Ο καιρός τουλάχιστον… είναι με το μέρος τους κι αυτό κάνει την κατάσταση υποφερτή.
Ο απολογισμός στο τέλος της σεζόν, θα δώσει την ευκαιρία στους τοπικούς φορείς και τους επαγγελματίες να επανασχεδιάσουν το «τουριστικό προϊόν» και στους πολίτες την ελπίδα ότι του χρόνου τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για όλους…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.