ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Όχι στην άνευ όρων στήριξη της Αλβανίας!..
➤  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Μαθήματα «ισχυρής και έμπειρης» διπλωματίας παραδίδει η Αλβανία προς την Ελλάδα και όχι μόνο, αφού οι χειρισμοί και οι πρωτοβουλίες της σ’ αυτό το επίπεδο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καίριες και αποφασιστικές για το μέλλον της γειτονικής χώρας, ανεξάρτητα εάν αυτές τις περισσότερες φορές είναι άδικες και σε βάρος της Ελλάδας.  Κι αυτό όταν  η κάθε κίνησή της βρίσκεται… υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού διακαής πόθος των γειτόνων είναι να ενταχθούν κι αυτοί στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.  Μπορεί οι όροι ένταξης που έχουν τεθεί να είναι ιδιαίτερα αυστηροί, ωστόσο η Αλβανία βρίσκεται πολύ κοντά στο να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι έχει αφήσει πίσω το… σκοτεινό της παρελθόν και είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα.
Το παιχνίδι της διπλωματίας λοιπόν φαίνεται πως είναι αρκετά εύκολο για την Αλβανική Κυβέρνηση, η οποία με κάθε ευκαιρία δείχνει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με την Ελλάδα, σε επίπεδο καταπολέμησης του διασυνοριακού εγκλήματος, σε θέματα υγείας, ανάπτυξης τουρισμού κ.α. Φαινομενικά, οι συχνές συναντήσεις αξιωματούχων των δυο χωρών και οι κοινές δηλώσεις, αυτό δείχνουν προς τα έξω. Επί της ουσίας όμως η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν πάντα «ριγμένη», αφού οι όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύονται μονόπλευρες!
Τρανταχτό παράδειγμα η «συνεργασία» στην πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος, το όποιο καθημερινά η Ήπειρος το πληρώνει πολύ ακριβά. Τα ακριτικά μας χωριά έχουν σχεδόν ερημώσει, ενώ οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι και κτηνοτρόφοι ζουν διαρκώς με τον φόβο μιας νέας επίθεσης από κακοποιά στοιχεία που μπαινοβγαίνουν στα σύνορα σαν… κύριοι!  Αυτή βέβαια η κατάσταση δεν είναι τωρινή, για να δίνεται συνεχώς πίστωση χρόνου στην Αλβανία. Πρέπει επιτέλους και οι γείτονες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι διακρατικές συσκέψεις ανώτατων αξιωματικών  της Αλβανικής Αστυνομίας με Έλληνες… δίνουν και παίρνουν (άλλη μια τέτοια έχει προγραμματιστεί για σήμερα στα Γιάννενα). Όμως στο… δια ταύτα, πάλι μια από τα ίδια, με την Ελλάδα να επωμίζεται και το μεγαλύτερο βάρος για την καταπολέμηση του εγκλήματος (φόνοι, ναρκωτικά, κλοπές, διαρρήξεις κ.α.), σε μια περίοδο μάλιστα πολύ δύσκολη από κάθε άποψη για την χώρα μας.
Θα πρέπει πάντως να παραδεχθούμε, ότι η Αλβανία ξέρει να διεκδικεί αυτό που θέλει, ακόμη και όταν δεν το δικαιούται, περνώντας προς τα έξω μια εικόνα σοβαρής χώρας που προσπαθεί να προχωρήσει μπροστά. Γι’ αυτό εξάλλου και δεν αφήνει καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Τελευταία έχει βάλει στόχο να αναπτύξει τον τομέα τουρισμού και επενδύσεων, επιχειρώντας να… ψαρέψει επενδυτές και τουρίστες από την Ελλάδα. Και απ’ ότι φαίνεται, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, τα καταφέρνει μια χαρά!
Έτσι, η Αλβανίδα Υπουργός Αστικής Ανάπτυξης και Τουρισμού απευθύνει πρόσκληση σε Έλληνες επενδυτές για να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού στη χώρα της, προβάλλοντας τις δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών.  Μάλιστα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε σε μελλοντική κοινή συμφωνία μεταξύ των δυο Υπουργείων Τουρισμού, η οποία - όπως η ίδια είπε - συνίσταται στην παροχή γνώσεων και εμπειριών από ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη του τουρισμού.

***
Είναι θεμιτό η Αλβανία να φροντίζει για την οικονομία της και το ευρωπαϊκό της μέλλον. Ο τρόπος μάλιστα που το προωθεί δείχνει μια χώρα αποφασισμένη να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί. Επειδή όμως σ’ αυτή της την προσπάθεια εμπλέκεται και η Ελλάδα, θα πρέπει και η χώρα μας να γίνει περισσότερο διεκδικητική στα ζητήματα που την αφορούν: Πρέπει να απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αποτελεσματικά μέτρα για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και να ζητήσει ευθεία καταδίκη, αλλά και λήψη μέτρων για τις εθνικιστικές εξάρσεις, οι οποίες εμπλέκουν την Ελλάδα και τα σύνορά της, μιλώντας για «Μεγάλη Αλβανία».
Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η Ελλάδα να είναι απλός θεατής και απλόχερα να δίνει ότι της ζητούν οι Αλβανοί, με το πρόσχημα της χώρας που ετοιμάζεται να μπει στην Ε.Ε. και χρειάζεται στήριξη. Ναι, να υπάρχει ελληνική στήριξη - οι γείτονες εξάλλου δεν θα πρέπει να έχουν κανένα παράπονο όλα αυτά τα χρόνια – αλλά με την προϋπόθεση ότι και αυτοί να τηρούν  τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συνθήκες. Επειδή συχνά το… ξεχνούν, οφείλει η Ελλάδα να τους το υπενθυμίζει, με την παροχή, υπό όρους, της όποιας στήριξης και βοήθειας…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.