Ευθύνες έχουν και οι άνθρωποι για τις πρόσφατες καταστροφές…

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

➤  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Τις «πληγές» της εξακολουθεί να μετρά η Ήπειρος από τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα,  τα οποία άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές, θλίψη και απόγνωση στους κατοίκους, που βίωσαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Βέβαια, οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν τόσο μεγάλες που δεν δικαιολογούνται από την ένταση των καιρικών φαινομένων, αφού και ο παράγοντας «άνθρωπος»… πρωταγωνίστησε αρνητικά σε κάποιες περιπτώσεις.
Γιατί είναι παράλογο, πώς να το κάνουμε, με την εκδήλωση μιας σφοδρής έστω βροχόπτωσης να εντοπίζονται τόσο σοβαρά προβλήματα στην Εγνατία Οδό, σ’ έναν ευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομο, που κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και έγινε με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και μέσα τεχνολογίας. Η εικόνα των συνεργείων να τοποθετούν σακιά με άμμο, για να ανακόψουν το νερό και να μην αναγκαστούν να τον κλείσουν, λόγω πλημμύρας –όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια– αποδεικνύει τις σοβαρές τεχνικές αστοχίες, για τις οποίες υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Βέβαια, ποτέ δεν αναζητήθηκαν οι ευθύνες αυτές και ας πρόκειται για το πιο, υποτίθεται, εξελιγμένο και χρυσοπληρωμένο οδικό άξονα της χώρας μας.
Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Παιδικός Σταθμός της Κιάφας, ένα έργο που μετρά περίπου 5 χρόνια λειτουργίας (!) και πλημμύρισε σαν να ήταν… χάρτινος. Οι κακοτεχνίες που προκάλεσαν τα σοβαρά αυτά προβλήματα, θα πρέπει να προβληματίσουν τις αρμόδιες αρχές και να αναζητηθούν οι ευθύνες. Πρώτα και κύρια σ’ αυτούς που παρέλαβαν ένα τόσο σημαντικό έργο χωρίς να το ελέγξουν! Το ίδιο και στο Δημοτικό Σχολείο Μπάφρας – Νεοκαισάρειας, το οποίο, λόγω των πλημμυρών, κρίθηκε κι αυτό ακατάλληλο τις προηγούμενες μέρες.
Μετά τα παραπάνω και άλλα παρόμοια φαινόμενα των ημερών (κατάρρευση γέφυρας της Πλάκας, κατολισθήσεις κ.α.) εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Αυτά θα συμβαίνουν λοιπόν κάθε φορά, με την πρώτη έντονη βροχόπτωση; Θα πλημμυρίζουν σχολεία, θα κόβονται δρόμοι, θα πέφτουν γεφύρια και θα ψάχνουμε για εναλλακτικές λύσεις την τελευταία στιγμή; Κάποτε θα πρέπει οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ως ένα βαθμό μπορούν εύλογα να δικαιολογηθούν κάποια «λογικά» προβλήματα που θα προκύψουν από μια κακοκαιρία. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για όλα τα κακά, ρίχνοντας το… ανάθεμα μόνο στον άσχημο καιρό και στην τύχη!

***
Για ακόμη μια φορά αναδείχτηκε η έλλειψη προληπτικών μέτρων, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, με αποτέλεσμα μια ολόκληρη περιοχή να αφήνεται στο έλεος της θεομηνίας. Και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι προέκυψε ξαφνικά. Ζούμε σε μια περιφέρεια, που γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχουμε βαρύ χειμώνα, με έντονες χιονοπτώσεις και καταιγίδες. Ότι υπάρχουν ποτάμια που φουσκώνουν και λίμνες που υπερχειλίζουν, γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Παλαιότερα που οι χειμώνες ήταν πιο δύσκολοι, τόσα προβλήματα δεν προέκυπταν, αν και πολύ λιγότερα ήταν τα τεχνικά μέσα. Μήπως τώρα όλα γίνονται με προχειρότητα και τσαπατσουλιά, με στόχο μόνο το κέρδος, χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες προδιαγραφές;
Σίγουρα αυτό συμβαίνει. Γι’ αυτό ας το εξετάσουν οι αρμόδιοι και ας δώσουν λόγο στους πολίτες, διαβεβαιώνοντάς τους τουλάχιστον ότι αυτά δεν θα ξανασυμβούν. Στο τέλος τέλος αυτοί είναι που πληρώνουν και το… μάρμαρο!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.