ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Ώρες ευθύνης  για τους πολίτες…

● Πρωτόγνωρες καταστάσεις σε πολιτικό – κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο ζει τα τελευταία 24ωρα η χώρα μας, εν μέσω μάλιστα μιας μακράς περιόδου διαπραγματεύσεων της ελληνικής Κυβέρνησης με τους «θεσμούς», οι οποίες βρίσκονται πια μια ανάσα από το να τιναχθούν οριστικά στον αέρα! Η ξαφνική και αψυχολόγητη κίνηση του Αλ. Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα, με το ερώτημα εάν συμφωνούν ή όχι οι Έλληνες με την πρόταση των «θεσμών» (!), βάζει σε νέες περιπέτειες τη χώρα μας και σίγουρα, βυθίζει ακόμη περισσότερο σε ύφεση την ελληνική οικονομία και σε παρατεταμένη αβεβαιότητα και φόβο το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.  
Με τη νέα «βόμβα» για δημοψήφισμα που πέταξε ελαφρά τη καρδία ο Πρωθυπουργός έπιασε, στην κυριολεξία, στον ύπνο όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες (η ανακοίνωση έγινε μεταμεσονύκτιες ώρες), τους οποίους λίγες μέρες πριν διαβεβαίωνε ότι δεν μπαίνει στο τραπέζι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και τους Ευρωπαίους συνομιλητές με τους οποίους υποτίθεται ότι βρίσκονταν κοντά σε μια συμφωνία (όπως τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη διατείνονταν!).  Η Ελλάδα έχει μπει πλέον σε άγνωστα μονοπάτια, τα οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά που θα την οδηγήσουν, αν και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι πλέον βρίσκεται κοντά – περισσότερο από ποτέ - ακόμη και σε μια έξοδο από την ευρωζώνη!
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι τις τελευταίες ώρες η ανησυχία των πολιτών έχει χτυπήσει «κόκκινο», το οποίο ήδη από τις πρώτες ώρες μεταφράστηκε σε «ουρές» έξω από τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων και τα σούπερ μάρκετ. Όσο κι αν κάποια κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για προπαγάνδα κυρίως των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αυτοδιαψεύστηκαν στη στιγμή, αφού αυτό ο καθένας μπορούσε να το διαπιστώσει κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους των πόλεων.
Οι μέρες που περνάει η χώρα και οι πολίτες της είναι όχι απλά κρίσιμες, αλλά δραματικές. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή, όσο κι αν κάποιοι κυβερνητικοί… βαφτίζουν, όλο αυτό το μπάχαλο που δημιουργήθηκε, «γιορτή της δημοκρατίας»! Αν και το δημοψήφισμα είναι απολύτως μια δημοκρατική διαδικασία, στην προκειμένη περίπτωση το ερώτημα από μόνο του είναι θολό και, για πολλούς, ανύπαρκτο! Έχει ήδη δικαιολογημένα αμφισβητηθεί, αφού δεν πρόκειται για τελική υπογεγραμμένη πρόταση από τους «θεσμούς», οι οποίοι μάλιστα ήδη από το Σάββατο δήλωσαν ότι την αποσύρουν. Έφτασαν στο σημείο οι κυβερνώντες να παίζουν με τις λέξεις, χωρίς να ξεκαθαρίζουν ποιο είναι το διακύβευμα, μέσα από αυτό το δημοψήφισμα.
Όπως και να’ χει πάντως, οι συνέπειες από αυτή την κίνηση, καταγράφονται ως πολύ δυσάρεστες για συγκεκριμένους λόγους. Εκτός του ότι το όλο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση, κάθε οικονομική δραστηριότητα θα παγώσει τουλάχιστον για μια ακόμη εβδομάδα από την ανύπαρκτη από σήμερα ρευστότητα, η οποία βέβαια προ καιρού είχε σχεδόν στερέψει, όχι μόνο για πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και για το ίδιο το Κράτος! Και όλα αυτά συμβαίνουν στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου, την μόνη εποχή που χωρίς δανεικά, μόνη της, θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της η χώρα!
Το πιο σημαντικό όμως, εγκληματικό θα έλεγε κάποιος, είναι ότι μ’ αυτή την κίνηση κατάφεραν να διχάσουν τους πολίτες και να φορτώσουν στις πλάτες τους μια ευθύνη, την οποία ουδόλως έχουν. Θα έπρεπε αυτή να την αναλάβουν οι κυβερνώντες, μιας και ήδη συμπλήρωσαν πέντε μήνες… ανενόχλητοι στην εξουσία. Δηλαδή τι περιμένουν, να αποφασίσει ο λαός για μια συμφωνία, με εξειδικευμένους οικονομικούς όρους και μάλιστα όχι τελική (!), όταν η αντίστοιχη της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσίασε στους «θεσμούς» ελάχιστα διάφερε;
* * *
Μήπως τελικά το διακύβευμα είναι άλλο από αυτό που παρουσιάζουν, αλλά σκόπιμα δεν το θέτουν ευθέως στον ελληνικό λαό; Μήπως από την αρχή άλλος ήταν ο σκοπός των κινήσεων αυτών και της τρομακτικής καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναπόφευκτα οδήγησαν σε πιο επώδυνα μέτρα και σήμερα σε αδιέξοδο; Σκέψεις και ερωτήματα που οι ίδιοι οι κυβερνώντες, με την αλλοπρόσαλλη στάση τους εντός κι εκτός Ελλάδας, προκάλεσαν στους πολίτες, οι οποίοι τώρα – κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες - σε λίγες μέρες θα κληθούν, στην ουσία, να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό τους μέλλον! Δηλαδή εάν αυτό θα συνεχισθεί μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη και το ευρώ, ή θα ξαναγυρίσει η χώρα στη δραχμή. Ιστορικές οι στιγμές, ιστορικές και οι ευθύνες…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.