Καιρός ν’ αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του…

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

- Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση -και όχι μόνο– απειλεί επικίνδυνα την ελληνική κοινωνία, επιτακτική καθίσταται η ανάγκη να γίνουν εντατικές προσπάθειες για την διάσωσή της. Μάλιστα, όταν η φτώχεια και η εξαθλίωση μαστίζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τότε αναπόφευκτα αυξάνει και η παραβατικότητα, με τα ναρκωτικά κυρίως να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εξάπλωσής τους. Και είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι αποτελούν μια… διέξοδο από τα προβλήματα, οικονομικά και ψυχολογικά.  
Μπορεί οι εποχές με τις μεγάλες ποσότητες χασίς που έφταναν από την Αλβανία σήμερα να αποτελούν σχεδόν παρελθόν, όμως έχουν αυξηθεί ανησυχητικά οι μικροκαλλιεργητές εντός των συνόρων, κάτι που δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Αντίθετα, δείχνει ότι αρκετοί πλέον, βλέποντας ότι τα «προϊόντα» των διεθνών καρτέλ τους… πέφτουν ακριβά, παίρνουν οι ίδιοι στα χέρια τους ολόκληρη την διαδικασία της παραγωγής, δηλαδή φύτευση, καλλιέργεια και στο τέλος χρήση ή ακόμη και διάθεση. Κάποιοι, νέοι κυρίως άνθρωποι, αφελώς πιστεύουν πως έχουν βρει τον τρόπο να εξασφαλίζουν τη δόση τους, αλλά ταυτόχρονα και ένα καλό μεροκάματο, χωρίς κόπο και βεβαίως χωρίς προμήθειες σε μεσάζοντες και βαρόνους ναρκωτικών.  Ό,τι και να συμβαίνει πάντως, γεγονός είναι ότι αυξάνονται οι φυτείες χασίς σε όλη την Ήπειρο. Άλλες σε απομακρυσμένα χωράφια, άλλες στις αυλές σπιτιών, ακόμη και σε γλάστρες!
Όταν τα ναρκωτικά τόσο εύκολα μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς ακόμη και από κάποιον της διπλανής πόρτας, τότε ένας δρόμος υπάρχει για τη θωράκιση της νεολαίας: η συνεχής ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και η ΠΡΟΛΗΨΗ. Και επειδή, δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, τα ναρκωτικά θα συνεχίσουν να αποτελούν την μάστιγα όλων των εποχών -με κίνδυνο μάλιστα αυτή σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή, να είναι πιο απειλητική– χρέος της κοινωνίας είναι να αφουγκραστεί τους νέους μας και ταυτόχρονα να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Βέβαια, θα ήταν παράλειψη να μην γίνει εδώ αναφορά στην πολύ καλή δουλειά που κάνει στα Γιάννενα το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία», το οποίο συχνά και σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις. Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης, με ανοιχτές εκδηλώσεις στο ευρύ κοινό. Αυτές όμως θα πρέπει να γίνονται συχνότερα, σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς, αλλά κυρίως Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
•••
Η εποχή που διανύουμε είναι τέτοια, που θα πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης. Απαιτείται εγρήγορση από το σύνολο της κοινωνίας (οικογένεια, σχολείο, εκκλησία, αστυνομία κ.α.) και η  εκστρατεία ενημέρωσης για τα ναρκωτικά να είναι συνεχής και στοχευμένη. Και αυτή βέβαια να γίνεται από ειδικούς ομιλητές, σε σωστές βάσεις και με την στενή συνεργασία του συνόλου της κοινωνίας, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες του. Εάν θέλουμε, πραγματικά, να προστατεύσουμε τη νεολαία, που είναι το μέλλον της χώρας μας…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.