ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Εκπτώσεις στην Υγεία βεβαίως και δεν γίνονται!..

«Η Δημόσια Υγεία διανύει περίοδο συνεχώς βελτιούμενης κατάστασης» (!) διαπίστωσε ο αρμόδιος Υπουργός Α. Ξανθός, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα δυο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Και μόνο με την φράση αυτή της δήλωσή του, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι μάλλον δεν έχει καμία επαφή με την σημερινή πραγματικότητα! Βέβαια, το Σύστημα Υγείας αν δεν κατέρρευσε ακόμη είναι εξαιτίας των επίπονων προσπαθειών του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Είναι μια πραγματικότητα που όμως δεν ενδείκνυται για… πανηγυρισμούς, αφού το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο στάθηκε ανίκανο να κάνει κάτι για ν’ αλλάξει, έστω και μερικώς, την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία.
Το συμπέρασμα από μια ακόμη «υψηλή» επίσκεψη στην περιοχή μας, είναι ότι δεν δόθηκαν χειροπιαστές λύσεις σ’ έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η Υγεία, που χρόνο με το χρόνο δυστυχώς πάει από το κακό στο χειρότερο! Μπορεί ο Υπουργός να «βλέπει» βελτίωση (!), οι ασθενείς όμως και οι εργαζόμενοι - αυτοί που καθημερινά ανεβαίνουν τον δικό τους «Γολγοθά» - βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις, οι οποίες επηρεάζουν σοβαρά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.  Δεν χρειάζονταν να έρθει ο Υπουργός απλά για να… ομολογήσει ότι υπάρχουν ανάγκες και κενά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αυτά τα βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, αλλά  και οι ασθενείς που εισάγονται στα Νοσοκομεία και πρέπει να προμηθεύονται οι ίδιοι τα αναλώσιμα υλικά, λες και ζουν σε κάποια τριτοκοσμική χώρα!
Από ευχολόγια και επαίνους, για το πόσο καλά κάνουν την δουλειά τους ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχουμε χορτάσει. Το ζητούμενο είναι πώς η σημερινή κατάσταση θα γίνει διαχειρίσιμη, αφού πλέον κλινικές, αν δεν έχουν κλείσει, υπολειτουργούν, κορυφαίοι γιατροί εγκαταλείπουν τα νοσοκομεία μας - τα οποία στερούνται πλέον βασικά υλικά και εργαλεία - ενώ το εναπομείναν προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, έχοντας όμως ήδη ξεπεράσει τα όριά του! Μερικοί μάλιστα, ειρωνικά αναρωτιούνται εάν την όλη αυτή  κατάσταση έχει μεθοδεύσει η ίδια η Κυβέρνηση στα πλαίσια κάποιας… άσκησης  για να διαπιστώσει την αντοχή του ΕΣΥ, σε ακραίες συνθήκες! Οι καιροί όμως «ου μενετοί»… Δεν αντέχουν καν ούτε τέτοια σχόλια, γιατί η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό του λαού!
* * *
«Σταγόνα στον ωκεανό» είναι κάποιες προσλήψεις που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας για τα δυο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, τα οποία για να λειτουργήσουν κανονικά χρειάζονται γενναία χρηματοδότηση και επάνδρωση με έμψυχο δυναμικό. Και ας μην επεκταθούμε σε άλλες δομές, όπως το Πολυδύναμο Κέντρο, για το οποίο ακόμη «ψάχνονται»… Σε πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είχε θέσει η Κυβέρνηση την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ, αφού πρόκειται για τον πλέον σημαντικό φορέα του Δημοσίου. Πράγματι, η οικονομική κρίση δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη χώρα και επιβάλλεται να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων. Όμως, εξήντλησαν όλες τις υπόλοιπες εναλλακτικές, για να «βάλουν χέρι» και στο ΕΣΥ; Μάλιστα, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για νοικοκύρεμα, αλλά για… ξεζούμισμα!  Αλήθεια, γίνονται εκπτώσεις στην Υγεία; Βεβαίως και ΟΧΙ!..
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.