ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Ούτε τα βασικά δεν γίνονται μέσα κι έξω από την Παμβώτιδα!..
-  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Η προστασία και η αξιοποίηση της Λίμνης Παμβώτιδας, που αποτελεί μια πονεμένη ιστορία για την πόλη των Ιωαννίνων, έρχεται συχνά στην επικαιρότητα πότε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού που γιορτάστηκε την περασμένη εβδομάδα, πότε με δράσεις καθαρισμού, όπως το «Let’s Do It Greece», πότε με δρομικούς αγώνες, όπως ο Γύρος της Λίμνης, πότε με άλλες εκδηλώσεις και εκθέσεις που διοργανώνουν διάφοροι φορείς. Όμως σχεδόν πάντα (εκ του αποτελέσματος βγαίνει το συμπέρασμα), μετά από τις απαραίτητες δηλώσεις και κάποιες μεμονωμένες πρωτοβουλίες καθαρισμού στην παραλίμνια περιοχή, που κυρίως γίνονται από εθελοντικές οργανώσεις, η Παμβώτιδα γυρίζει και πάλι, δυστυχώς, στην πρότερη απαράδεκτη κατάσταση, που δεν μας τιμά ούτε ως πόλη, ούτε ως ιστορία, ούτε ως πολίτες.
Και είναι πράγματι λυπηρό να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, καθιστώντας την Παμβώτιδα πραγματικό στολίδι, αλλά να εισπράττουμε αρνητικά σχόλια για την κατάστασή της από επισκέπτες που φθάνουν μαζικά, σ’ έναν από τους δημοφιλέστερους πλέον προορισμούς της χώρας. «Πανέμορφη πόλη, ωραία αξιοθέατα, αλλά η Λίμνη σας, γιατί είναι τόσο βρώμικη;», είναι συνήθως το ερώτημα που κάνουν οι περισσότεροι τουρίστες, μετά από μια βόλτα στην παραλίμνια περιοχή... Τι κι αν τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συχνά επισημαίνουν τα κακώς κείμενα; Κανείς δεν έχει δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για ν’ αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Συνήθως όλοι για το προκείμενο, δηλώνουν αναρμόδιοι!  
Φυσικά οι ευθύνες λίγο – πολύ βαραίνουν όλους και είναι διαχρονικές. Ξεκινώντας από την ίδια την Πολιτεία που καθυστερεί (;) να εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Λίμνης, δυστυχώς ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπόρεσε -στο μέτρο που της αναλογεί- να θωρακίσει τον πιο σημαντικό «πνεύμονα» ζωής της πόλης. Από την άλλη, ο Φορέας Διαχείρισης φαίνεται πως αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενώ το Πανεπιστήμιο παραμένει απλός παρατηρητής. Όλοι φυσικά υποστηρίζουν ότι θέλουν, αλλά δεν μπορούν! Ότι δεν έχουν την αρμοδιότητα να παρέμβουν.  
Μπορεί πράγματι για κάποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις τα χέρια τους να είναι «δεμένα». Ωστόσο το αξιοπρόσεκτο είναι ότι δεν έχουν καταφέρει ούτε την παραλίμνια περιοχή να... σουλουπώσουν! Γι’ αυτό φυσικά δεν χρειάζεται κάποια ειδική άδεια, ούτε να πάρουν έγκριση από τα κεντρικά! Χρειάζεται συντονισμός, καλή συνεργασία και κυρίως όραμα.

•••
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχοντας την ευθύνη και λαμβάνοντας την πρωτοβουλία, θα μπορούσε να οργανώσει μια ουσιαστική παρέμβαση στο παραλίμνιο μέτωπο, για το οποίο μάλιστα ζητά προτάσεις από τους πολίτες, που θα συμβάλλουν στην καλύτερη ανάδειξή του, μέσα από τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα URBACT που εξερευνά την αστική ανθεκτικότητα και αναζητά νέες επαφές με το υδάτινο σημείο κάθε αστικού οικισμού. Πράγματι, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα κίνηση, που θα μετρούσε όμως περισσότερο στους πολίτες, εάν και ο ίδιος από την πλευρά του έδειχνε με απλές παρεμβάσεις, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα κονδύλια, ότι παλεύει πραγματικά να αναδείξει την παραλίμνια περιοχή. Όταν δεν μπορούμε να κάνουμε τα βασικά (ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη εγκαίρως, καθαριότητα – ευπρεπισμό όλης της διαδρομής), είναι λίγο μάταιο να περιμένουμε μεγαλεπήβολα σχέδια...
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.