ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Κινδυνεύουν με πλήρη αφανισμό τα αρωματικά φυτά της Ηπείρου!

● Αυξάνονται οι «επιδρομές» Αλβανών στα βουνά της Ηπείρου, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι… συλλέγουν όπως – όπως, ακόμη και ξεριζώνοντάς τα, κάθε λογής αρωματικά φυτά, προκαλώντας έτσι ανεπανόρθωτη ζημιά στην χλωρίδα της περιοχής μας. Η παράνομη αυτή δραστηριότητα έχει εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα, αφού κάθε χρόνο τέτοια εποχή μεγάλες ποσότητες ανεκτίμητης αξίας βοτάνων οδηγούνται στην γειτονική χώρα κι από εκεί εξάγονται σε Ευρώπη και Αμερική, έναντι πολύ υψηλού τιμήματος.
Πολλοί Αλβανοί λοιπόν έχουν βρει τρόπους να... θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενοι τα αρωματικά φυτά της χώρας μας, ενώ η Ελληνική Πολιτεία παραμένει απλώς παρατηρητής μπροστά σ’ ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, δίχως προηγούμενο! Η συλλογή γίνεται αδιακρίτως και χωρίς καμία προσοχή, με αποτέλεσμα σπάνια βότανα να απειλούνται με εξαφάνιση! Περιβαλλοντικές Οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν δεν μπει φραγμός σ’ αυτούς τους «εισβολείς», τότε σε λίγο θα μιλάμε για πλήρη καταστροφή του φυσικού πλούτου. Όμως το οικονομικό κίνητρο για τους Αλβανούς «συλλέκτες» είναι τόσο μεγάλο, που μόνο εάν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα από την Ελλάδα, ίσως περιοριστούν κάπως οι παράνομες αυτές πράξεις.
Ας σημειωθεί ότι η Αλβανία αναπτύσσει ραγδαία τις εξαγωγές αρωματικών φυτών, πολλά από τα οποία βέβαια παράνομα έχει συλλέξει στη χώρα μας, μιας και αυτά που βρίσκονται από την αλβανική πλευρά έχουν αφανιστεί. Στον Γράμμο εξάλλου εντοπίζονται τα περισσότερα σπάνια βότανα, κάτι που πολύ καλά γνωρίζουν οι «συλλέκτες», οι οποίοι εύκολα μπαινοβγαίνουν στο ελληνικό έδαφος και ανενόχλητοι, τις πιο πολλές φορές, προχωρούν στο καταστροφικό τους έργο.
* * *
Από την πλευρά τους πάντως οι ελληνικές διωκτικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να περιορίσουν το φαινόμενο αυτό, που τελευταία έχει πάρει πρωτόγνωρες διαστάσεις, αυξάνοντας τις περιπολίες στις «επίμαχες» περιοχές. Και μπορεί να εντοπίζονται κατά καιρούς κάποιες από τις παράνομες ομάδες και να γίνονται συλλήψεις, ωστόσο αποδεικνύονται κι αυτές σαν τα κυκλώματα ναρκωτικών, που ξεφυτρώνουν σαν τα... μανιτάρια!
Το θέμα μάλιστα έχει φέρει πολλές φορές στη Βουλή ο Ηπειρωτικής καταγωγής βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς, χωρίς όμως το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δείχνει ότι... συγκινείται! Καίριες ερωτήσεις, που όμως ακόμη περιμένουν απαντήσεις είναι και: Με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στην παράνομη αυτή δραστηριότητα, εάν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική  για την προστασία των αρωματικών φυτών, εάν θα δοθούν κίνητρα σε νέους καλλιεργητές να δραστηριοποιηθούν στις περιοχές της Ηπείρου και του Γράμμου και φυσικά πώς θα επιδιωχθεί η φύλαξη των ορεινών περιοχών...
Αλήθεια, πόσος καιρός θα πρέπει ακόμη να περάσει για να ενδιαφερθεί η Πολιτεία;
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.