ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Από την θεωρία στην πράξη είναι ακόμη δρόμος πολύς…

Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Ηπείρου, ενός πλάνου ουσιαστικά οραματικού χαρακτήρα, το οποίο καθορίζει τις βασικές αναπτυξιακές επιλογές της Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια. Σε θεωρητικό επίπεδο, οι δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στην περιοχή μας είναι εντυπωσιακές (οδικοί άξονες, πρωτογενής τομέας, μνημεία, φυσικό περιβάλλον, παράλια, ενέργεια κ.α.). Το ζητούμενο όμως είναι να εξασφαλιστούν και οι απαιτούμενοι πόροι. Στην θεωρία πάντα πηγαίναμε καλά, εκεί που δυσκολευόμασταν ανέκαθεν, ήταν στην πράξη...
Η συνήθως απομονωμένη από κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία Ήπειρος, θα πρέπει σταδιακά ν’ αρχίσει να δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αφήσει πίσω της το προσωνύμιο του «φτωχού συγγενή», που την συνοδεύει σταθερά όλα τα χρόνια. Ξεκίνησε από την άρση της οδικής απομόνωσης, η οποία έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό από την ολοκλήρωση των δυο μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας (Ιόνια και Εγνατία), και θα... κορυφωθεί με τον Ε-65 και τη σύνδεση της Ιόνιας με Κακαβιά. Αλλά και οι άλλοι κάθετοι άξονες και κυρίως το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, που αλλάζει όψη και εκσυγχρονίζεται, καλλιεργούν πραγματικά μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον της περιοχής.
Βέβαια, όλα αυτά σχεδιάζονται σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο τα μηνύματα για την περιοχή μας, μπορεί να είναι ενθαρρυντικά, κυρίως ως προς την προβολή της προς τον «έξω κόσμο». Και δεν είναι μόνο οι υποδομές που σταδιακά την αλλάζουν, καθιστώντας πλέον την Ήπειρο έναν εύκολα προσεγγίσιμο προορισμό. Οι συλλογικές προσπάθειες που γίνονται, κυρίως από τοπικούς φορείς, Ιδρύματα και πολίτες - με ευρωπαϊκά βέβαια κονδύλια - για να καταστεί και σημείο πολιτιστικής αναφοράς, δημιουργούν νέα δεδομένα και συμβάλλουν στο να αποτινάξει από πάνω της την «ταμπέλα» μιας από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης.

* * * 
Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε πανηγυρικά η επίσημη έναρξη της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», ενός πράγματι πολύ καινοτόμου εγχειρήματος που φιλοδοξεί να συνδέσει κορυφαία μνημεία της περιοχής με την τοπική επιχειρηματικότητα. Η αρχή έγινε και πράγματι, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, «τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου μπορούν και θα γίνουν πρωταγωνιστές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης», ωστόσο ο δρόμος για να επιτευχθεί αυτό είναι ακόμη μακρύς και πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι οι σωστές κατευθύνσεις και ο συντονισμός, έτσι ώστε να συμμετάσχουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις.
Τα πρώτα παράπονα όμως δεν άργησαν να έρθουν, καθώς λίγες μόλις μέρες μετά την πανηγυρική εκδήλωση, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων διαμαρτυρήθηκε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για τις βασικές υποχρεώσεις του, αλλά ούτε και για τα προσδοκώμενα για τις επιχειρήσεις του Νομού, οφέλη. Είναι κρίμα λοιπόν, ένα τόσο σημαντικό για ολόκληρη την Ήπειρο εγχείρημα να χαθεί κάπου στη... μετάφραση! Πόσο δύσκολο είναι πια να μπορέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι και να συνεργαστούν πάνω σε κάτι που η επιτυχία του στηρίζεται στις συνέργειες;

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.