ΠΑΣ...ες

Γράφτηκε από τον/την Άρης Λέκκος on . Posted in Πρωινές Πάσες

ΠΑΣ...ες

ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΛΕΚΚΟ

«ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ»...

• Με το... αριστερό θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξεκίνησε προχθές το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.
Με «μάρτυρες» τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους στον... πλανήτη, ο Γιαπωνέζος διαιτητής Νισιμούρα «εκτέλεσε» εν ψυχρώ την Κροατία, επιτρέποντας στην «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης να πάρει τη νίκη με 3-1.
Μετά το 1-1 του πρώτου ημιχρόνου, φαίνονταν ξεκάθαρα ότι οι «καριόκας» μόνο με... εξωγηπεδική ενίσχυση θα κατάφερναν να διασπάσουν την εξαιρετική άμυνα των Βαλκανίων.
Έτσι σαν «από μηχανής θεός» ή... καμικάζι όπως θα έλεγαν στη χώρα του, ο Νισιμούρα είδε... πέναλτι στην «αστεία» πτώση του Φρεντ και χάρισε μεγαλόψυχα στον Νεϊμάρ την ευκαιρία να σημειώσει το 2-1 απ’ την «άσπρη βούλα».
Αν το εναρκτήριο παιχνίδι λοιπόν του Μουντιάλ αποτελεί «ορεκτικό» για το τι πρόκειται να δούμε στη συνέχεια, καλό θα είναι να προετοιμαζόμαστε για μεγαλοπρεπείς «κλοπές», ιδιαίτερα με διαιτητές προερχόμενους από... αναπτυγμένα ποροδφαιρικά κράτη τύπου Ιαπωνίας, Τυνησίας, Μαρόκου, κλπ.
Οι συγκεκριμένοι άλλωστε είναι οι ιδανικοί για να φέρουν εις πέρας τις «αποστολές» που θα τους αναθέτουν τα «ισχυρά» αφεντικά τους στην UEFA.
Θεωρούμε βέβαια φυσιολογικό να υπάρχει μια εύνοια για τη Βραζιλία τόσο λόγω έδρας όσο και λόγω ονόματος.
Εδώ είχαν φθάσει με το... ζόρι τη Ν. Κορέα στα ημιτελικά της διοργάνωσης του 2002.
Άλλο όμως η διαιτητική «αβάντα» και άλλο το... έγκλημα της πεντακάθαρης αλλοίωσης αποτελέσματος, όπως συνέβη προχθές.
Είναι γεγονός πάντως ότι οι κοινωνικές εξεγέρσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στη «χώρα του καφέ», έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ιθυνόντων.
Η σπουδαιότερη ποδοσφαιρική «γιορτή», κινδυνεύει με σημαντικές απώλειες «γοήτρου» απ’ τους «καταδικασμένους» σε... αιώνια φτώχεια ντόπιους κατοίκους...
Μπορεί στο μυαλό μας όταν ακούμε Βραζιλία να έρχονται εικόνες απ’ την πανέμορφη παραλία της Κόπα Καμπάνα ή «εκστασιαμένες» γυναίκες να λικνίζονται σε ρυθμούς σάμπα, όμως επί της ουσίας αυτά απευθύνονται αποκλειστικά στους τουρίστες που θα ταξιδέψουν στη Λατινική χώρα για να κάνουν ξέγνοιαστα τις διακοπές τους.
Στην πραγματικότητα, εκτός από έναν πολύ περιορισμένο αριθμό που «καλοπερνάει» ο κύριος όγκος των Βραζιλιάνων ζει ακόμα υπό συνθήκες τεράστιας εξαθλίωσης.
Τη στιγμή λοιπόν που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ούτε τα βασικά στους ίδιους και τις οικογένειές τους, βλέπουν να ξοδεύονται... τόνοι χρημάτων για το Μουντιάλ.
Οπότε πολύ λογικά σκέφτονται ότι έφθασε επιτέλους η ώρα ν’ ακουστούν και οι δικές τους φωνές...
Φαντάζεστε με όλο αυτό το κλίμα ν’ αποκλειστεί νωρίς απ’ τη συνέχεια της διοργάνωσης το «καμάρι» τους, η εθνική ομάδα;
Να μην τους απομείνει δηλαδή ούτε το καθαρά ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον;
Τότε είναι που θα γίνει αληθινή επανάσταση στους δρόμους του Ρίο, του Σάο Πάολο, της Μπραζίλια, κλπ.
Βάσει αυτού του σεναρίου λοιπόν είμαστε βέβαιοι ότι ο... μεσιέ Πλατινί και οι αξιότιμοι φίλοι του θα κινήσουν «γην και ουρανό», ώστε να πάνε οι «σελεσάο» όσο πιο μακριά γίνεται στη διοργάνωση.
Και κάπως έτσι ο... Σταύρος Διαμαντόπουλος ή Φελίπε Σκολάρι ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα πολύ μέτριο σύνολο ικανό μόνο για να... θριαμβεύει στα φιλικά με τον... Παναμά, μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει τύχη για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου...