ΠΑΣ...ΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΑΡΗΣ ΛΕΚΚΟΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

«ΑΔΟΞΟ» ΦΙΝΑΛΕ...

• Η συνεργασία του Φερνάντο Σάντος με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν ολοκληρώθηκε όπως της άρμοζε μετά την εξαιρετική πορεία που είχαμε στο Μουντιάλ, αλλά και τη γενικότερη παρουσία του Πορτογάλου στα τέσσερα χρόνια που έκατσε στον «γαλανόλευκο» πάγκο.
Η Εθνική μας ομάδα όχι απλά κατάφερε να προκριθεί στο Euro 2012 και το Παγκόσμιο Κύπελλο που διανύουμε, αλλά μπόρεσε να προκριθεί ισάριθμες φορές απ’ τη φάση των ομίλων στον επόμενο γύρο.
Δεν γνωρίζω αν ο «άδικος» τρόπος με τον οποίο ήρθε ο αποκλεισμός απ’ την Κόστα Ρίκα επηρέασε τις σχέσεις του Σάντος με την Ελληνική Ομοσπονδία.
Το γεγονός ότι η Εθνική «στερήθηκε» τον τεχνικό της πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσιμης διαδικασίας των πέναλτι, εξαιτίας έντονης αντιπαράθεσής του με τον Αυστραλό διαιτητή Γουΐλιαμς χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος, σίγουρα δεν ήταν ότι καλύτερο για την ψυχολογία των έντονα στρεσαρισμένων, εκείνες τις στιγμές, διεθνών μας.
Πραγματικά αδυνατώ να θυμηθώ άλλη ανάλογη περίπτωση, όπου προπονητής αποβλήθηκε σε κορυφαία διοργάνωση πριν τα πέναλτι.
Φυσικά με αυτό δεν θέλω να ρίξω την ευθύνη της αποτυχίας στον Σάντος, όμως είναι κάτι που πρέπει να καταγραφεί στ’ αρνητικά της θητείας του.
Ούτε οι δηλώσεις που έκανε σε ΜΜΕ της πατρίδας του, στις οποίες άφησε αιχμές για κάποιους παίκτες κοσμούν τον ίδιο λίγο πριν το επίσημο «αντίο».
Ο οποιοσδήποτε τεχνικός πριν αναφερθεί σε λάθη ποδοσφαιριστών του καλό θα είναι να κάνει πρώτα τη δική του αυτοκριτική.
Δηλαδή ο Σάντος στο ματς με την Κόστα Ρίκα ήταν... αψεγάδιαστος στις επιλογές του;
Και στην τελική ποιος πήρε την απόφαση να χρησιμοποιήσει παίκτες που δεν είχαν ορθή αντίληψη των αναγκών του παιχνιδιού; Ο Φύσσας κι ο Βόκολος;
Απ’ την άλλη όμως στο θέμα με τα εισιτήρια της επιστροφής το δίκαιο είναι 100% με το μέρος του.
Βγήκαν διάφοροι και μίλησαν για «αλγεινές εντυπώσεις» επειδή επέστρεψε απ’ ευθείας στην Πορτογαλία, αγνοώντας την επιθυμία των παικτών του να γυρίσουν όλοι μαζί στην Ελλάδα.
Όμως αποδείχθηκε ότι κάποιοι υπάλληλοι της ΕΠΟ, ενημέρωσαν τον ίδιο και τους ομοεθνείς συνεργάτες του πριν το παιχνίδι ότι σε περίπτωση ήττας τους έχουν βγάλει ήδη εισιτήρια για την Πορτογαλία.
Τέτοια «ιδέα» μονάχα... Ελληνικός νους μπορούσε να σκαρφιστεί, ενώ ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Σαρρής κατανοώντας το μέγεθος της ανοησίας δήλωσε απλά ότι... δεν γνώριζε με σκοπό να πετάξει αλλού το... μπαλάκι.
«Του είπαμε μετά ν’ αλλάξει τα εισιτήρια αλλά αρνήθηκε» τόνισε προσπαθώντας να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα...
Άριστα έπραξε ο Σάντος που δεν δέχτηκε εκ των υστέρων να συγχωρέσει μια τόσο μεγάλη προσβολή για τον ίδιο και τους βοηθούς του...
Τι είδους διαχωρισμός ήταν αυτός από πλευράς ΕΠΟ σε ανθρώπους που πρόσφεραν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και συνετέλεσαν αποφασιστικά στη σπουδαιότερη διάκριση της Εθνικής μας σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου;
Η πικρία για τον αποκλεισμό δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν «συγχωροχάρτι», γιατί όταν θέλεις να λέγεσαι ΟΜΑΔΑ με όλη τη σημασία της λέξης πρέπει πρώτιστα να το δείχνεις στα δύσκολα...
Αγκαλιές και φιλιά στις επιτυχίες ξέρουν όλοι να δίνουν... Το ζήσαμε άλλωστε μετά την κατάκτηση του EURO το 2004, όταν ο κάθε άσχετος έτρεχε να φωτογραφηθεί με τους τότε διεθνείς ώστε να δει τη... μουτσούνα του σε εφημερίδες, τηλεοράσεις, κλπ., για να το παίξει... παράγοντας.
Στο «επιμύθιο» λοιπόν της παρουσίας του Φερνάντο Σάντος στον Ελληνικό πάγκο, πρέπει όλοι ν’ αναγνωρίσουμε την αναμφισβήτητη συμμετοχή του στην περαιτέρω ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη χώρα μας...
Η Ελλάδα έχει καθιερωθεί σαν ομότιμος «εταίρος» σ’ όλες τις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις και οφείλει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Πορτογάλο που διεύρυνε και δεν συρρίκνωσε, την «κληρονομιά» που άφησε ο προκάτοχός του Ότο Ρεχάγκελ.
Μακάρι τώρα με τον Ιταλό Κλαούντιο Ρανιέρι τα πράγματα να εξελιχθούν ακόμη καλύτερα για το «γαλανόλευκο» συγκρότημα και να γραφτούν νέες «χρυσές» σελίδες...