ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, η ανησυχία των φιλάθλων του ΠΑΣ Γιάννινα είναι έκδηλη για το αύριο και συνολικά το μέλλον της ομάδας μετά τον υποβιβασμό.
Ο Θωμάς Τσουρλίδας (ή Τσιορλίδας) ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΣ Γιάννινα από την ίδρυση του. Υπήρξε από τους πρώτους παίκτες της ομάδας το 1966, προερχόμενος από τον Ατρόμητο Ιωαννίνων. Ένας Τρικαλινός που ήρθε να υπηρετήσει την στρατιωτική θητεία του στα Γιάννινα, κάποιος τον είδε να παίζει μπάλα έξω από στρατόπεδο, τον παρακίνησε να ασχοληθεί και έκτοτε δεν έφυγε ποτέ από εδώ και ουσιαστικά έγινε Γιαννιώτης. Ήμουν αγέννητος όταν ο Τσουρλίδας μεγαλουργούσε με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Όσοι τον γνώρισαν όμως κάνουν λόγο για έναν τεράστιο γκολτζή, ένα απίστευτο τρεχαντήρι από τα πλάγια, αλλά το κυριότερο για έναν εξαιρετικό άνθρωπο και οικογενειάρχη. Ας είναι ελαφρύ το γιαννιώτικο χώμα που τον σκεπάζει, ήταν και θα ειναι ένας από τους θρύλους του ΠΑΣ Γιάννινα.
Λυπάμαι που το γράφω, αλλά νιώθω ειλικρινά ότι έγινε μεγάλο επικοινωνιακό λάθος στην περίπτωση του Τσουρλίδα. Οκ η ΠΑΕ έβγαλε συλλυπητήρια ανακοίνωση, το δέχομαι. Αλλά αναρωτιέμαι, από τη στιγμή που Χριστοβασίλης και Γιαννίκης συναντήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου και έπεσαν οι υπογραφές, έπρεπε να βγει η ανακοίνωση για τον προπονητή την ώρα της κηδείας; 1 ώρα και κάτι λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξη της κηδείας. Σε ένδειξη σεβασμού και πένθους θα μπορούσε να βγει το απόγευμα του Σαββάτου ή το πρωί της Κυριακής. Μετά αναρωτιούνται εντός της ομάδας γιατί έχουν χάσει την επαφή με την κοινωνία της πόλης και τον κόσμο του ΠΑΣ.
Πολλές φορές, κάνοντας την αυτοκριτική μου, προσπαθώ να δω τα πράγματα όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται και να αντιμετωπίσω την κατάσταση στον ΠΑΣ όσο πιο αντικειμενικά και δίκαια γίνεται, πάντοντε λαμβάνοντας υπόψη μου όλες τις απόψεις για ένα ζήτημα ή μια εκκρεμότητα.
Καταρχήν, να δηλώσω ορθά κοφτά υπέρ της επιχειρούμενης ανανέωσης στην ομάδα. Ο κύκλος κάποιων προσώπων στον ΠΑΣ έκλεισε, είτε παικτών είτε προπονητών. Προσέφεραν πολλά, ο κόσμος του ΠΑΣ τους ευχαριστεί για όσα πέτυχαν, αλλά πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα εντός ομάδας.
Αναρωτιέμαι όμως το εξής: αυτή η ομάδα χρειάζεται ανανέωση μόνο στους παίκτες και στους προπονητές; Όχι στην διοίκηση; Όχι στο υπαλληλικό προσωπικό; Δεν το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος του ΠΑΣ, ότι στην ομάδα απασχολούνται συνολικά 4-5 εργαζόμενοι στα γραφεία. Την στιγμή που ομάδες Football League (ή Super League 2 όπως θα την λέμε από εδώ και στο εξής) απασχολούν 10 τουλάχιστον άτομα. Υποστελέχωση και έλλειψη προσωπικού δεν λέγεται αυτό; Στα διοικητικά, το ενός ανδρός αρχή κούρασε και προφανώς κουράστηκε και ο ίδιος ο Χριστοβασίλης. Δεν υπάρχουν πρόσωπα, είτε από την τοπική κοινωνία είτε όχι, για να στελεχώσουν την ομάδα; Έχει απευθυνθεί σε κάποιους από αυτούς ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΣ;
Πάμε τώρα στο θέμα του προπονητή. Τάσσομαι ανοιχτά υπέρ του πλάνου για νέο και φιλόδοξο προπονητή, ακόμα κι αν αυτό εμπεριέχει ρίσκο ενόψει Super League 2. Φυσικά και είναι προτιμότερος ένας φέρελπις στον πάγκο από έναν γυρολόγο και "φθαρμένο" προπονητή. Ευτυχώς ο Χριστοβασίλης δεν άκουσε τις εισηγήσεις για ονόματα τύπου Τεννέ κτλ. Βέβαια, για να τα λέμε όλα δεν ήταν και τόσο προγραμματισμένη η συνεργασία με τον Αργύρη Γιαννίκη, έκατσε στην πορεία. Γιατί αλλιώς δεν θα είχε προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου με τον Παπαδόπουλο, ούτε θα βρίσκονταν στα γραφεία της ΠΑΕ για συζητήσεις και υπογραφές, οι οποίες τελικά κατέληξαν σε αδιέξοδο. Ούτε θα ήταν σε συνεχείς επικοινωνίες με τον Γρηγορίου μέχρι να στραβώσει κι αυτή η περίπτωση. Όχι ότι οι δύο προπαναφερθέντες δεν είναι νέοι, αλλά σίγουρα δεν είναι εκπρόσωποι του φρέσκου και άφθαρτου, όπως ο Γιαννίκης.
Μόλις 39 χρονών είναι ο νέος προπονητής του ΠΑΣ, ο Αργύρης Γιαννίκης. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Γερμανία, με καταγωγή από το Νεοχώρι Τρικάλων. Αρκετά καταρτισμένος τεχνικά, από την σχολή της Κολωνίας και με παραστάσεις από ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας αυτής. Μένει να δούμε πως θα εγκλιματιστεί στην δύσκολη ελληνική πραγματικότητα. Όσο προηγμένα κι αν είναι τα πρωταθλήματα της Γερμανίας, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μια κατηγορία μόνο του και πολλά χιλιόμετρα πίσω σε θέματα υποδομών και οργάνωσης. Χρειάζεται στήριξη από όλους μας. Δεν προτρέχω ούτε μπορώ να τον κρίνω αν δεν δω την δουλειά του στις προπονήσεις και τα παιχνίδια. Στο γήπεδο φαίνονται όλα και κρίνονται όλοι.
Μετά τον υποβιβασμό του ΠΑΣ υπάρχουν σαρωτικές αλλαγές και μαζικές αποχωρήσεις παικτών. Στη Λάρισα και ο Μιχαήλ, μαζί με τον Γιάκο, θα βρουν εκεί τους πρώην συμπαίκτες τους Χαλκιαδάκη και Καρανίκα. Ο Κούγιας κάνει επικοινωνιακό πάρτι με τις μεταγραφές από τον ΠΑΣ, μένει να δούμε αν θα είναι και ουσίας. Ελπίζω μόνο να μην επαληθετεύτει το σοφό ρητό ότι «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται».
Αβέβαιο το μέλλον στον ΠΑΣ για τους Τζημόπουλο και Λίλα. Τους προτάθηκε μείωση συμβολαίου και χοντρό «ψαλίδι» στα οικονομικά. Οκ, κατανοητή η μείωση του μπάτζετ, πέρυσι όμως όταν έγιναν οι ανανέωσεις συμβολαίων δεν υπολόγιζαν και το ενδεχόμενο υποβιβασμού; Κι αν ναι, γιατί έκαναν διετείς και όχι μονοετείς ανανεώσεις συμβολαίων;