ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, σε όποια αθλητική συζήτηση κι αν βρεθεί κανείς, αντιλαμβάνεται γρήγορα την ανησυχία των φίλων του ΠΑΣ Γιάννινα για το αύριο, για το μέλλον της ομάδας.
Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Η επιχειρούμενη ανανέωση στον ΠΑΣ δεν είναι προϊόν κάποιου σχεδιασμού ή πλάνου. Θα έρθει ως φυσική εξέλιξη των γεγονότων και με δεδομένη τη μεγάλη μείωση του μπάτζετ. Το αναφέρω αυτό γιατι διακρίνω μια τάση του να παιχτεί επικοινωνιακά το έργο «τόπο στα νιάτα». Υπάρχουν όμως και τα γεγονότα. Πριν συμφωνήσει με τον Αργύρη Γιαννίκη, ο ΠΑΣ ήταν μια ανάσα από τον Παπαδόπουλο που ήρθε κιολας στο Πανηπειρωτικό και σε συνεχείς συζητήσεις με τον Γρηγορίου μετά το ναυάγιο με Παπαδόπουλο. Μπορεί και οι δύο προαναφερθέντες να είναι περίπου 45 χρονών, αλλά δεν εκπροσωπούν το νέο και άφθαρτο όπως ο Γιαννίκης. Οπότε η έλευση Γιαννίκη ήταν αποτέλεσμα αρνήσεων και απορρίψεων και το αναφέρω γιατί το περιβάλλον Χριστοβασίλη διαρρέει ότι ήταν η πρώτη και αρχική επιλογή για την τεχνική ηγεσία.
Ο Γιαννίκης πρέπει και θα κριθεί εντός γηπέδου, στις προπονήσεις και τους αγώνες που θα δώσει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ούτε σωστό είναι ούτε έντιμο να κρίνουμε κάποιον χωρίς να έχουμε δει το έργο του, τον τρόπο της δουλειάς του. Υπό αυτό το πρίσμα, η καλοκαιρινή προετοιμασία του ΠΑΣ θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα φέτος. Καταρχήν, πρέπει να δούμε ποια πρόσωπα θα πλαισιώσουν τον Γιαννίκη στο τεχνικό επιτελείο. Αλεξίου, Ταουσιάνης και Πλαβούκος αποτελούν παρελθόν. Ο Αλεξίου πήγε στον Απόλλωνα και θα συνεργαστεί εκεί με τον Νίκο Παπαδόπουλο, ο Πλαβούκος μάλλον οδεύει προς Νέα Σμύρνη μεριά και τον Πανιώνιο, ενώ άγνωστο παραμένει το μέλλον του Ταουσιάνη. Πρέπει να δούμε ποια πρόσωπα θα τους αντικαταστήσουν και τον τρόπο της δουλειάς τους.
Πάμε τώρα στο κομμάτι των παικτών. Μέχρι τώρα έχουν αποχωρήσει 12-13 παίκτες και αναμένεται να φύγουν κι άλλοι. Μερικοί όπως ο Μιχαήλ και ο Τζημόπουλος ήταν χρόνια στην ομάδα. Έχω ξεκαθαρίσει εξ' αρχής ότι είμαι υπέρ των αλλαγών στο ρόστερ. Ο κύκλος πολλών παικτών στην ομάδα έκλεισε, ίσως όχι με τον καλύτερο τρόπο. Άξιζαν καλύτερο φινάλε στην ομάδα οι παίκτες που συμμετείχαν στην επιτυχία του 2016 ή στις εντυπωσιακές πορείες του 2013 και του 2015. Όπως και να έχει όμως, η Super League 2 αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε νέα και φρέσκα πρόσωπα στο ρόστερ. Η απορία μου έχει να κάνει με το εξής: συνήθως όταν αποχωρεί η παλιά φρουρά μιας ομάδας και έρχεται νέο αίμα, μένουν 1-2 παλιοί για να αφομοιώσουν τους νέους μέσα στην ομάδα. Σε αυτούς που μένουν υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο. Μπορούν πχ ο Σκόνδρας, ο Ξύδας ή ο Παμλίδης να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο; Γιατί τα αποδυτήρια είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην λειτουργία μιας ομάδας.
Κάτι ακόμα. Όταν υποτίθεται ότι βρίσκεσαι σε πλάνο ανανέωσης, δεν πας στη λογική των περικοπών και των μειώσεων συμβολαίων στα τάρταρα. Γιατί αυτό δείχνει ότι θέλεις να κρατήσεις κάποιους παίκτες, αλλά με λιγότερα χρήματα. Εκτός αν είναι όλο αυτό ένας έμμεσος τρόπος πίεσης για αποχωρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι ο Χριστοβασίλης ξεφορτώθηκε κάποια συμβόλαια που του κάθονταν «βαριά» για Super League 2...
Εκείνο που καίει τις ομάδες της νέας κατηγορίας είναι τα τηλεοπτικά. Ο λαλίστατος υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης, τις τελευταίες ημέρες έχει σωπάσει και δεν πολυεμφανίζεται στα ΜΜΕ. Αυτός και ο πρόεδρος της ΕΡΤ κάπως επιφυλάσσονται λίγο για τις υπογραφές τους. Ήταν οι ίδιοι όμως που σχεδιάσαν και έβαλαν σε εφαρμογή την αναδιάρθρωση με μοχλό πίεσης τα τηλεοπτικά συμβόλαια και το δημόσιο χρήμα. Τώρα ενόψει εκλογών, βλέποντας τα πράγματα να ζορίζουν, προσπαθούν να πετάξουν από πάνω τους την «καυτή πατάτα». Αναρωτιέται, αν αυτό δεν είναι τυχοδιωκτική λογική, τότε τι είναι;
Το θέμα έχει σίγουρα πολιτικές προεκτάσεις. Ενόψει των εκλογών και της ενδεχόμενης κυβερνητικής αλλαγής, πολλά θα αλλάξουν. Οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι η περίφημη τροπολογία της αναδιάρθρωσης είναι νομικά αίολη και πολλά κομμάτια της μπορεί να αλλάξουν. Ίσως για αυτόν τον λόγο παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση στις υπογραφές.
Το πρόγραμμα της καλοκαιρινής προετοιμασίας του ΠΑΣ διαμορφώνεται σιγά σιγά. Στις 15 Ιουλίου θα γίνει η πρώτη συγκέντρωση για τα εργομετρικά τεστ και τις αιματολογικές εξετάσεις. Περίπου 1 εβδομάδα θα γίνουν προπονήσεις στα Γιάννινα και στη συνέχεια η ομάδα θα αναχωρήσει για το Καρπενήσι. Από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου θα γίνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Επιστροφή στα Γιάννινα και φιλικά μέσα στον Αύγουστο. Ήδη κλείστηκαν δύο με τον Παναιτωλικό και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Πρώτα πρέπει όμως να γίνουν οι μεταγραφές...