ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, καλή χρονιά με υγεία και δύναμη. Το πολυτιμότερο στοιχείο στη ζωή είναι η υγεία μας γι’ αυτό πρέπει να την προσέχουμε, όσο μπορεί ο καθένας περισσότερο. Όσο κοινότυπη και χιλιοειπωμένη κι αν ακούγεται αυτή η ευχή, είναι η πιο σημαντική από όλες. 
Το 2020 ξεκίνησε για τον ΠΑΣ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακόμα καλύτερα κι από ότι έκλεισε το 2019 με τη νίκη επί του Καραϊσκάκη. Η ομάδα διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας και εκτός από τις νίκες και τα σερί που κάνει, παίζει και καλή μπάλα, προσφέρει θέαμα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Στο πρώτο παιχνίδι του 2020 ο ΠΑΣ επικράτησε 0-3 του Απόλλωνα Λάρισας στη Φιλιππούπολη. Έκανε περίπατο σε μία δύσκολη έδρα κόντρα στην ομάδα του Γιάννη Μπελά. Στο παιχνίδι έλαμψε το άστρο του πιτσιρικά Λώλη. Τι μαγική ασίστ με σκάψιμο έβγαλε στον Κρίζμαν; Γενικά, ήταν από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο φετινό ματς του ΠΑΣ. Φοβερός συνδυασμός και στο τρίτο γκολ, με τον Καρτάλη να αφήνει κάτω από τα πόδια για τον Λέο.
Η ομάδα που δημιούργησε το καλοκαίρι ο Αργύρης Γιαννίκης αποδίδει καρπούς και το σημαντικότερο είναι ότι δεν επηρεάζεται από απουσίες. Λείπει πχ ο Καρτάλης ή ο Νικολιάς, βρίσκεται κάποιος όπως ο Νάουμετς στην Κέρκυρα και κάνει μαγικά και η ομάδα κερδίζει με ευκολία. Για μένα αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας, ότι δηλαδή ο ΠΑΣ είναι ομάδα συνόλου που δεν στηρίζεται στα πρόσωπα και τις μονάδες. Μαζί φυσικά με το γεγονός ότι έχει δέσει η άμυνα και δεν δέχεται γκολ ούτε με... σφαίρες.
Το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό ήταν ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των επιτυχημένων και καλών εμφανίσεων του ΠΑΣ. Αν ο Κρίζμαν κι ο Παμλίδης ήταν πιο ψύχραιμοι στην τελική προσπάθεια, οι Γιαννιώτες θα είχαν πάρει σκορ ασφαλείας ενόψει της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Την οποία η ΕΠΟ αποφάσισε να κάνει την ερχόμενη εβδομάδα στις 15 και όχι στις 29 Ιανουαρίου.
Ο Παναθηναϊκός έχει μικρύνει πολύ σαν μέγεθος ομάδας τα τελευταία χρόνια, κυρίως με ευθύνη του διοικητικού ηγέτη του Αλαφούζου. Τον μικραίνουν κι άλλο δυστυχώς συμπεριφορές και δηλώσεις όπως αυτές που έκανε ο Δώνης μετά το ματς. Λες και φταίει ο πάγος που ο Πούγγουρας κάνει κοντρόλ με το καλάμι; Ναι, είναι άσχημο και επικίνδυνο να υπάρχει πάγος στη μία πλευρά του γηπέδου, αλλά οι δυσκολίες αφορούν και τις δύο ομάδες, όχι μόνο τη μία. Στο δύσκολο αγωνιστικό χώρο ο ΠΑΣ έπαιξε καλύτερα και πιο παθιασμένα από τους παίκτες του Παναθηναϊκού, αυτή είναι η αλήθεια που δεν παραδέχτηκε ο Δώνης. 
Μετά από μια σημαντική νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό, ομάδα της Super League, ο Αργύρης Γιαννίκης παρέμεινε μετρημένος και συγκρατημένος στις δηλώσεις του. Αντί για μεταγραφές ζήτησε για ακόμα μια φορά καλύτερες συνθήκες εργασίας, δηλαδή βελτίωση των γηπέδων στο ΠΕΑΚΙ, για να μπορούν να δουλέψουν αυτός κι οι παίκτες του καθημερινά στις προπονήσεις. Αναρωτήθηκα μα καλά είναι τόσο δύσκολο αυτό που ζητάει ο κόουτς; Ψάχνοντας λοιπόν έμαθα από καλά γνωρίζοντες το γηπεδικό θέμα ότι χρειάζονται περίπου 10-15.000 ευρώ για το κάθε γήπεδο. Δηλαδή δεν χρειάζονται πολλά. Θα τα βάλει ο ΠΑΣ; Θα τα βάλει το ΠΕΑΚΙ; Μήπως να γίνει έρανος για να βρεθούν; Είναι αστείο και συνάμα εξοργιστικό το όλο θέμα...
Πρόσφατα ο κόουτς Γιαννίκης μιλώντας στο γερμανικό transfermarkt, ερωτηθείς για το αν οι πληρωμές γίνονται στην ώρα τους, απάντησε ότι οι εντός της ομάδας δεν επιτρέπεται να μιλούν δημοσίως για τα οικονομικά. Αναρωτιέμαι, γιατί να υπάρχει αυτή η μυστικοπάθεια, αν όλα δουλεύουν ρολόι; Σύμφωνοι, τα εν οίκω μη εν δήμω, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για την ουσία και όχι για τις εντυπώσεις και το τι βγαίνει παραέξω. 
Ο μεγαλομέτοχος Χριστοβασίλης έχει διαλέξει πλευρά και το δείχνει πλέον ξεκάθαρα. Νομίζει ότι έτσι θα βγει από την απομόνωση, στην οποία ο ίδιος μπήκε λόγω των δικών του λαθών και επιλογών. Πιστεύει ότι οι συμμαχίες αυτές θα τον βοηθήσουν, αθλητικά και πολιτικά. Ξεχνάει όμως μια σημαντική παράμετρο ο παράγοντας του ΠΑΣ: ότι ο κόσμος της ομάδας δεν καθοδηγείται από κανέναν, από καμία πλευρά. Ανοιχτές και καθαρές κουβέντες χρειάζονται, όχι παρασκηνιακές συμμαχίες.
Θα κλείσω με κάτι που υπέπεσε στην αντίληψη μου την ημέρα του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Η οδός Τζαβέλλα έκλεισε από τις 9 το πρωί προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στην 28ης Οκτωβρίου και συνολικά στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Αρκετοί έριξαν το ανάθεμα στον ΠΑΣ και στο ότι γίνεται ποδοσφαιρικό παιχνίδι στο κέντρο της πόλης. ΟΚ σύμφωνοι, το Εθνικό Στάδιο είναι στο κέντρο της πόλης, όμως δεν φταίει ο ΠΑΣ ούτε το ποδόσφαιρο επειδή δεν έγινε καλός σχεδιασμός. Είναι λάθος να τα ρίχνουμε στην ομάδα. Το Ζωσιμάδες είναι εκεί δεκαετίες τώρα και ο ΠΑΣ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη. Ναι, χρειάζεται ένα σύγχονο γήπεδο, αλλά μέχρι να φτιαχτεί, θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη οργάνωση στα εντός έδρας παιχνίδια. Για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία και των οδηγών αλλά και των όσων ζουν κοντά στο γήπεδο. Η ομάδα είναι κομμάτι της πόλης...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ