ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, καλή χρονιά να έχουμε με υγεία και δύναμη. Εύχομαι να φύγει σύντομα αυτό το κακό που μας βρήκε και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε όσα μας έχουν στερήσει οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί.
Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά και υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις με τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Προγράμματα εμβολιασμού ανακοινώνονται, αλλά τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται.

Ωραία τα επικοινωνιακά, η επιχείρηση Ελευθερία, αλλά στο τέλος μετράει η ουσία που είναι ο ταχύτερος εμβολιασμός που θα φέρει την ανοσία. Δεν ξέρω αν σε αυτό φταίει ο ρυθμός παραγωγής των εμβολίων, πάντως το κακό είναι ότι καθημερινά πεθαίνει κόσμος. Μια καλύτερη οργάνωση στο θέμα θα σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές.
Το 2021 ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τον ΠΑΣ, πολύ χειρότερο από αυτόν που έκλεισε το 2020.

Οδυνηρή η ήττα από τον Απόλλωνα και για να πω την αλήθεια δεν την περίμενα. Εκτός από έκπληξη όμως αποδείχτηκε και ένα σκληρό μάθημα για το πώς μπορεί εύκολα να στραβώσει ένα φαινομενικά δικό σου παιχνίδι. Η μπάλα είναι τιμωρός και όπως είχε πει και ο Όσιμ πολλές φορές συμπεριφέρεται σαν πόρνη. '

Οταν δεν εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες που σου δημιουργούνται, τότε η μπάλα σε τιμωρεί. Πέρα όμως από τον άγραφο νόμο του ποδοσφαίρου, υπάρχει μια δεδομένη αδυναμία του ΠΑΣ να καθαρίζει δικά του παιχνίδια και να μην μπορεί να φτάσει σε σκορ ασφαλείας όταν του δίνεται η δυνατότητα.
Η ομάδα ήταν καλή στο πρώτο ημίχρονο, ήταν σωστά στημένη με επιθετικούς προσανατολισμούς από τον Γιαννίκη και το 4-4-2 απέδωσε με τις εσωτερικές κινήσεις των Ελευθεριάδη και Παμλίδη από αριστερά και δεξιά αντίστοιχα.

Πέρα από το αυτογκόλ του Λισγάρα, τα πρώτα 40 λεπτά ανήκαν ολοκληρωτικά στον ΠΑΣ. Το ακυρωθέν γκολ του Κρίζμαν είναι μια αμφισβητούμενη φάση, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι ήταν αυστηρός ο καταλογισμός επιθετικού φάουλ. Από όσα ριπλέι κι αν είδα δεν παρατηρώ να έγινε σπρώξιμο του Κρίζμαν στον Χουχούμη.

Ας συμφωνήσουμε όμως σε κάτι βασικό: μιλάμε για ποδόσφαιρο, όχι για μπάσκετ. Δεν γίνεται εκ των πραγμάτων να απαγορευτεί η κάθε επαφή γιατί τότε κάθε εκτέλεση κόρνερ θα οδηγεί σε πέναλτι. Ο επικεφαλής της ΚΕΔ Κλάτενμπεργκ πάντως δεν μπήκε καν στον κόπο να σχολιάσει τη συγκεκριμένη φάση. Το σημείο-κλειδί του παιχνιδιού είναι η ισοφάριση του Απόλλωνα από μια κόντρα. Άτυχος εκεί ο ΠΑΣ, η κόντρα της μπάλας έβγαλε τετ α τετ τον Ιωαννίδη.
Στην επανάληψη ο ΠΑΣ δεν πάλεψε και έκανε το χειρότερο του ημίχρονο. Η καταιγίδα βάρυνε πολύ τον αγωνιστικό χώρο και το παιχνίδι πήγε στη δύναμη. Δυστυχώς που το λέω, αλλά οι παίκτες του Γιαννίκη δεν έβγαλαν τον απαιτούμενο τσαμπουκά και το πάθος που έπρεπε για να πάρουν το παιχνίδι. Μια φάση έκανε όλη ο ΠΑΣ στο β' μέρος με τον Κρίζμαν. Από καραμπόλα και το δεύτερο γκολ του Απόλλωνα, αλλά τραγική και η ευθύνη του Χουτεσιώτη στη φάση καθώς έκανε αχρείαστη έξοδο του... Μεσολογγίου. Λάθος και η συνεννόηση με τον Εραμούσπε.

Ο Αργεντινός φέρει μεγάλη ευθύνη και στο τρίτο γκολ. Από την άλλη, πέραν των ατομικών λαθών των παικτών ευθύνες φέρει και ο Γιαννίκης. Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκαν λάθος οι επιλογές του στη μεσαία γραμμή. Ο Ντομίνγκεθ είναι κάπως... soft για να παίζει σε βαρύ και λασπωμένο τερέν. Κι αναρωτιέμαι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ο Καρτάλης στα αμυντικά χαφ ή γιατί άργησε τόσο πολύ να μπει ο Λιάσος στο παιχνίδι.
Ο Γιαννίκης έβγαλε έναν εκνευρισμό στις δηλώσεις του όταν ρωτήθηκε για το αν είναι ψυχολογικό το θέμα που ο ΠΑΣ δεν μπορεί να κρατήσει το προβάδισμα στο σκορ. Όσο κι αν εκνευρίζεται ο κόουτς πάντως, τα ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις. Η ανατροπή των σκορ έχει σίγουρα αιτίες και πρέπει να αναζητηθούν και να δουλευτούν στο εσωτερικό της ομάδας. Χρειάζεται ψυχραιμία και γερό στομάχι στην κριτική. Και κάτι ακόμα, το ρόστερ δεν μίκρυνε ξαφνικά τώρα, ήταν μικρό από την προετοιμασία.

Η γερμανική νοοτροπία και ο επαγγελματισμός επιβάλλουν εξωστρέφεια και όχι τη λογική των ημετέρων.

Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε ένα άτομο ΠΟΤΕ δεν λειτούργησε ευνοϊκά για τον ΠΑΣ στο πέρασμα των χρόνων. Από τις εποχές του Αγγελή μέχρι τις ημέρες του Νιαρχάκου...
Η ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση μετά το παιχνίδι για τις διαιτητικές αδικίες.

Ήταν λάθος που βγήκε τώρα η ανακοίνωση, θα έπρεπε να είχε βγει πολύ νωρίτερα. Μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ή τουλάχιστον μετά τον ΟΦΗ. Ο Χριστοβασίλης ήθελε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, όμως δεν του βγήκε αυτή η λογική.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο μόνο αν φωνάξεις ακούγεσαι, δεν χωράνε ανωτερότητες. Στο τσιτάτο σλόγκαν της ΠΑΕ απάντησαν πολύ εύστοχα οι οπαδοί. Αν ο ΠΑΣ πέσει, δεν θα έχει καμία σημασία αν τον έσπρωξαν ή αν γλίστρησε. Σημασία έχει να σταθεί όρθιος και να μην πέσει αυτή τη φορά...
Για να σταθεί όρθια η ομάδα στον δεύτερο γύρο και τα play out ή play off που θα ακολουθήσουν χρειάζεται λύσεις και βάθος στο ρόστερ. Αναρωτιέμαι λοιπόν ποια είναι η βοήθεια της διοίκησης προς την ομάδα; 27 παίκτες έχει ο ΠΑΣ εκ των οποίων έχουν λεπτά συμμετοχής μόλις οι 20. Ο Γιαννίκης ζητάει απεγνωσμένα μεταγραφές, ο κόσμος διαμαρτύρεται δικαίως.

Τι ακριβώς περιμένει ο πρόεδρος; Τι λογική είναι αυτή ότι αφού θα κριθούν όλα τον Γενάρη είναι αργά για μεταγραφές;

Οι επιχειρηματίες για να βγάλουν 20 δραχμές χρειάζεται να επενδύσουν πρώτα 10 δραχμές, άντε 5. Δεν γίνεται να βγαίνουν συνέχεια λαγοί από το καπέλο. Ο σοφός λαός λέει ότι «με πορδές αυγά δεν βάφονται...»